Kapcsolataink

Testünk szokatlan válaszai szex közben

Cikkünkben olyan – talán meglepő – szex közben jelentkező reakciókról számolunk be, melyek eredete és oka sokakban kérdéseket vethet fel.

Élet & Pszichológia

„Pedig neked csak tanulnod kéne” – A depresszió hatása a tanulmányi teljesítményre

A fent leírt mondat sokszor hagyhatja el egy-egy szülő száját, mikor gyermekük tanulmányi teljesítménye hirtelen megromlik és okként a lustaságra gondolnak. A tünet mögött meghúzódó probléma viszont gyakran a depresszió lehet.

Személyiség

Katona dolog vagy mégsem? – A férfiak és a mentális egészség

Mi történik akkor, ha egy férfi mentális betegséggel néz szembe, és mint a „család feje”, milyen hatással lehet ez a körülötte élőkre, elsősorban gyermekeire?

Kapcsolataink

A mentális egészség generációs válsága – COVID kutatási részvétel

A COVID-19-pandémia súlyos fizikai hatásai mellett sokan küzdenek az izoláció, valamint a veszteségek okozta mentális betegségekkel. Segítsen Ön is feltárni a lelki betegségekkel küzdők hatékonyabb ellátásához szükséges mutatókat!

Kapcsolataink

„Minden vizet beüvegez…minden zöldet lelegel.” – avagy a tél lelki tartalma

Ha a télre gondolunk, lélektani szempontból sokunknak a „téli depresszió” fogalma villan fel először, azonban a téli időszak ennél sokkal árnyaltabb, sokrétűbb tud lenni.

A depresszió pszichoterápiájának legújabb módszerei

A lehangoltság, szomorúság ismerős élmény szinte minden ember számára. Enyhén depressziós állapotban a személy rágódik negatív élményein, borúlátó a jövőjét illetően, sokszor ingerlékeny vagy dühös, önmagát hibáztatja. Mi segíthet ebben a helyzetben?

Személyiség

Rosszkedvünk tele – avagy miért vagyunk szomorúak télen?

A szezonális depresszió, bár rendkívüli nagy pszichés terhet jelent, éppen ezért segítette őseink túlélését. De hogyan lehetséges ez?

Élet & Pszichológia

Megküzdés a negatív gondolatokkal – Aaron T. Beck öröksége

100 éves korában hétfőn elhunyt Aaron T. Beck, a kognitív terápia atyja, aki egészen új meglátást hozott a pszichológiába, forradalmasítva a depresszió és szorongás kezelését. Munkássága a mai napig élő, fejlődő ágazatát alapította meg a pszichológiának.

Pszichológus Szemmel

Trauma az agyban, trauma a lélekben – Véleménycikk a stroke hosszútávú pszichés hatásairól

Kulka János depressziós és meg akar halni? A színész nemrég egy interjúban őszintén vallott jelenlegi állapotáról és küzdelmeiről, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk erről. Véleménycikk következik.