Súlyos mentális teher, elenyésző támogatás: elengedhetetlen lenne a pszichológusi segítség az önkéntes munkát végzők számára, mégsem jutnak hozzá. Partos Bence, a Mindset Pszichológia alapító tulajdonosa szerint a megoldásban kulcsszerepe lehetne a civil szféra és a versenypiaci szereplők összefogásának: az Amigos a gyerekekért Alapítvány és a Mindset Pszichológia együttműködése ebben mutat példát.

Örömteli hír, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon egyre elterjedtebb az önkéntes munka: míg 2011-ben a megkérdezettek 28%-a nyilatkozott úgy, hogy a megelőző évben nyújtott önkéntes segítséget, ez az arány 2022-ben már 31% volt, azaz összesen 2 millió 278 ezer fő – közöttük voltak, akik rendszeresen, alkalmanként vagy egy alkalommal nyújtottak önzetlenül segítséget.

Magunkon is segítünk

Aki önkénteskedik, az testileg és lelkileg is egészségesebb – számos kutatás jutott erre a következtetésre. A kutatások szerint az önkénteskedés erősíti a szervezetet, javítja a hangulatot, és csökkenti a résztvevők stressz-szintjét. A pozitív társadalmi hatások sem elhanyagolhatók: az önkéntesek könnyebben találnak munkát, mert a toborzóknál jó pont, ha valaki önzetlenül segít másokon, és persze a nonprofit szervezetek is örömmel alkalmaznak olyan munkaerőt, aki szabadidejében is kapcsolódik a jótékonysághoz.

Mi a helyzet az önkéntes tevékenységek pszichológiai hatásaival? Úgy tűnik, hogy a szorongásos és depresszív tüneteket csökkenti, valamint javítja az alvásminőséget. Egy másik kutatásban az önkéntesek 96%-a vallotta, hogy a jótékonyság gazdagította életét, célt adott mindennapjainak. A számos kedvező kutatási eredmény mellett azonban jogosan merül fel a kérdés: kizárólag pozitív lelki hatásai lehetnek az önkéntességnek, vagy előfordulhat, hogy megterhelő az önkéntes számára a másokra irányuló önzetlen gondoskodás?

Az önkéntesség hatása nagymértékben függ a tevékenység jellegétől. Hazánkban a legnépszerűbb önkéntes tevékenység a házi- és ház körüli munkák elvégzése, ezt követi az ügyintézés és bevásárlás, majd a gyermekfelügyelet, negyedik helyen pedig a betegápolás, idősgondozás áll. Különösen ez utóbbi kategóriában szembesülhet az önkéntes nehéz sorsokkal, és a másodkézből megtapasztalt szenvedés is lehet érzelmileg megterhelő.

Partos Bence, a Mindset alapító tulajdonosa

A pszichológusi rendelőhálózatot, tudományos ismeretterjesztő szaklapot és rendezvényeket is működtető pszichológusi platform, a Mindset Pszichológia alapító tulajdonosa, Partos Bence szerint a gyakorló pszichológia válsága, hogy a pszichológiai magánellátás a felső középosztály kiváltsága, holott ennél sokkal szélesebb társadalmi rétegek számára lenne szükség lelki támogatásra. A Mindset Pszichológia küldetésének tartja, hogy ezen változtasson, az Amigos a gyerekekért Alapítvánnyal való együttműködés is ezt célozza. 

Ki segít a segítőknek?

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány 2014 óta segíti a beteg gyerekek gyógyulását azzal, hogy önkénteseik rendszeresen látogatják a kórházban ápolt gyerekeket, játékos nyelvtanulással és feladatokkal színesítve mindennapjaikat. Az évek során a tizenegy fős baráti társaság egy több mint 200 egyetemista hallgatóból álló önkéntes közösséggé kovácsolódott – ők az Amigók –, akik Magyarország öt városában, annak tizenhat kórházi egységében jótékonykodnak.

Kórházba kerülni szorongató élmény, különösen egy gyermek számára, aki így kimarad az iskolából, távol kerül barátaitól, szeretteitől és még egy betegséggel – műtétekkel, fájdalmakkal, gyógyszerek mellékhatásaival – is meg kell küzdenie. Az Amigók hidat képeznek a gyerekek számára a gyerek- és a felnőttvilág között: egyszerre megbízható barátok, nagytesók, mégis képesek már a felnőttek odafigyelésével fordulni a gyerekek felé. De milyen mentális terhet ró ez rájuk? Hova fordulhatnak szakmai támogatásért, ha az önkéntes tevékenység negatívan befolyásolja hangulatukat, közérzetüket, pszichés állapotukat?

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány felismerte, hogy az Amigók és a meglátogatott gyerekek érdekében is szükséges lelki támogatást biztosítani az önkéntesek számára. Végzik ezt egymás között intervíziós megbeszélések keretében, valamint a Mindset Pszichológia pszichológusai is védőhálót biztosítanak számukra, ami valójában a Mindsethez segítségért fordulók által valósul meg. „Minden, a Mindsetnél teljesült pszichológiai tanácsadás árából 1%-ot arra fordítunk, hogy az Amigók számára biztosítsunk pszichológusi segítséget. Így klienseink önmaguk fejlesztése mellett hozzájárulnak a beteg gyerekek és a róluk gondoskodó önkéntesek jóllétéhez is” – mutatta be az együttműködés lényegét Partos Bence.

Kiégés helyett pszichológiai támogatás

A Mindset Pszichológia Szegeden és Budapesten, valamint online formában is gondoskodik az Amigók támogatásáról. Molnár Szabina szegedi pszichológus szerint a legnagyobb nehézséget az önkéntesek számára az jelenti, hogyan viszonyuljanak a gyerekekhez és betegségükhöz: ki lehet, egyáltalán ki kell-e zárni a kórházi körülményeket? A pszichológus feladata, hogy elismerje az Amigók nehéz érzelmeit: tehetetlenségüket, félelmeiket, amiket időnként megélnek önkéntes munkájuk során, valamint hogy felkészítse őket azokra a helyzetekre, amikor a gyerekek szenvedésével szembesülnek. Fontos annak megerősítése, hogy ilyenkor maga a megtartó jelenlét is sokat ad a gyerekeknek.

A betegekről, idősekről, nehéz vagy kiszolgáltatott helyzetben lévőkről való gondoskodás alapvető társadalmi kötelességnek tűnik, az viszont legtöbbször meg sem fordul a fejünkben, hogy a segítséget nyújtók is segítségre szorulhatnak. Az önkéntesek társadalmunk kivételesen empatikus, önfeláldozó tagjai, de nem mindent elbíró szuperhősök: az ő érzelmi és mentális erőtartalékaik is kimerülhetnek, miközben lelkileg megterhelő munkát végeznek.

Az Amigos a gyerekekért Alapítvány és a Mindset Pszichológia közös, hiánypótló kezdeményezése erre a „láthatatlan” igényre válaszol. Az együttműködés keretében az alapítvány önkénteseinek jóllétét, munkáját, érzelmi megküzdését szakszerű pszichológiai tanácsadással támogatják, amit valójában azok biztosítanak, akik a Mindsethez is önmaguk fejlesztése okán fordulnak.