Ha egyszer már jelentkeznek a depresszió tünetei, könnyen kialakulhat egy olyan mintázat, amiben az önmarcangoló gondolatokkal egyre súlyosbítjuk a betegséget.

Az egyik kulcsfontosságú fogalom az úgynevezett negatív metakogníció, amely kifejezés némi magyarázatra szorul.

"A metagondolatok vagy metakogníciók azok a gondolatok, amiket a saját gondolkodásunkról gondolunk"

- mondja Leif Edward Ottesen Kennair, az NTNU Pszichológiai Tanszékének professzora, a jelenlegi tanulmány vezetője.

Helene Pedersen, a Helse Bergen HF pszichológusa így magyarázza:

"A saját gondolkodásunkra vonatkozó gondolatok, amikkel többé-kevésbé tisztában vagyunk, meglehetősen gyakoriak."

A saját gondolkodásunkról való gondolkodás önmagukban nem káros. A saját gondolkodásunkra vonatkozó pozitív gondolatok arra ösztönözhetnek, hogy gyakrabban gondolkodjunk olyan témákról, amelyeken el akarunk gondolkodni, és így talán még jobban is fogjuk élvezni ezt. De ez egyeseknél balul is elsülhet.

Az új tanulmány eredményeit nemrégiben publikálták a BMC Psychiatry című szaklapban.

         Abnormális vagyok?

Negatív metakogníció lehet például az, ha valaki azt gondolja, hogy a depresszív tépelődés annak a jele, hogy ő sérült, vagy azt gondolja, hogy a tépelődése kontrollálhatatlan.

Egyeseknél ez az önmarcangoló gondolkodás olyan gondolatokat szül, amikből nehezen lehet kitörni. Ezek a gondolatok gyorsan elvezethetnek egy önmagát erősítő, negatív mintázatba való belegabalyodáshoz.

"Ez csak akkor jelent problémát, ha sok ilyen negatív gondolatunk van a saját gondolkodásunkkal kapcsolatban, és egy olyan szerencsétlen gondolati minta csapdájába esünk, amit nehéz megállítani" mondja Pedersen.

Kennair azonban ezzel bátorít:

"Nem vagyunk gyengék vagy sérült áruk, és a metakognitív terápiával elég gyorsan megtanulhatjuk, hogy valójában mi magunk is irányíthatjuk a tépelődést."

Szerencsére tehát vannak olyan módszerek, amik segíthetnek az ilyen esetekben.

         A lányok sérülékenyebbek

A fiatalok körében gyakori a depresszió és a depresszió tünetei. A lányoknál gyakrabban jelentkeznek ezek a tünetek, mint a fiúknál, és többször kapják meg a depresszió diagnózisát is.

Az NTNU új felmérésében közel 1200, 16 és 20 év közötti fiatal vett részt. A lányok és a nők minden kategóriában magasabb pontszámot értek el, beleértve a depresszió tüneteit is. Magasabb volt a pontszámuk a pozitív metakogníciókra, illetve arra vonatkozóan, hogy azt gondolták, hogy a rágódás képes segíteni. De magasabb lett az negatív metakogníciót mérő pontszámuk is. A felmérés eredményei alapján tehát a lányok és a nők általában többet rágódnak.

Negatív metakogníció lehet például az, ha valaki azt gondolja, hogy a depresszív tépelődés annak a jele, hogy ő sérült, vagy azt gondolja, hogy a tépelődése kontrollálhatatlan. Forrás: neurosciencenews.com

Itt egyértelműen kimutathatóak a nemi különbségeket. Viszont az okok, amik miatt  az egyes emberek beleragadnak a depresszív gondolatokba, mindkét nem esetében ugyanazok.

"Azt találtuk, hogy a depresszió tartós tüneteinek fő okai a negatív metagondolatok és a tépelődés, és ez életkortól függetlenül mindkét nemre érvényesmondja Kennair.

         A metakognitív terápia

A gyógyulásnak része az önmagunkat erősítő minták, gondolatok és cselekedetek leküzdése.

"Úgy gondoljuk, hogy a metakognitív terápia hatékony eszköz lehet a fiataloknál a depresszió tüneteinek kezelésében is"

mondja Kennair professzor.

Pedersen szerint a metakognitív terápia arra összpontosít, hogy megváltoztassuk azt, ami a depressziót fenntartja: a depresszív tépelődést és a saját gondolkodásukra vonatkozó negatív gondolatokat.

"A tépelődés és a negatív metakogníció egyaránt kiváltó és fenntartó tényezője lehet a depresszió tüneteinek. Ezért fontos erre koncentrálni a depresszió megelőzése érdekében" véli Ingrid Grønnæss pszichológus és társszerző.

"Ez a terápia lehetővé teszi számunkra, hogy segítsünk azoknak, akiknél már megjelentek a depresszió tünetei, másoknál pedig, hogy megelőzzük a tünetek kialakulását."

A metakognitív terápia egy új kezelési forma, amelyet Adrian Wells fejlesztett ki a Manchesteri Egyetemen. A terápia fő célja a negatív gondolkodási folyamatok megszüntetése és az ezekre az aggodalmakra és rágódásokra vonatkozó metakogníciók megváltoztatása.

Forrás: neurosciencenews.com