Sokak számára ismert lehet a Száraz november nevű kihívás, amelynek résztvevői egy hónapon keresztül teljesen kiiktatják életükből az alkoholt. Több lehetséges indok is létezik arra, hogy miért vállalkozik valaki a 2016 óta létező kezdeményezésre. Ilyen például a fizikai- és lelkiállapot javítása, illetve az alkohol mindennapokban betöltött szerepének megkérdőjelezése. A Száraz november nem igényel hosszabb távú elkötelezettséget, de nagyon jó lehetőséget ad arra, hogy meghatározott időintervallumban, egy „globális” kihívás keretei között kipróbáljuk a józan életmódot. 

A Száraz november kezdeményezés kapcsán érdemes elgondolkodni azon, mivel is jár a józan életmód. Az alkoholfogyasztás ugyanis nemcsak hazánkban, számos kultúrában elváaszthatatlan része bizonyos eseményeknek. Gondoljunk csak a céges rendezvényekre, családi összejövetelekre vagy akár a randevúkra. Szinte megszokott, hogy ha ünneplünk, esetleg valamilyen siker ér minket, koccintunk az örömre. De valóban szükséges, hogy ilyenkor igyunk, vagy csak megszokásból tesszük ezt?

A „sober curious” angol kifejezés arra utal, hogy valaki kíváncsian áll az alkohol nélküli életmódhoz és kész kipróbálni azt. Ez persze nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen le kell mondania az életében az ivásról. Egy rövidebb időre azonban kész hanyagolni az alkoholt, méghozzá annak az érdekében, hogy felmérje, milyen hatással is lenne a teljes józanság a mindennapjaira.

A józan életmódra nyitott személyek a következőkhöz hasonló kérdések mentén gondolják újra az ivási szokásaikat:

 • Miért iszom?
 • Hogyan érzem magam, ha iszom?
 • Mi történne, ha lecsökkenteném az alkoholfogyasztásomat vagy teljesen abbahagynám az ivást?

Fontos megjegyezni, hogy a Száraz november kezdeményezés nem a függőséggel küzdőknek szól. Számukra szakszerű segítség javasolt. Ilyen például az úgynevezett 12 lépcsős program, vagy az olyan szervezetekhez való csatlakozás, mint az Anonim Alkoholisták (AA).

Lássuk milyen jótékony hatásai vannak az egy hónapos józanságnak:

 • Alacsonyabb vérnyomás
 • Fogyás
 • Jobb alvás
 • Egészségesebb, hidratáltabb bőr
 • Megnövekedett energiaszint
 • Inzulinrezisztenciában megfigyelhető javulás

Ezenkívül, ha valaki a józanság mellett dönt, sok olyan kérdéssel szembesül, amelyeket különben nem tenne fel magának. Ráébredhet arra, hogy egy baráti vacsora alatt miért is kívánja meg az alkoholt. Vagy esetleg arra, hogy vajon miért tölti el szorongással a gondolat, hogy teljesen józanul kell részt vennie szociális eseményeken. Ezeken az észleléseken, érzeteken érdemes elgondolkodnunk. Ha már felmerülnek bennünk a felsoroltak, érdemes megkérdőjeleznünk, milyen is a viszonyunk az alkohollal. 

Azok számára ugyanis, akiknek az alkohol nem a szorongás csökkentésére szolgáló eszköz, nem riasztó a józan szórakozás gondolata.

A Száraz november arra nyújt lehetőséget, hogy közelebbről vizsgáljuk meg magunkat és a viselkedésünket. Ez egy jó alkalom arra, hogy foglalkozzunk az esetleg még csak a mélyben húzódó problémákkal, és ha szükséges, akár szakember segítségét kérjük. 

Ha kipróbálnád a Száraz novembert

Abban az esetben, ha kedvet érzel a kihívásban való részvételhez, a következő dolgokon érdemes elgondolkodni. Mikor és mire használod az alkoholt? Eszköz-e arra számodra, hogy enyhítsd a szorongásodat bizonyos helyzetekben? Megoldásként tekintesz rá egy-egy nehezebb élethelyzetben? Mennyire központi eleme a barátaiddal való időtöltésnek az alkoholfogyasztás? Vajon a józan életmód kihatna-e a szociális kapcsolataidra is?

Ez a kezdeményezés alkalmas arra, hogy az ember visszatekintsen kicsit, hogyan és miben változott az elmúlt évek során az alkoholhoz való viszonya. Illetve, hogy az életének milyen területeire hat ki az ivás.

Például, ha valakinek a saját magáról alkotott képe kapcsán fontos az, hogy jó munkaerő és munkatárs legyen, hogyan befolyásolhatja ezt az alkoholfogyasztása? Az ivás ugyanis rontja az alvásminőséget, ami fáradtsághoz vezet, ami akár a munkahelyi teljesítményre is kihathat.

Néhány tipp, ami segíthet a Száraz november kihívás alatt:

 • Figyeld meg a környezetedet!

Ha a józanság mellet döntesz, akkor (főleg az elején) megkönnyítheti a dolgodat az olyan szituációk elkerülése, amelyek középpontjában az alkoholfogyasztás áll. Például a baráti sörözés helyett jobb döntés más elfoglaltság választása. Így el lehet kerülni azt, hogy olyan szituációkba kerülj, ahol nyomást érzel az ivásra.

 • Mozgásra fel!

Az alkoholfogyasztással járó endorfinfelszabadulás helyettesítésére jó opció a sportolás. A testmozgás fokozza a jó hangulatot, csökkenti a szorongás és a depresszió tüneteit, sőt még arra is lehetőséget nyújt, hogy általa új embereket ismerjünk meg. Szerencsére ezernyi lehetőség van a sportolásra, az otthon is végezhető videóktól kezdve a sportklubhoz való csatlakozáson át az edzőterembe való járásig, amelyek között biztos talál mindenki számára megfelelőt. 

 • Keress egy új hobbit!

Azt az időt, amit korábban az alkoholfogyasztással járó tevékenységek töltöttek ki, egy új hobbi kipróbálására is lehet fordítani. Van olyan tevékenység, ami már régóta vonz, de eddig idő hiányában nem kezdtél bele? Ilyen lehet egy idegen nyelv megtanulása, valamilyen új sportág kipróbálása vagy egy képzés elvégzése is. Hiszen ezek mind olyan társas tevékenységek, amelyekhez nem kapcsolódik alkoholfogyasztás. Persze fontos hangsúlyoznunk, hogy a józan életmód nem jár együtt a szociális elszigetelődéssel. Csupán azt kell megválogatni, hogy milyen tevékenységekben vesz részt az ember. 

 • Bátran szűrj és bátran mondj nemet 

Gondold végig, kikkel vennéd szívesen körbe magad a kihívás ideje alatt. Az olyan emberek társasága, akik nem elfogadóak a józan életmóddal szemben, nem hasznos a kitűzött cél teljesítése szempontjából. Fontold meg, hogy nem akarsz-e egy kis távolságot tartani ebben az időben az ilyen barátaidtól. Hiszen ezek a személyek akarva vagy akaratlanul, de nyomást gyakorolhatnak rád. Helyettük ajánlott az olyan kapcsolatok priorizálása, amelyek támogatnak téged a józan életmódban. Megkönnyítheti a dolgodat, ha találsz olyan barátokat, akik veled együtt csatlakoznak a kihíváshoz. A támogató emberi kapcsolatok nagy segítséget nyújthatnak a teljesítésben.

Ha úgy érzed, hogy szakmai segítségre lenne szükséged a nehézségeiddel való megküzdéshez, fordulj bizalommal pszichológusainkhoz.

https://psychcentral.com/health/sober-curious

Abouzed M, et al. (2020). Urge surfing intervention in patient with chronic atopic dermatitis.

Hafeez S. (2022). Personal interview.

Hochman D. (2022). Personal interview.