Kollektív mentális időutazás: Több mint az egyéni emlékek és képzelet összessége

A múltra való emlékezés és a jövőre vonatkozó képzelet közötti kapcsolat nemcsak individuális szinten mutatkozik meg, hanem a kollektív dimenzióban is.

Kollektív emlékezet: Szubjektív sztori a múltról, ami „fontosabb”, mint a történetírás

A kollektív emlékezet a történetírástól eltérően nem objektív beszámolót nyújt a múltról, hanem szubjektív megközelítéssel él, amelynek célja elsősorban az identitásképzés.

TikTok terápia: Amikor az öndiagnosztizálás virális lesz

Ma már nemcsak előnyös oldalunkat osztjuk meg online, hanem pszichológiai nehézségeinket, akár mentális zavarunkat is. Vajon milyen előnyökkel és hátrányokkal jár, ha pszichológiai ismereteinket a közösségi médiából szerezzük?

Vissza a jövőbe, avagy mentális időutazás múlt és jövő tükrében

Az új kutatások tükrében megállapítható, hogy a múltra való emlékezés és a jövő elképzelése szorosan összefügg.

Ki vagyok én? – Így formálnak bennünket a családi történetek

A családi történetek elmondása, meghallgatása létfontosságú. De vajon hogyan formálnak bennünket és miért lényeges a megosztásuk?

Felvételt hirdet az MCC–Mindset Pszichológia Iskola

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Mindset Pszichológia az egyetemi oktatást kiegészítő, exkluzív képzést szervez a pszichológia tudomány területén.

Kapitalista királynő vagy sebezhető fiatal? – A Taylor Swift-jelenség nyomában

Megállás nélkül szólnak a számai a rádióból, vele foglalkoznak a hírek, az éppen aktuális szerelmi életével vagy épp a teltházas koncertjeivel van elfoglalva a világ. Vajon mi a titka a sikerének?

Tévhitek és tények a Napóleon-komplexusról – Kővágó Pál szociálpszichológussal beszélgettünk

Dr. Kővágó Pál szociálpszichológussal folytattunk beszélgetést a Napóleon-komplexus pszichológiai hátteréről. Célunk a kisebbrendűségi érzés dinamikájának feltárása volt, valamint hasznos tanácsok megfogalmazása annak leküzdésére.

Érezni ér! – 20 éves az Igazából szerelem

Idén 20 éves az Igazából szerelem című film. Ennek apropóján Tari Annamária klinikai szakpszichológus és Horváth Gergely rádiós műsorvezető podcast sorozatából szemezgettünk.