Élet & Pszichológia

A komplikált gyász érzelmi tornádójáról: A Nem kapjátok meg a gyűlöletem című filmdráma elemzése

A Nem kapjátok meg a gyűlöletem című filmdráma Antoine Leiris küzdelmét mutatja be élete legnagyobb veszteségével, a felesége halálával, aki – ahogy azt Antoine a másfél éves fiúknak igyekszik megmagyarázni – már sosem térhet haza hozzájuk.

Élet & Pszichológia

A psziché sakkjátszmája – egy éve tart az orosz-ukrán háború

Mit tehetünk, hogy az egymást követő válságok közepette amennyire csak lehet, egyensúlyban maradjunk önmagunkkal és élhetővé tegyük a mindennapjainkat? Hogyan segíthetünk magunkon és másokon?

Élet & Pszichológia

Minden változás egyfajta gyászfolyamat is egyben

A pszichológia felfogása szerint minden változási folyamat egyfajta gyászfolyamatként is felfogható, melynek szakaszain mindannyian valamiképpen végigmegyünk.

Gyermekpszichológia

Amikor a szülő gyászolja a gyermekét – perinatális veszteségeink és a feldolgozás útja

Cikksorozatunk befejező részében körbejárjuk, hogy milyen tényezők nehezítik a perinatális veszteséget követő gyászt a szülőkben. Majd cikkünk második felében részletesen szó esik arról, hogy mivel segíthetjük a szülők gyászfeldolgozását.

Élet & Pszichológia

„Légy erős, később jobb lesz.” – Mit (ne) mondj egy gyászolónak?

Bármennyire is segítő szándékú néhány mondatunk, előfordul, hogy úgy nehezítjük meg vele a gyászmunkát, hogy észre sem vesszük azt. Hogyan (ne) kommunikáljunk egy gyászoló személlyel?

Vallás & pszichológia

Gyermekeink és a veszteségek – Mit tehetünk szülőként, pedagógusként, és hogyan segíthet a hit gyermekek gyászfolyamatában?

Minden ember vágyik a kiszámíthatóságra, biztonságra. Ezzel szemben azt szokták mondani, hogy általában egyetlen dolog állandó: a változás. Minden változó élethelyzet kihívással jár és megterhelő, ilyen a gyász folyamata is.

Sportpszichológia

Tervezés és teendőink rangsorolásának nehézségei a sportban és a mindennapi életben

Mi alapján születik meg a napi rutin? Hogyan állítjuk össze teendőink listáját? Nem is gondolnánk, mennyi minden befolyásolja döntéseinket, aminek alapja sokszor a veszteségektől való félelem.

Gyermekpszichológia

"Dehát megmentettek téged!" – Mégis gyászol a családból kiemelt gyermek

A gyászfeldolgozás jellegzetes szakaszai megjelennek válás, vetélés vagy épp egy szoros baráti kapcsolat megszakadása után. Ezt figyelték meg a családjukból kiemelt gyermekek esetében is, akikben közös a veszteség élménye.

Élet & Pszichológia

Az élénkítő piros bogyók legendája, avagy a koffein fogyasztás lélektana

A kávé népszerűségének oka nem csak fizikai hatásában keresendő. Ebben az írásban azokat a pszichés tényezőket járjuk körbe, mely a koffein fogyasztás lelki hátterének magyarázatául szolgálnak.