Kétség kívül az egyik legnagyobb döntés életünk során az, hogy mikor veszítsük el szüzességünket. Vannak, akik szerencsés helyzetben élnek: partnerükkel mindent meg tudnak beszélni, támogatják egymást, várnak egymásra. Mások viszont a szociális nyomásnak engedve beleugorhatnak egy meggondolatlan döntésbe, aminek akár súlyos következményei is lehetnek. Akár érzelmileg, akár fizikailag. Manapság talán az a furcsább, ha valaki sokáig tartogatja szüzességét. Egy amerikai kutatás ennek lehetséges okait vizsgálta. Meglepő eredményekre jutottak!

Susan Sprecher és Stanislav Treger kutató pszichológusok több mint 7000 amerikai egyetemistát kérdeztek meg szexuális életükről. Szerintük akkor tekinthető valaki szűznek, ha semmiféle tapasztalata nincs a szexuális közösüléssel. A 23 évig tartó kutatás (1990-2012) meglehetősen stabil eredményeket hozott. Az okok függtek ugyan az egyéniségtől, kulturális különbségektől, nemtől, szocioökonómiai státusztól (SES), de nem változtak az idővel.

Miért tartogatja szüzességét valaki?

  1. A leggyakoribb válasz a „Nem eléggé szerelmes” volt, ami azt jelenti: nem tartott elég sokáig a kapcsolat ahhoz, hogy lefeküdjenek egymással, vagy nem volt elég szerelmes az illető.
  2. A második leggyakoribb válasz a „Félelem” volt: félelem a terhességtől, a szexuális úton terjedő betegségektől, vagy konkrétan az AIDS/HIV-től.
  3. A harmadik a „Személyes hit”: „Úgy gondolom nem helyes lefeküdni valakivel a házasság előtt”.
  4. A negyedik a „Bizonytalanság”: „Nem érzem magam elég szépnek és vonzónak”.
  5. Az ötödik a „Vonakodó partner”:  „A mostani vagy az ex párom nem (volt) hajlandó közösülni”.
  6. A hatodik leggyakoribb ok pedig „A vágy hiánya” volt: „Nem érzem a szexuális vágyat”.

A 6 okból 5 nagyjából állandó értéket mutatott minden évben, míg egy kitűnt a többi közül: a „Félelem”! Az 1990 és 2000 között a „Félelem” szintje elég magas volt, hiszen ekkor volt az AIDS/HIV járvány csúcsa. Ezután viszont hanyatlani kezdett ennek a faktornak a jelentősége. A legutóbbi felméréseknél (2005-2012) a „Félelem” értéke önmagához képest lecsökkent.

Az amerikai egyetemista szüzek büszkék és boldogok.
A szűz, amerikai egyetemisták büszkék és boldogok.

Mi változott?

A nem tervezett teherbeeséstől való félelem nőtt ugyan, de a szexuális úton terjedő betegségektől vagy az AIDS/HIV-től való félelem csökkent. A kutatók úgy gondolják ez a javuló közegészségügynek és az egyetem felvilágosító erőfeszítéseinek is köszönhető. Hiszen az elmúlt két évtizedben elég sok szexuális úton terjedő betegség kezelését fejlesztették ki, ezen kívül az AIDS/HIV fertőzöttek is úgymond teljes életet tudnak élni gyógyszerek segítségével.

Milyenek a szüzek?

A legtöbb szűz egyetemista nyitott volt arra, hogy valamikor elveszítse szüzességét. Emellett alacsony társas nyomásról számoltak be, tehát nem várták el tőlük a szexuális együttlétet. Fontos kiemelnünk, hogy a szüzek elsődleges érzelmei a büszkeség és a boldogság volt, teljesen jól érezték így magukat. Csak nagyon kevesen számoltak be arról, hogy nyomasztaná őket az, hogy még szüzek.

Felhasznált szakirodalom:

S. Sprecher, S. Treger (2015) Virgin College students' Reasons for and Reactions to Their Abstinence From Sex: Results From a 23-Year Study at a Midwestern U.S. Universit, The Journal of Sex Research 52(8):1-13)