Cigi mellé kell egy kávé, kávé után kell egy cigi. De hogyan lesz abból a bizonyos első szálból hosszú távon egészségkárosító szokás, és miért olyan nehéz leszokni a dohányzásról? Cikksorozatunk 2. részében ezeket a kérdéseket járjuk körül.

Ahogy a cikk előző részében is olvashattuk, a dohányzás és egyéb függőségek nem maguktól alakulnak ki. A személy stressztűrő képessége és megküzdési technikái nagyban befolyásolják a dohányzáshoz vagy egyéb függőségekhez való viszonyát. Judson Brewe pszichiáter a TED előadásában beszélt a dohányzásra való rászokás, az addikció kialakulásának folyamatáról, illetve az általa alkalmazott mindfulness terápia hatékonyságáról a leszokás folyamatában való segítségben.

Kávéra cigi, cigire kávé: hogyan alakul ki a függőség?

A függőség kialakulásáért a cigarettában levő nikotin felelős, mely a központi idegrendszerre fejti ki hatását, megemelve a vér glükózszintjét, a vérnyomást és a légzésszámot. Ez először túlműködést eredményez a sejtek aktivitásában, majd rövid időn belül a sejtek gátlásait kapcsolja be.

A dohányos ennek megfelelően a kávé elfogyasztásától már nem érzi olyan jól magát, így megkívánja a következő cigarettát, hogy pótolja az elvesztett energiát. Így kialakul egy függő körforgás a kávé- és cigarettafogyasztás körül, mellyel a test gyakorlatilag maga ellen dolgozik.

Fontos kiemelni, hogy számos kutatás be is bizonyította, hogy a két stimuláns együttfogyasztása, a két szenvedély együttes jelenléte hatványozott veszélyt jelent az artériákra és a vérkeringésre.

Milyen hatások sodorhatnak a dohányzás felé?

A társas nyomás, mint külső körülmény is ösztönözhet minket dohányzásra. Általában serdülőkorban szerezzük az első dohányzással kapcsolatos tapasztalatot. A serdülőkor a személyiségfejlődés egyik szenzitív, válságos periódusa, hiszen megváltozik az egyén önmagához és a világhoz való viszonya. A korábban alkalmazott minták már nem működnek kielégítően, az újak viszont még kialakításra várnak, ez bizonytalansággal teli helyzeteket teremt. Ebben az időszakban a serdülő válaszokat keres az őt foglalkoztató fontos kérdésekre: „Ki vagyok én?”, „Merre tartok?” „Hol a helyem a világban?”, mellyel párhuzamosan kipróbál új viselkedésformákat, szerepeket, hogy végül megtalálja önmagát, a számára fontos értékeket és elköteleződhessen bizonyos nézetek, érdeklődési területek mellett.

Az identitáskeresés ezen időszakában kifejezetten érzékenyek vagyunk a közvetlen környezetünkből származó hatásokra.

A kortárs nyomás annyira erős lehet, hogy a beilleszkedés, a csoporthoz való tartozás érdekében a saját, akár a többségével ellentétes meggyőződéseinket is felülbíráljuk, azokkal ellentétesen cselekszünk, és elfogadjuk azt a szál cigarettát.

Hiába a rossz szájíz, az állandóan füstszagú ruházat, a kezdeti szédülés vagy kellemetlen közérzet, ez mind nem számít, ha ezzel bekerülhetünk a kortársak “cool”-jai közé.

A tinédzser kor sok kihívást rejt

A serdülőkor további jellegzetes vonása a felnőttség érzése után való vágy, a tilosban járás izgalma. A cigarettázás egy kicsit mindkét érzést képes megadni a tinédzsernek, ezért úgy tűnik, hogy megéri a szülők, a tanárok, az iskola előtt való titkolózás, a dohányzás jellegzetes jeleinek rituálészerű elfedése egy pillanatnyi felnőttségérzéséért cserébe.

A szabályok megszegése fontos tényező a dohányosok világában. Nem véletlen, hogy a legtöbben kamaszkorban gyújtanak rá először. A kortárs nyomás mellett ugyanis ekkor vagyunk leginkább hajlamosak a kockázatkereső viselkedésre, a határok feszegetésére. Mivel a legtöbb országban a kiskorúak számára tilos dohánytermékeket vásárolni, már maga a cigaretta megszerzése is izgalmas kaland, az elszívása pedig a jól végzett munka jutalma.

A külső társas hatások szerepe nem kizárólag a serdülőkorban jelentős, felnőttkorban éppoly hangsúlyos lehet. A munkahelyi cigiszünetek remek alkalomnak bizonyulnak a kapcsolati háló kiterjesztésére, megerősítésére.

A nem dohányos kollégák úgy érezhetik, hogy kimaradnak valamiből, náluk így megszakad az információáramlás. Különösen erős lehet ez a probléma, ha az adott vezető/felettes dohányzik.

Tekintettel a relatíve új jogi szabályozásra, egyre kevesebb helyen lehet rágyújtani, így a dohányzás egyfajta közösségi élménnyé vált. A szabályozásnak nem elrettentő hatása lett, hiszen nem fagyoskodnak télen kevesebben a szórakozóhelyek vagy éttermek előtt dohányozva, inkább összetartást, egyfajta bajtársiasság-érzetet nyújt számukra ez a helyzet.

A szülői minta nagyon fontos

A szülői mintának kiemelet szerepe van a függőség kialakulásában.

Természetesen kiemelt szerepe van annak, hogy milyen szülői mintát látunk.

A dohányzó szülők akár meg is duplázhatják az esélyét annak, hogy felnőve a gyermekük is dohányozni fog.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az érem másik oldala, a tiltás, a túlzott szülői szigor sem vezet eredményre, hiszen ennek hatására a gyerekek gyakran vonzóbbnak találják a cigarettát, és nagyobb valószínűséggel szegik meg a szabályokat, hogy kipróbálhassák a dohányzást. 

A következetes, kiegyensúlyozott szülő szeretetet, melegséget sugároz a családban, jellemző a szülő-gyerek párbeszéd. Érzelmi odafordulás és következetesség jellemzi nevelési stílusát. A felállított szabályok jól körvonalazottak és világosak, így az azok megszegését követő következmények is világosak, melyekkel a serdülő számolni tud.

Agresszív serdülőkkel és fiatalkorú bűnözőkkel végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy a ráhagyó, szabados nevelési stílus következményeként kialakuló függőségi szorongás és nyílt agresszív magatartás a gyermeket igen gyakran antiszociális (kortárs)csoportba vezeti. (Ranschburg) 

Stresszre cigi? A rövid távú megoldás csapdája

Másik fontos tényező a dohányzás megítélése során a minket érő egyre nagyobb mértékű stressz. Ha több stressz ér minket, jellemzően többet is dohányzunk. A nikotin ugyan nem oldja meg a problémáinkat, de a hatására a szervezetünkben felszabaduló kémiai anyagoknak köszönhetően bizonyos időre csökken a bennünk lévő feszültség, és jobban érezzük magunkat. Amint ez az érzés csökken, és ismét stressz ér minket, újra feszültté válunk, és azon kapjuk magunkat, hogy a következő szál cigaretta már a kezünkben van. És ez így megy tovább az azután következőig, nem csupán fizikai, de pszichés függőséget is kialakítva.

A dohányzás mint stresszkezelő stratégia megváltoztatja az agyunk működését, a gondolkodásunkat, átszövi a mindennapjainkat, komplett rituálévá növi ki magát. Hiába a rengeteg ellene szóló érv és információ, ha mellette biztosított az illúzió, hogy jobban érezzük magunkat tőle.

A dohányzáshoz társuló pozitív érzések elhitethetik velünk, hogy tulajdonképpen gyógyítjuk magunkat.

Érdemes végiggondolnunk, hogy bevennénk-e egy olyan tablettát, melytől pl. a fejfájásunk ugyan elmúlik, de infarktust vagy agyvérzést okoz? Így működik a dohányzás is.

Olyan kúrát alkalmazunk vágyott gyógyulásunk érdekében, amelynek a mellékhatásai sokkal súlyosabbak, mint bármely tünete annak a betegségnek, amelyben szenvedünk. Jelen esetben helytálló a gúnyos megjegyzés, mely szerint a gyógyszereknek lehet olyan mellékhatása, amitől jobban is leszünk. Jelen esetben a gyógyszer a cigaretta, melynek talán egyetlen pozitív mellékhatása, hogy átmenetileg jobban érezzük magunkat tőle. 

Hogarth, L., Chase, H. W. (2011). Parallel goal-directed and habitual control of human drug- seeking: implications for dependence vulnerability. Journal of Experimental Psychology, 37(3), 261–276. http://doi.org/10.1037/a0022913 

Hogarth, L., Duka, T. (2006). Human nicotine conditioning requires explicit contingency knowledge: is addictive behaviour cognitively mediated? Psychopharmacology, 184(3- 4), 553–
566. http://doi.org/10.1007/s00213-005-0150-0 

Leventhal, A. M., & Schmitz, J. M. (2006). The role of drug use outcome expectancies in substance abuse risk: an interactional-transformational model. Addictive Behaviors, 31(11), 2038–2062. http://doi.org/10.1016/j.addbeh.2006.02.004 

Urbán R. (2007). A dohányzás egészségpszichológiája. Budapest, Nyitott Könyvműhely Kiadó Kft.

Watson, P., de Wit, S., Hommel, B., Wiers, R. W. (2012). Motivational Mechanisms and Outcome Expectancies Underlying the Approach Bias toward Addictive Substances. Frontiers in Psychology, 3. http://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00440