Élet & Pszichológia

Hogy ki a hibás? Én biztos nem! – a bűnbakkeresés pszichológiája

Legtöbbünkkel előfordulhatott már, hogy a körülmények áldozatának éreztük magunkat. A kellemetlen helyzetekre hibáztató mondatokkal, gondolatokkal reagálhatunk, melyekkel máris elhárítottuk magunkról a felelősséget. Tekintsünk a bűnbakkeresés mögé!

Kapcsolataink

Játékosan a gyermekek fejlődéséért – A játékterápiáról

Bizonyára mindannyiunkban keletkeznek gondolatok, érzések a játék fogalmával kapcsolatban, felelevenednek régi emlékek. A játék sok mindent jelent, egyszerre önfeledtség, szabadság, öröm, ugyanakkor tanulás, felfedezés és fejlődés is.

Személyiség

A krízisekről szakmailag a Gran Torino című film alapján

Vajon ha megnézünk egy filmet, milyen gondolatok indulnak el bennünk? Beépítjük a levont következtetéseket az életünkbe? Esetleg tanulságként néha eszünkbe jut, vagy elfelejtődik?

Élet & Pszichológia

Azok a bizonyos pirosbetűs napok – a menstruációval kapcsolatos attitűdjeink és ezek hatása a nők testképére

Megjött a Mikulás, havi program, vattadéj, mensi. Rengeteg kifejezésünk van rá, ám sokszor mégis tabu övezi a menstruáció témakörét. De mégis milyen attitűdök a legelterjedtebbek a menzesszel kapcsolatban? És milyen hatással van ez a nők testképére?

Ne gondolj a fehér medvére! – Gondolatelnyomás a hétköznapokban, és 11 módszer, amivel helyettesíthetjük

A gondolatelnyomás a mentális kontroll egyik népszerű formája. Ennek ellenére gyakran pont az ellenkező hatást érjük el vele, és csak még inkább előidézzük az elkerülni kívánt állapotot

Kapcsolataink

Hogyan ismétlődnek újra negatív kapcsolati élményeink? – A sémák szerepe a párválasztásban

„Megint átvertek. Pedig azt hittem, ő normális.” „Túl rendes hozzám. Minden tökéletes lenne, de valami mégsem stimmel.” Ha nem is a saját életünkben, de a közvetlen környezetünkben valószínűleg mindannyian találkoztunk már hasonló gondolatokkal.

Élet & Pszichológia

Az önértékelés törvényszerűségei

Önértékelésünk nem statikus, hanem változékony.

Mi van az Üveghegyen innen és túl? - Gondolatok pénzről és sikerről a népmesékben

A mesevilág a kollektív tudattalan tárháza, az emberiség emlékezete, amit a történetek elmesélésével generációról generációra tovább örökíthetünk. A mesék, a közszájon forgó történetek vagy más irodalmi művek megalapozzák, hogy a jövő generációja milyen é

Kapcsolataink

Lehet szex közben nem a szexre gondolni? – Az elkalandozó gondolatokról

Azt gondolnánk, annyit gondolunk a szexre, hogy szex közben nem is gondolunk semmi másra, de ez nincs mindig így. Az elkalandozó gondolatokat legtöbbször könnyű visszafordítani, de vannak olyan helyzetek is, amikor már jelentős hatással vannak a szexuáli