Gyermekpszichológia

Négy alapszükséglet, ami meghatározza az önértékelésed

Az emberi kapcsolatainkra, önértékelésünre és még sok minden másra hatással van a gyerekkori alapszükségleteink kielégítettségének minősége. A gyerekkorunk megismerése segíthet megérteni berögzült viselkedéseink okait, s így a változást is elősegítheti.

Gyermekpszichológia

Kire bízhatom ma a gyerekem? – A szociális háló szerepe a gyereknevelésben

A világszintű mobilitás, a generációk között elhatalmasodó szakadék és a végtelen számú nevelési nézetek ömlesztett elérhetősége egyre jobban elszigeteli a szülőket, amelyek negatív hatással lehetnek a saját mentális jóllétre és a gyerekek fejlődésére is.

Gyermekpszichológia

Következetes, vagy merev szülő vagy? – Tisztázzuk a különbséget

A szülői következetesség tudjuk, hogy fontos. Jelentőségét a gyerekek életében mégis rendszerint félreértjük. Minden a biztonságérzettel kezdődik.

Legyen rövidebb a nyári szünet? – Az iskola hiányának hatásai

A nyári szünet a gyerekeknek az önfeledt játékot jelenti, holott a tanulmányok kimutatták, hogy negatív hatással van képességeikre.

Kapcsolataink

Pedofília és szexuális orientáció? – Beszéljünk nyíltan!

Jelen cikkünk egyfajta gondolatébresztő, mely rávilágít arra, hogy mennyire összetett és komoly problémáról van szó, mikor egy ilyen kényes kérdésben kívánunk helytálló állításokat és értékítéletet megfogalmazni.

Miért hiperoptimisták a gyerekek?

A kutatók szerint a kisgyermekek azért hajlamosak hiperoptimizmusra, mert sokkal kevesebbet tanulnak a rossz eredményekből, mint az idősebbek.

Gyermekpszichológia

A gyermekkor sebei – Így védi a saját szülői önismeretünk a gyermekünket

A gyereknevelésben nagy szerepet játszik az önismeret. A gyerekünk könnyen kihozhat a sodrunkból, mert olyan sebeket piszkálhat fel, amelyeknek addig nem is voltunk tudatában. Mi hihetjük, hogy játszmázik, manipulál, de valójában csak jelzi, dolgunk van.

Gyermekpszichológia

Már engem is csapkod a kétévesem: mit rontok el?

Egy kisgyerek számos okból tanúsíthat agresszív viselkedést a szülőkkel szemben, azonban a leggyakrabban két dolog áll a háttérben. Ha ezeket megértjük, a megoldásra is könnyebben rátalálunk.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról?

A közvetlen közelünkben háború tört ki, és egy pillanat alatt ingott meg a biztonságos világba vetett hitünk. Felmerül a kérdés, hogy mit érzékelnek ebből a gyerekek? Hogyan beszéljünk velük, a kialakult helyzetről?