A függőséget okozó szokások megkeseríthetik az életünket, főleg ha ki is alakul az addikció. Joggal merül fel a kérdés bennünk, vagy gondolkozunk el azon, vajon hogyan juthattunk el addig, hogy ez megtörtént. Akár rólunk vagy családtagunkról legyen szó, könnyebb a megelőzésre fókuszálni. De mit tegyünk, ha megtörtént a rászokás? Cikkemben egy kis önismereti utazásra hívlak ezzel kapcsolatban.

         Hogyan is kezdődött

Sokszor merülhet fel a kérdés, vajon mi volt az első lépés… Biztosra veszem, hogy a láncdohányosok életében is legalább egyszer eljön az a pillanat, amikor elgondolkodnak azon, hogy és hol kezdődött, és hogyan vált szokássá, életformává a dohányzás, hogy miért és hogyan tud rá ilyen nagy hatással lenni valami, ami miatt képes akár az egész napját a cigaretta szünetek mentén megtervezni. 

Judson Brewe pszichiáter a TED talk-jában beszélt a dohányzásra való rászokás, az addikció kialakulásának folyamatáról, illetve az általa alkalmazott mindfulness terápia hatékonyságáról a leszokás folyamatában való segítségben. Judson Brewe felvázolta, hogy amint az ember lát pl. egy kívánatos süteményt, az agy életben maradásra való törekvése bekapcsol, és ennek köszönhetően megesszük azt a jó nagy adag szénhidrátot, melyet kellemes érzés követ. Ennek megfelelően fogunk cselekedni újra és újra a süti láttán (látvány – evés – jó érzés, azaz kiváltó ok - tett - jutalom).

         Az általános szabályt agyunk sok területen használja

Köszönhetően annak, hogy agyunk kreatív, nem csak erre a helyzetre alkalmazza a folyamatot, hanem a kellemetlen, rossz érzéssel teli szituációkban is, hiszen ettől fogjuk magunkat jobban érezni. Ha megnézzük, akkor a folyamat ugyanaz, ami végbemegy, csak más a “trigger”, azaz a kiváltó ok.

Ugyanezt a gondolatmenetet adaptálja Judson Brewe a dohányzással kapcsolatosan. “See cool - smoke to be cool - feel good”, azaz – többnyire serdülő korunkban – menőnek látjuk a dohányzást, szeretnénk a népszerű kamaszok csoportjába tartozni, “cool”-nak tűnni, ezért rágyújtunk és ennek köszönhetően jól érezzük magunkat. A folyamat többször megismétlődik, majd szokássá válik. Tehát az agyunk gyakorlatilag eljutott oda, hogy az eredetileg túlélésre programozott ösztönével mérgezi a szervezetünket a káros szokásaink által. 

A prefrontális cortexünk felelős a kognitív kontrollért, mely gyakorlatilag kikapcsol nagy stresszterhelés alatt, így gyorsan visszajönnek a régi szokások, hiába tudjuk, tudtuk korábban, hogy a dohányzás nem jó dolog számunkra. 

A mindfulness technikák segíthetnek a leszokásban

Judson Brewe a mindfulness terápiát alkalmazza hatékonyan a dohányzásról való leszokásban. Hangsúlyozza, hogy ahelyett, hogy azonnal kielégítenénk a régi szokás szükségleteit, álljunk meg egy percre és nézzük meg mi történik bennünk, legyünk kiváncsiak, érdeklődőek az iránt, hogy mi zajlik bennünk ilyenkor. Engedjük el a régi szokást, és érezzük meg ennek örömét. Ezt a folyamatot ragadja meg és alakítja szokássá a szakember, mely hatékony segítségnek bizonyult pácienseinél a cigaretta letételében, és annak valós, szervezetünkre gyakorolt káros hatásainak felismerésében.

         Az elvárásaink rabjává válhatunk

Urbán Róbert a dohányzás következményeivel kapcsolatos elvárásokra teszi a hangsúlyt. Az elvárások azok a mentális reprezentációk, amelyekkel elővetítjük a viselkedés következményeit. A következményelvárás az egészségpszichológiában és a szerhasználó viselkedés kutatásában egyaránt központi magyarázó fogalom. A következményelvárások lehetnek azok a közvetítő tényezők, amelyek magyarázzák a társas-társadalmi és egyéb rizikótényezők dohányzásra hajlamosító hatásait. 

A dohányzás példájára gondolkozhatunk egyéb függőségi szerhasználatról is. A tudomány modelljei szerint a függőségi viselkedés célirányzott, amit a szer hatásaira vonatkozó tudatos kognitív elvárások valamint a kulcsingerek által kiváltott szokások irányítanak. Ebből következően a szerhasználat illetve

a dohányzás kialakulásában a tudatos, célorientált elvárásoknak nagyobb szerepe lehet, míg a kulcsingerek által kiváltott szokásjellegű szerkereső viselkedésnek nincs vagy minimális szerepe van. 

Az alkohol, a dohányzás és más szerek használatával összekapcsolódó következményelvárások dimenziói többnyire megragadhatók a negatív egészségi és más következmények, a pozitív megerősítés és a negatív megerősítés fogalmaival. Egyes szereknél további specifikusabb elvárás is megjelenhet, így a dohányzás esetében az étvágy- és testsúlykontrollal kapcsolatos elvárásokat azonosíthatjuk. 

A kávéfogyasztás társulhat a dohányzás mellé

         A dohányzás és a kávézás kapcsolata

Érdemes szót ejteni a kávéfogyasztás és a dohányzás kapcsolatáról. A kávé az egyik legnépszerűbb élvezeti cikknek számít világszerte, hiszen számos jótékony hatással bír, többek között a benne található koffeinnek köszönhetően éberebbnek, aktívabbnak érezzük magunkat. Csökken az unalom-, fáradtság-, és álmosságérzetünk.

Míg a kávé felgyorsít, a cigi épp ellentétes hatást vált ki. Tehát ha e két stimuláns egyszerre kerül a szervezetünkbe, a kapott energia egyenlőtlenül távozik a testből. Ennek hatásaként ingerlékenyek, fáradékonyabbak lehetünk, melynek leküzdésére egy újabb adag kávé és társaként egy újabb cigaretta lesz a „megoldás”.

Nem egyszerű ennek a körforgásnak a feloldása, és nem is ennek a cikknek a feladata, hanem sokkal inkább az egyén döntése, ami után együttműködve az addiktológiai szervezetekkel, egyéb megoldások születhetnek, amelyek nem veszélyeztetik az egyént. 

A dohányzáshoz társuló pozitív érzések elhitethetik velünk, hogy tulajdonképpen gyógyítjuk magunkat. Olyan kúrát alkalmazunk vágyott gyógyulásunk érdekében, amelynek a mellékhatásai sokkal súlyosabbak, mint bármely tünete annak a betegségnek, amelyben szenvedünk. Jelen esetben helytálló a gúnyos megjegyzés, mely szerint a gyógyszereknek lehet olyan mellékhatása, amitől jobban is leszünk. Jelen esetben a gyógyszer a cigaretta, melynek talán egyetlen pozitív mellékhatása, hogy jobban érezzük tőle magunkat. 

Hogarth, L., Chase, H. W. (2011). Parallel goal-directed and habitual control of human drug- seeking: implications for dependence vulnerability. Journal of Experimental Psychology, 37(3), 261–276. http://doi.org/10.1037/a0022913 

Hogarth, L., Duka, T. (2006). Human nicotine conditioning requires explicit contingency knowledge: is addictive behaviour cognitively mediated? Psychopharmacology, 184(3- 4), 553–566. http://doi.org/10.1007/s00213-005-0150-0

Leventhal, A. M., & Schmitz, J. M. (2006). The role of drug use outcome expectancies in substance abuse risk: an interactional-transformational model. Addictive Behaviors, 31(11), 2038–2062. http://doi.org/10.1016/j.addbeh.2006.02.004

Urbán R. (2007). A dohányzás egészségpszichológiája. Budapest, Nyitott Könyvműhely Kiadó Kft.

Watson, P., de Wit, S., Hommel, B., Wiers, R. W. (2012). Motivational Mechanisms and Outcome Expectancies Underlying the Approach Bias toward Addictive Substances. Frontiers in Psychology, 3. http://doi.org/10.3389/fpsyg.2012.00440