5 lecke, amit diszfunkcionális környezetben felnőve tanulunk

A családok egészségtelen mintái hozzájárulhatnak a negatív belső üzenetekhez, amelyeket a gyermekek felnőttkorukban hordozhatnak.

Gyermekpszichológia

„A bizonytalanság a legnehezebb!” – Segítő könyvek daganatos és leukémiával küzdő gyermekeknek és szüleiknek

Cikkünkben olyan segítő könyvekről írunk, amelyek kapaszkodót nyújthatnak daganattal vagy leukémiával diagnosztizált gyermekek esetén.

Kapcsolataink

5 tény a horrorfilmek gyermekekre gyakorolt hatásáról

Hogyan hatnak a horrorisztikus tartalmak a gyermekek idegrendszeri és erkölcsi fejlődésére? Kialakulhatnak pszichiátriai betegségek az ijesztő filmek nézésétől?

Vallás & pszichológia

Gyermekeink és a veszteségek – Mit tehetünk szülőként, pedagógusként, és hogyan segíthet a hit gyermekek gyászfolyamatában?

Minden ember vágyik a kiszámíthatóságra, biztonságra. Ezzel szemben azt szokták mondani, hogy általában egyetlen dolog állandó: a változás. Minden változó élethelyzet kihívással jár és megterhelő, ilyen a gyász folyamata is.

Miért hiperoptimisták a gyerekek?

A kutatók szerint a kisgyermekek azért hajlamosak hiperoptimizmusra, mert sokkal kevesebbet tanulnak a rossz eredményekből, mint az idősebbek.

Kapcsolataink

Az iskolai bántalmazás I. rész – Hogyan ismerjük fel a bántalmazó viselkedést?

A bullying egy veszélyes magatartásforma, amely a gyermekek lelki egészségét és személyiségfejlődését veszélyezteti. Cikkünk első részével az iskolai bántalmazás felismerésében szeretnénk segítséget nyújtani.

Hogyan segíthet a pedagógus és az iskolapszichológus? – Gyakorlati eszközök, módszerek a háború feldolgozására

Szorongás, agresszió, kialvatlanság, fejfájás, hasfájás, gyors szívverés. Csak pár tünet abból, amit a háború kitörése óta a gyermekek átélhetnek, és ami az iskolában is fokozottan megjelenhet az ijesztő hírek hallatára.

Gyermekpszichológia

A „fekete pedagógia” ötven árnyalata

Mit jelent a „fekete pedagógia”? Milyen típusai vannak és ezek milyen arányban jelennek meg? Milyen hatásai lehetnek az iskolai sérelmeknek a gyermekek pszichés egészségére nézve és hogyan lehet e hatások ellen tenni?

Élet & Pszichológia

Érzelmi intelligenciánkat így még nem fejlesztette rajzfilm – Az Agymanók pszichológiai oldala

Hogyan képes egy gyermekeknek szánt rajzfilm az érzelmeinkről és érzelmi intelligenciánkról tanítani minket, felnőtteket is?