Az Amigos a gyerekekért Alapítvány a kórházakban lévő gyerekeken segít a játékos nyelvtanulás módszerén keresztül. Önkénteseink, az Amigók, egyetemista hallgatók, akik két hetente áldoznak a szabadidejükből az Amigos missziójának érdekében.

Hatalmas öröm és egyben jelentős mérföldkő az  Alapítvány számára, hogy 2024 tavaszától már Miskolcon is jelen lesznek a kórházban fekvő gyermekek mellett az Amigo önkéntesek, mert így az összes magyarországi gyermekonkológiai osztályon működnek majd.

De miért is fontos ez? 

Az Alapítvány célja, hogy egy napon minden beteg gyerek mellett legyen egy Amigo. Az Amigos hisz abban, hogy a barátság ereje csodákra képes. Az Alapítvány egyetemista önkéntesei, az

Amigók, barátságukkal és játékos nyelvtanulással segítik a kórházban kezelt beteg gyerekeket Magyarország öt városában és tizenhat kórházi egységében, immár kilenc éve. 

A szervezet az elmúlt évek során egy tizenegy fős baráti társaságból országos, több mint kétszáz önkéntest számláló közösséggé nőtte ki magát, azonban a főbb értékek kezdetek óta ugyanazok: mint például a megbízhatóság, a következetesség és a csapatjátékosság. 

A kórházi lét megnehezíti a gyerekek életét 

A kórházba kerüléssel a gyerekek kimaradnak az iskolából, kiesnek barátaik társaságából, egy félelmetes helyzettel és egy betegséggel vagy műtéttel kell szembenézniük. Az Amigo foglalkozások célja, hogy a gyermekek visszaszerezzék hétköznapjaik felett a kontrollt, kortársak között lehessenek, játékkal vidámságot, nyelvtanulással pedig pozitív megerősítést és motivációt nyerjenek. 

Az egyetemista önkéntesek megpróbálnak a gyerekek számára egy hidat képezni a gyermek és a felnőtt világ között, megbízható barátként, illetve nagytesóként jó hangulatú foglalkozásokat tartva motiválják a gyerekeket

, de mégis a felnőttek tudatosságával, odafigyelésével, példát mutatva foglalkoznak velük. 

Az „Amigos” kifejezés nemcsak arra utal, hogy a kórházon belül a gyerekek barátai az Amigo önkéntesek, hanem a közös tevékenységek és a közösségi események révén egymással is különleges kötelékeket tudnak kialakítani. 

„Ha visszanézek az elmúlt évemre, és elkezdek azon gondolkodni, hogy mi történt velem, elsőre azok az apró pillanatok ugranak be, amiknek akkor nem is tulajdonítottam nagy jelentőséget. Játékok és nevetgélés a gyerekekkel vagy egy-egy tartalmas beszélgetés az Amigo társaimmal. Hatalmas egymásra találások apró pillanatokban. Szerintem valahol ez az Amigos lényege” – nyilatkozta Luca Amigo, aki Pécsen önkénteskedik lassan másfél éve.

A közösség ereje

A szervezet egyik alapelve, hogy minden Amigo érték, ezért nagy hangsúlyt fektet az Alapítvány a közösségépítésre is, akár a havi közös Amigo-esteken, akár a nagyobb országos rendezvények keretein belül. 

„Mindig is fontos volt számomra, hogy segítsek másokon, többek között ezért is jelentkeztem Amigo önkéntesnek. Az azonban hatalmas meglepetés volt számomra, hogy mindeközben mennyit kaptam vissza, minden mosolygós bevetés után egy kicsit telibbnek érzem a szívem, az meg tényleg csak a hab a tortán, hogy egy csomó szuper embert ismertem meg országszerte, akiket bátran merek barátaimnak nevezni” – mondta ezzel kapcsoaltbn Hanna Amigo, aki Pécsen önkénteskedik lassan másfél éve.

Reméljük, hogy Miskolc is az Amigos közösségének részévé válik hamarosan! Előjelentkezni az amigos.hu/felveteli oldalon lehetséges, ha pedig a felvételiről szeretnél még többet megtudni látogass el az Amigos Blogjára. 

***

Tudtad? Az Amigos a gyerekekért alapítvány és a Mindset Pszichológia együttműködése révén, minden megtartott tanácsadás bevételének 1%-a az amigók fejlesztésére, támogatására fordul.