Co-sleeping – Hol a helye a bölcsőnek, a szülőknél vagy külön szobában?

Mivel tesszük a legjobbat gyermekünknek: ha együtt alszunk vele, vagy ha már egészen a kezdetektől külön szobában altatjuk el? Mit mondanak a pszichológiai kutatások, létezik-e egyértelmű válasz erre a sokrétű kérdésre?

Gyermekpszichológia

Egy kicsi és egy pici – tippek a testvérféltékenység ellen

„Ki ez az idegen baba, akit anya helyettem szeretget?” Gondolhatja a nagyobb testvér. Hogyan segítsünk neki a kialakult helyzetben?

Gyermekpszichológia

Szuperérzékeny a gyermekem? – Hat tipp, hogyan kezeljük

A szuperérzékeny gyerekeket társai, esetleg tanárai az ijedős, félénk, visszahúzódó címkével illetik, pedig a hiperszenzitivitás egy velünk született hajlam, ami genetikailag öröklődik. Áldás vagy átok? Hogyan segíthetünk szülőként a gyermekünknek?

Mitől „sajátos” a gyerekem nevelése? – SNI kisokos

Különleges, speciális, egyedi, kivételes, páratlan, egyedülálló...sajátos nevelési igény.

Gyermekpszichológia

A "kaka" meg a "b.meg" – avagy mit tehetünk, ha káromkodik a kisgyerek?

A káromkodás általában 4 éves kor körül válik vonzóvá a kicsik számára, mert egy önkifejező, hatalomérvényesítő és feszültségoldó eszköz, amit ráadásul a felnőttek is előszeretettel használnak.

Gyermekpszichológia

Szülői nevelői stílusok hatásairól – hogyan is volt a mesékben?

Szülőként a nevelési stílusunk nagymértékben hatást gyakorol gyermekeink viselkedésére, kihatva akár a felnőtt életükre is. Hat rájuk az ahogyan jutalmazzuk, dicsérjük őket, és ugyanúgy az is, ahogyan szidást kapnak tőlünk, vagy ahogy a szabályokat magyar

Gyermekpszichológia

Eszköz a kezünkben – szülői hitelességgel a digitális forradalomban

Nehéz megtalálni az egyensúlyt abban, ahol a szülő még hatékonyan nyomon tudja követni gyerekét a digitális világban, viszont – főként egy serdülőt – el is tudja engedni, megadva neki a saját teret.

Gyermekpszichológia

Együtt egy szebb jövőért: környezettudatos nevelés iskolán innen és túl

Cikkünkben az egyre nagyobb veszélyt jelentő klímaváltozás kapcsán vizsgáljuk meg a magyarországi környezeti nevelés helyzetét, illetve a környezettudatos gyermeknevelés fontosságát pár praktikával és tippel.

Gyermekpszichológia

Hogyan neveljünk örökbe fogadott gyermeket?

Egy örökbe fogadott gyermek másfajta ,,batyuval" rendelkezik, mint egy vér szerinti, így másfajta problémákkal is szembe kell néznünk.