Hogyan (ne) válassz párt magadnak?

A sémák alapvetően meghatározzák a közeli kapcsolatok működését, így nem csoda, hogy a negatív párkapcsolati dinamikák mögött gyakran találhatunk fogaskerékként összeilleszkedő, egymást aktiváló sémákat.

Kapcsolataink

Nézz szembe az ünnepi magánnyal és küzdj ellene!

A karácsony, mint az év jeles napjainak egyike, mélyen beágyazódott a kultúránkba és sohasem lehet közömbös senki számára. A magányosság sok ember életében központi probléma, a közelgő ünnepek azonban erre nagyban ráerősíthetnek. Farkas Vera pszichológus

A sebezhetőség, mint érzelmi kockázatvállalás

Sebezhetőség, esendőség, sérülékenység – ezen jellemzőket gyakorta negatív felhanggal értelmezzük. Pedig az ideális értelemben vett sebezhetőségnek számos pozitív oldala is lehet. Cikkünkben az esendőség előnyös oldalait kívánjunk megvilágítani.

Vallás & pszichológia

Magyarázom a bizonyítványom – Hogyan reagáljunk jól, ha rossz jegyet hoz a gyermek?

Cikkünkben azt járjuk körül, hogy milyen szempontokat érdemes átgondolnunk szülőként gyermekünk iskolai teljesítményével kapcsolatban.

Gyermekpszichológia

A gyermekkor sebei – Így védi a saját szülői önismeretünk a gyermekünket

A gyereknevelésben nagy szerepet játszik az önismeret. A gyerekünk könnyen kihozhat a sodrunkból, mert olyan sebeket piszkálhat fel, amelyeknek addig nem is voltunk tudatában. Mi hihetjük, hogy játszmázik, manipulál, de valójában csak jelzi, dolgunk van.

Élet & Pszichológia

Hogyan segíthetünk jól? – A segítő kapcsolatok pszichológiája

Vajon mindenki tud mindenkinek segíteni? A legjobb barát vagy barátnő a legalkalmasabb a nehézségeken való átsegítésre? Hogyan ismerhető fel a jó segítő? Hogyan válhatok azzá?

Gyermekpszichológia

Büntetés-alapú fegyelmezés – avagy a félreértett üzenet

Sokan szülőként természetesnek vesszük, hogy büntetéssel fegyelmezzük a gyerekeinket.

Kapcsolataink

Sokadik típusú találkozások – A kapcsolatteremtés útvesztői

Kapcsolódni a másik emberhez: pszichológiai szempontból létszükséglet, akár testnek az oxigén.

Élet & Pszichológia

A közösségi élmények ereje – idegenek, akik összetartoznak

Az elmúlt időszakban szinte minden tömegrendezvényről le kellett mondanunk a járvány rohamos terjedése és az ezzel járó korlátozások miatt. De vajon miért hiányoznak nekünk ennyire ezek a közösségi élmények? Milyen pluszt ad a személyes jelenlét?