Legyen rövidebb a nyári szünet? – Az iskola hiányának hatásai

A nyári szünet a gyerekeknek az önfeledt játékot jelenti, holott a tanulmányok kimutatták, hogy negatív hatással van képességeikre.

Kapcsolataink

Pedofília és szexuális orientáció? – Beszéljünk nyíltan!

Jelen cikkünk egyfajta gondolatébresztő, mely rávilágít arra, hogy mennyire összetett és komoly problémáról van szó, mikor egy ilyen kényes kérdésben kívánunk helytálló állításokat és értékítéletet megfogalmazni.

Miért hiperoptimisták a gyerekek?

A kutatók szerint a kisgyermekek azért hajlamosak hiperoptimizmusra, mert sokkal kevesebbet tanulnak a rossz eredményekből, mint az idősebbek.

Hogyan segíthet a pedagógus és az iskolapszichológus? – Gyakorlati eszközök, módszerek a háború feldolgozására

Szorongás, agresszió, kialvatlanság, fejfájás, hasfájás, gyors szívverés. Csak pár tünet abból, amit a háború kitörése óta a gyermekek átélhetnek, és ami az iskolában is fokozottan megjelenhet az ijesztő hírek hallatára.

Leckék a háborúról - rendkívüli oktatás harcok idején

Az egyre erősödő konfliktus miatt az ukrán diákok több iskolában hetek óta katonai oktatást kaptak, hogy felkészültek legyenek minden lehetőségre.

Hogyan beszéljünk a gyerekekkel a háborúról?

A közvetlen közelünkben háború tört ki, és egy pillanat alatt ingott meg a biztonságos világba vetett hitünk. Felmerül a kérdés, hogy mit érzékelnek ebből a gyerekek? Hogyan beszéljünk velük, a kialakult helyzetről?

Nyerd meg a gyerek életét! – A Squid Game-hatás

Téma a szülői értekezleteken, a gyerekek iskolai szünetben eljátsszák jeleneteit, halloweenkor egyes helyeken betiltották a sorozathoz kapcsolódó jelmezeket. Cikkünkben körbejárjuk sikerét gyermekpszichológiai szempontok alapján.

Gyermekpszichológia

„Gyerekes vagyok? De jó nekem!” – Miket tanulhatunk a gyerekektől?

Emlékszel még az önfeledt nyári szünetekre, amikor minden nap egy új kaland volt? Emlékszel a gyermeki lelkesedésedre? Felnőttként is jó szolgálatot tehet nekünk, ha néha újra gyermeki szemmel tudunk nézni a világra.

Co-sleeping – Hol a helye a bölcsőnek, a szülőknél vagy külön szobában?

Mivel tesszük a legjobbat gyermekünknek: ha együtt alszunk vele, vagy ha már egészen a kezdetektől külön szobában altatjuk el? Mit mondanak a pszichológiai kutatások, létezik-e egyértelmű válasz erre a sokrétű kérdésre?