Kapcsolataink

Így ad választ a „Veronika kettős élete” olyan kérdésekre, melyekről nem is tudtad, hogy léteznek

Az említett film sokaknak kultuszdarab, míg másoknak gyönyörűen fényképezett zagyvaság, mi most mégis egy különleges gondolatbeli utazáshoz hívjuk segítségül.

Élet & Pszichológia

Érzelmi intelligenciánkat így még nem fejlesztette rajzfilm – Az Agymanók pszichológiai oldala

Hogyan képes egy gyermekeknek szánt rajzfilm az érzelmeinkről és érzelmi intelligenciánkról tanítani minket, felnőtteket is?

Nyerd meg a gyerek életét! – A Squid Game-hatás

Téma a szülői értekezleteken, a gyerekek iskolai szünetben eljátsszák jeleneteit, halloweenkor egyes helyeken betiltották a sorozathoz kapcsolódó jelmezeket. Cikkünkben körbejárjuk sikerét gyermekpszichológiai szempontok alapján.

Squid game - valós pszichológiai jelenségek egy fiktív világban

A Squid Game sikerének különböző teóriái, társadalmi párhuzamai mellett kifejezetten érdekesnek találtam a sorozat epizódjaira úgy (is) rátekinteni, milyen valós pszichológiai jelenségekkel találkozhatunk az egyes részek által.

Személyiség

A krízisekről szakmailag a Gran Torino című film alapján

Vajon ha megnézünk egy filmet, milyen gondolatok indulnak el bennünk? Beépítjük a levont következtetéseket az életünkbe? Esetleg tanulságként néha eszünkbe jut, vagy elfelejtődik?

Élet & Pszichológia

A trauma nem maga az esemény, hanem a hatására benned lezajló folyamat – Dr. Máté Gábor a trauma bölcsességéről

A trauma egy láthatatlan erő, amely formálja az életünket.

Kapcsolataink

„Rape-revenge” filmek, és ami mögöttük van

A „rape-revenge” (nemierőszak-bosszú) olyan tematikájú film, melyben az erőszakos szexualitást bemutató jelenetek után az áldozat elégtételt vesz az elkövetőkön.

Élet & Pszichológia

„Igaz történet alapján" – avagy a filmek pozitív hatásai

A mozi és a filmek által kiváltott érzelmek sokkal nagyobb jelentőségűek lehetnek, mint azt először gondolnánk. A filmekben bemutatott karaktererősségek pozitív irányban befolyásolhatják akár cselekedeteinket is.

Kapcsolataink

A pszichoanalízis és a film szerelme

A pszichoanalízis szó ma már a legtöbb embernek ismerősen cseng, viszont jóval többről szól, mint Freud, az anyakomplexus vagy a libidó.