Mikor érdemes lefeküdni valakivel? Hol a határ a bulizásban? Mi lesz velünk a gimnázium után? Ezeket a  fiatal generációk számára újra és újra felmerülő  kérdéseket boncolgatja a nemrég mozikba került Hogyan szexeljünk című angol-görög film. Ajánlónk.

Az érettségi után álló fiatalok önfeledt mégis nyomasztó pillanatait mutatja be a Hogyan szexeljünk című film: három angol tinédzserlány történetét ismerhetjük meg, akik a gimnázium végén együtt mennek el bulizni Görögországba. Vagyis leginkább Tara szemszögéből láthatjuk az eseményeket, aki még szűz, és emiatt őt barátnői végig cukkolják, hogy most ezen a nyaraláson mindenképp el kell vesztenie a szüzességét. Anélkül, hogy szpojlereznénk: a filmet látva sajnos arra a következtetésre juthatunk, hogy jobb lett volna, ha Tara vár még ezzel a lépéssel.


A film előzetese.

A Mozinet csapata mindig olyan izgalmas művészfilmekre hívja fel a figyelmet, amelyet mindenképp érdemes megnézni. A Hogyan szexeljünk Molly Manning Walker első rendezése, amellyel a 76. Cannes-i Filmfesztivál Un Certain Regard szekciójának fődíját nyerte el. A film vetítése előtt Buda Flóra Anna magyar rendezőnő 27 című rövidfilmjét is levetítették, amely 2023-ban a Cannes-i Filmfesztiválon mutattak be, és Arany Pálma-díjat nyert. A két mű együtt különös jelentőséggel bír, hiszen mindkettő áthatóan, komplex nézőpontból mutatja be a fiatal nők szexuális útkeresését.

Refresher X Mozinet CinePOP szervezésében a film után beszélgetés is volt. A szervezők szerint: A film autentikusan mutatja be a fiatalok fesztelen, már-már szabályok nélküli életét, míg a csillogó felszín alatt a Z generáció érzelmi és szexuális kiszolgáltatottságának legmélyére ás.

A cikkünkből kiderül:

  • mi az a szürke zóna, és milyen veszélyei vannak?
  • mire érdemes figyelni az első szexuális együttlét előtt?

Elveszíteni vagy nem elveszíteni? Ez itt a kérdés!

Munkatársunk Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológus szerint a szüzesség körül még mindig túl nagy a felhajtás. Egyrészt megdőltek már azok a tévhitek, miszerint valóban létezne egy hártya, amely átszakad az első szex során, másrészt az erényünk és tisztaságunk sem csorbul attól, ha intim kapcsolatot létesítünk másokkal. Ami lényeges, hogy testileg és lelkileg érettek legyünk az első együttlét előtt és az konszenzuson alapuljon – tehát mindkét fél beleegyezésével történjen. Fontos, hogy belső, mély indíttatásból jöjjön a vágy az együttlétre és ne mások unszolására, vagy valótlan társadalmi elvárások miatt egyezzen bele valaki egy együttlétbe.

Sokan túl akarnak esni rajta, mások sokáig várnak vele, hogy „tökéletes” legyen, viszont mindkét hozzáállás elveszi a valódi figyelmet, amelyet ez az esemény érdemel. Mégpedig azt, hogy ez az első élményünk, de jó esetben nem az utolsó tapasztalatunk, tehát bízhatunk abban, hogy ezek a kezdeti élmények alakulni fognak az idő elteltével és a tapasztalatok szerzésével. Ettől függetlenül persze nem mindegy, ki, milyen élményeket szerez ebben a meghatározó életeseményben.

Szilágyi Vilmos szexológus például felhívja a figyelmet arra, hogy a lányoknak (és a fiúknak is) mennyire fontos, hogy az első behatolásos együttlét előtt tapasztalatot szerezzenek az intim helyzetekben, csak petting, vagyis behatolás nélküli együttléttel. Ilyen lehet például a kézzel vagy szájjal való kényeztetés, de jó esetben egy együttléthez fokozatosan kerül közel két fiatal. A klasszikus forgatókönyv például a kézfogás, ölelkezés, puszi és csak azt követi a csók és a petting. Maradinak tűnhet a javaslat, mégis elengedhetetlen, hogy a két fél biztonságban érezze magát az intim együttlét során.

A bulizás a fiatalság része lehet, de fontos a testi és lelki biztonságunk szem előtt tartása. Fotó: Nikolopoulos Nikos

Szürke zóna

Sikerülhetett volna nagyszerűen Tara első élménye, de sajnos inkább azt láttuk, ahogy a lány elsieti a dolgot, amit később megbán. Természetesen mindenki hozhat rossz döntéseket, és van olyan is, hogy ami eleinte jó ötletnek tűnik, az aztán megfordul és nem is értjük, hogy kerültünk abba a helyzetbe. Ilyenkor fontos a támogató baráti vagy családi háttér, amelyet Tara az egyik barátnőjével meg is él, viszont a harmadik barátnő inkább mutatja a féltékenység és manipuláció jeleit.

A szürke zóna olyan szexuális visszaélést jelent, amelynél mindkét fél szóban beleegyezett a szexbe, ám ettől függetlenül valamelyik fél erőszaknak élte meg az együttlétet. Ez az imént említett példára is arra utal, hogy lehet, hogy eleinte volt kedvünk az együttléthez, vagy esetleg azért mentünk bele, hogy a másiknak kedvezzünk, ám végül mi nem élveztük azt. A szürke zóna összetettségét egy másik elevenbe hatoló, A vád című francia művészfilm is feldolgozta már.

Kacsur Adrienn szexuálpszichológus szerint a Hogyan szexeljünk című film felhívja a figyelmet mind a nők, mind a férfiak edukációjának fontosságára. Mégpedig arra, hogy a nőknek elengedhetetlen, hogy megtanulják képviselni jogaikat és szükségleteiket, valamint a férfiaknak szükségszerűen meg kell érteniük, ha egy nő visszautasítja őket, emellett hogyha nem teljesen biztosak abban, hogy a másik mit szeretne, akkor nem élhetnek vissza a helyzettel. Ez persze fordítva is igaz: a nőknek is szükséges a férfiak érzéseire, vágyaira és határaira figyelniük, viszont a statisztikák alapján jóval magasabb számban fordul elő a férfiak nők ellen elkövetett szexuális visszaélése, mint ennek fordítottja.

Fotó: Nikolopoulos Nikos

Egy biztos, ha bármilyen szintű erőszakot éltünk át, esetleg belementünk valami olyanba, amit később megbántunk, merjünk segítséget kérni (ha kell a hatóságoktól), hiszen, ha megosztjuk valakivel a nehézségeinket, jó esetben megértő fülekre találunk. Nem ostorozzuk magunkat, hiszen az nem visz előre, viszont a hibáinkból tanulhatunk, hogy legközelebb hogyan tudjuk hatékonyabban képviselni határainkat és szükségleteinket, hogy ne menjünk bele olyanba, ami nekünk nem esik jól.

A Hogyan szexeljünk című filmet keresd a mozikban!

Amennyiben többet tudnál meg a szexuális egészségről, ajánljuk neked szakemberünk új Szexpert – Légy szakértője a szexualitásodnak! című könyvét. Ha inkább videós formában tájékozódnál a négy részes webinárunkat javasoljuk!

Mély és tartalmas filmélményekért pedig látogass el a Mozinet eseményeire!

Kacsur A. (2023). Szexpert – Légy szakértője a szexualitásodnak! Good Life Books Kiadó.

Hevesi Krisztina (2013) Szex - A psziché labirintusában. Kulcslyuk Kiadó.

Szilágyi V. (2006). Szexuálpszichológia. Medicina Könyvkiadó