Vallás & pszichológia

Gyermekeink és a veszteségek – Mit tehetünk szülőként, pedagógusként, és hogyan segíthet a hit gyermekek gyászfolyamatában?

Minden ember vágyik a kiszámíthatóságra, biztonságra. Ezzel szemben azt szokták mondani, hogy általában egyetlen dolog állandó: a változás. Minden változó élethelyzet kihívással jár és megterhelő, ilyen a gyász folyamata is.

Sportpszichológia

Tervezés és teendőink rangsorolásának nehézségei a sportban és a mindennapi életben

Mi alapján születik meg a napi rutin? Hogyan állítjuk össze teendőink listáját? Nem is gondolnánk, mennyi minden befolyásolja döntéseinket, aminek alapja sokszor a veszteségektől való félelem.

Gyermekpszichológia

"Dehát megmentettek téged!" – Mégis gyászol a családból kiemelt gyermek

A gyászfeldolgozás jellegzetes szakaszai megjelennek válás, vetélés vagy épp egy szoros baráti kapcsolat megszakadása után. Ezt figyelték meg a családjukból kiemelt gyermekek esetében is, akikben közös a veszteség élménye.

Élet & Pszichológia

Az élénkítő piros bogyók legendája, avagy a koffein fogyasztás lélektana

A kávé népszerűségének oka nem csak fizikai hatásában keresendő. Ebben az írásban azokat a pszichés tényezőket járjuk körbe, mely a koffein fogyasztás lelki hátterének magyarázatául szolgálnak.

Október 15. a perinatális gyász napja

Október 15-én világszerte azokra a babákra emlékezünk, akik nem születhettek meg, vagy érkezésüket követően csak nagyon rövid időt tölthettek velünk ezen a világon.

Élet & Pszichológia

Egy csipet mazochizmus – avagy miért szeretjük a csípős ételeket

Világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvend a csípős ételek fogyasztása. Ezek az ételek azonban könnyedén okozhatnak fájdalmat. Tulajdonképpen min múlik, hogy szeretjük, vagy éppen utáljuk a csípős ételeket?

Pszichológus Szemmel

Trauma az agyban, trauma a lélekben – Véleménycikk a stroke hosszútávú pszichés hatásairól

Kulka János depressziós és meg akar halni? A színész nemrég egy interjúban őszintén vallott jelenlegi állapotáról és küzdelmeiről, mi pedig fontosnak tartjuk, hogy beszéljünk erről. Véleménycikk következik.

Gyermekpszichológia

„Elkezdődött az élet, amit már örökké nélküle kell élnem”: az anyaságról és a gyászról – könyvajánló

Cikkünkben az elmúlás, a gyász és az anyaság témáit járjuk körbe Angela Murinai Mikor feltámad a szél c. könyve mentén.

Élet & Pszichológia

Hogyan tudnék élni nélküled? - A gyászfeldolgozás és annak stádiumai

Hogyan zajlik egy szeretett személy elvesztése után a gyászolás folyamata és ennek milyen nehézségei lehetnek? Következő cikkünkben Verena Kast “A gyász” című könyve alapján keressük a válaszokat a feltett kérdésekre.