„Egy szexszel foglalkozó, univerzális és unikális könyvet szerettem volna megalkotni” – kezdte megszólalását Kacsur Adrienn szexuálpszichológus Szexpert című könyvének bemutatóján. A szerzővel F. Takács István pszichológus beszélgetett október 30-án a Libri Allee könyvesboltban érdeklődő közönség előtt. Tudósításunk.

Szexpert – Légy szakértője szexualitásodnak! címmel megjelent Kacsur Adrienn szexuálpszichológiai szakpszichológus könyve amely azzal a céllal született, hogy univerzálisan, életünk bármely pontján segítséget tudjon nyújtani önmagunkkal – és ha van, párunkkal – való kapcsolatunk fejlesztésében. Teszi ezt unikális, tehát egyedi, rendhagyó módon: elméleteken és gyakorlatokon keresztül.

„Olyan, mintha beszélgetne velem a könyv” 

Ezzel a megéléssel nyitott F. Takács István, aki a koncepció megszületéséről kérdezte a szerzőt. Kacsur Adrienn elmondta, annak ellenére sem könnyű a személyközi intimitásról beszélgetni, hogy manapság rengeteg szexuális tartalommal találkozhatunk a mindennapokban, a televízió vagy az internet által. A szerző éppen ezért szeretett volna egy olyan kézikönyvet létrehozni, amelyben a szexualitás természetes és izgalmas módon, de nem túlzó vagy erőszakos módon van bemutatva. F. Takács Michel Foucault francia filozófust idézve hozzátette, a viktoriánius kor óta beszélünk szemérmesen a témáról. A beszélgetőpartnereknek viszont ezen az estén sikerült elérniük az oldott hangulatot – ezzel is átadva a könyv fesztelen jellegét.

Szóba került a Szexpert küldetése is: a könyv fő célja a szexuális tudatosság fejlesztése – biológiai, pszichológiai és szociális téren egyaránt –, illetve

a szexuális önbizalom növelése.

A kérdező fél kifejezte szakmai meggyőződését, miszerint a legtöbb lelki probléma mögött az önbizalom és a felelősségvállalás hiánya áll. Ebben megerősítette a második fejezet nyitó gondolata is: „az egészséges önértékelés reális alapokon nyugszik: képes vagyok beismerni a hibáimat és elismerni a képességeimet”. F. Takács ebből arra következtetett, hogy a kiegyensúlyozott szexuális élet sokkal többről szól tehát, nem csak magáról a szexről. Kacsur Adrienn véleménye szerint

a szexualitás „csak” egy része az önismeretünknek, de nagyon is fontos része.

Munkahelyi, származási családon belüli és egyéb szerepeink mellett fontos, hogy párkapcsolati és intim helyzetekben való megéléseinkkel is foglalkozzunk. Az egyes személyiségrészeinkkel való munka, az ezekben való fejlődés kihathat ugyanis egyéb szerepeinkre és teljes személyiségünkre is. A szerző éppen ezért azon az állásponton van, hogy kiemelten fontos elkerülni a tabusítást és kiemelten foglalkoznunk saját szexualitásunkkal.

F. Takács István végül arra volt kíváncsi, vajon mi lehet a kielégítő szexuális élet alapja. Kacsur Adrienn ezzel kapcsolatban az önelfogadás fontosságára hívta fel a figyelmet. Egészen pontosan arra, hogy önmagunk megismerése, felfedezése mellett mennyit tud adni mindennapjainkhoz, ha elfogadjuk magunkat olyannak, amilyenek vagyunk. Majd a könyv egyik legfontosabb tételmondatát idézte:

„Kívánd, szeresd, fogadd el magadat, és a másikat is jobban fogod kívánni, szeretni, elfogadni.”

A közönség soraiból azzal kapcsolatban érdeklődtek, van-e alsó korhatára a könyv olvasásának. A szerző szerint, mivel a fiatalok valahonnan ígyis-úgyis értesülni fognak a szexualitás körüli dolgokról, így érdemes inkább megbízható forrásból informálódni – annak érdekében, hogy biztonságosabb keretek között ismerkedjenek a témával. Az alkotó ezért jó szívvel tudja ajánlani azoknak a szülőknek, akik serdülő gyerekeik számára keresnek útmutató tartalmat a szexualitásról.

A beszélgetés után sor került a könyvek dedikálására is, ahol a szerző személyes üzenetekkel színesítette az első oldalakat. Ha te is kedvet kaptál a könyv elolvasására, akkor a Libri könyvesboltok mellett itt tudod megrendelni.

Illetve, ha még jobban bele szeretnél merülni a párkapcsolatainkat és intimitásunkat érintő kérdésekbe, szeretettel várunk Pszicho-Kávéházunkra november 22-én.