A gyász fogalma körül tapasztalható tabusítás nem könnyíti meg a feldolgozás folyamatát. Mi most szeretnénk segítséget nyújtani a különböző szakaszok tisztázásában, illetve elmondjuk, miért ajánlott módszer a csoportos tanácsadás fájdalmaink enyhítésére.

A gyász érzésén és folyamatán nem csak akkor megyünk át, ha egy számunkra fontos, szeretett személyt veszítünk el. Alapvetően az életünkben bekövetkező bármilyen veszteség esetén, természetesen módon gyászolókká válunk.

Mi válthatja ki a gyászreakciót?

Az egészségügyi állapotunkban történő változás, tanulmányinkban történő elakadás, költözés, válás, szakítás, háziállat elvesztése vagy akár az is, ha egy álmot, reményt veszítünk el.

Ilyen és hasonló negatív élmények átélésekor a gyász folyamata aktiválódik bennünk. Azonban a társadalomban tapasztalt tabusítás miatt maguk a gyászolók is nagyon keveset tudnak a fogalomról, illetve a hozzá kapcsolódó érzésekről. Nézzük meg együtt, milyen szakaszait különíthetjük el a folyamatnak és hogyan segít a feldolgozásban a csoportos tanácsadás.

Mi is az a gyász, és mik okozhatnak a halálon kívül gyászélményt?

Az életünk során átélt nehéz események gyakran erőteljes, hullámzó érzelmi reakciót válthatnak ki belőlünk: „mintha átment volna rajtunk az úthenger” vagy „mintha süllyedő homokban próbálnánk sétálni”. Ezek a félmondatok mind-mind a gyász jelei lehetnek, amelyek nem megfelelő kezelés, feldolgozás esetén később negatívan befolyásolhatják kapcsolódásainkat, valamint a jövőbeni terveink és céljaink elérését. 

Mit tehetünk, ha egyedül már nem tudunk megküzdeni a gyászélménnyel?

Ha nehéz élethelyzeten megyünk keresztül és úgy érezzük, nem találjuk a kiutat, akkor mindenképp kérjünk segítséget. Igénybe vehetjük az egyéni tanácsadást, de rengeteget tudnak adni a csoportos alkalmak is, ahol hozzánk hasonló helyzetben lévőkkel tanuljuk meg feldolgozni a bennünket ért traumákat.

A gyászélmények ugyanis elakadásokat és megrekedéseket alakíthatnak ki az életünk különböző területein: ezek pedig testi tüneteket, alvás- vagy evészavart, függőségeket produkálhatnak. 

A feldolgozatlan gyász generációkon átadható, emellett rombolhatja meglévő kapcsolatainkat, elszigetelhet vagy akár meg is betegíthet. A csoportos tanácsadásokon - például a Mindset Pszichológia Csaba Enikő pszichológus által vezetett gyászfeldolgozás problémafókuszú csoportjában cselekvésprogram segítségével hatékonyan küzdhetünk meg a minket ért veszteségekkel.

Milyen változásokat idézhet elő bennünk a csoportos tanácsadás?

Élettel telibbek leszünk, javul az alvásminőségünk és nagy mértékben csökkenhetnek a testi tüneteink – a tanácsadás abban az esetben is alkalmazható, ha nem mostanában, hanem régebben történt veszteségünk.

Egy ilyen közösségben megértő fülekre találunk, a résztvevők maguk is tudják, érzik, értik miről beszélünk.

Megoszthatjuk egymással az élményeinket, tapasztalatainkat, ezzel is segítve, motiválva egymást. A részvétel által egy olyan eszközt sajátíthat el a gyászoló, amellyel a jövőbeni veszteségeivel is meg fog tudni küzdeni.

Mi történik pontosan ezeken az alkalmakon?

A veszteségfeldolgozás folyamata egy önsegítő cselekvésprogram, amely során a csoportban a gyászolók végiggondolják az őket ért veszteségeiket, kapcsolataikat, majd elkészítik a beteljesítő és lezáró levelüket. Vagyis a folyamat során sok apró, és helyes döntést hoznak meg, ebben rejlik ugyanis maga a feldolgozás. A találkozások között a résztvevők házi feladatokat készítenek, melyekkel aktívan tesznek önmagukért – ezért nevezzük a folyamatot önsegítő cselekvésprogramnak.

Ne félj segítséget kérni, hidd el, nem vagy egyedül a problémáiddal!

Ha úgy érzed, hogy bajban vagy, és egyedül már nem tudsz megbirkózni a gyász okozta nehézségekkel, jelentkezz csoportos tanácsadásunkra, és légy egy megértő közösség része.

Jelentkezz itt!

A csoport részletes leírása megtekinthető itt.