Még ha békés volt is az elválás, akkor is számos kihívással nézhetünk szemben szülőként az ünnepek közeledtével: melyik nap kinél legyen a gyerek? Mindenki külön ajándékozzon vagy egyben, előre tervezve? Összezavarja-e a gyermeket, ha az ünnepet közösen töltjük? Vegyünk sorra tehát néhány jótanácsot, hogy a karácsony mindenki számára örömteli és békés maradhasson!

Tervezzünk előre!

Fontos, hogy a szülők előre tervezzék meg, hogyan szeretnék megülni az ünnepeket, ehhez pedig mindkét fél részéről szükség van kompromisszumokra és rugalmasságra. Ha sikerült megőrizni a jó kapcsolatot, akkor akár érdemes elgondolkodni a közös ünneplésen is – fontos azonban mindvégig őszintének maradni a gyermekekkel és a saját szintjükön kommunikálni feléjük, hogy az együtt töltött karácsony nem jelenti a szülők újraközeledését. Ha a közös karácsonyozás nem megoldható, teljesen rendben van az ünnepi időszak felosztása is.

A legfontosabb, hogy képesek legyünk olyan kompromisszumra jutni, ami azáltal, hogy békességet és örömöt nyújt mindenkinek, a gyermek érdekeit is szem előtt tartja. Ne erőltessünk magunkra olyan opciókat, amik bennünk feszültséget keltenek, csak azért, mert úgy gondoljuk, hogy a gyermek számára az a legjobb megoldás.

A gyermek annak örül a legjobban, ha a szüleit is boldognak látja!

Az előre tervezés pedig lehetőséget nyújt arra is, hogy bevonjuk a gyermeket a tervezésbe, kikérjük az ő véleményét is és számára is kedvező menetrendet alakítsunk ki.

Egyeztessük az ajándékokat is!

Az ajándékozás gyakran okoz konfliktust az elvált szülők között. Ne próbáljuk mindenáron túlajándékozni a másikat. Ez nem egy verseny! Érdemes lehet előre egyeztetni egy összeget, ami mentén ajándékoznak a szülők vagy akár közösen egy nagyobb ajándékot vásárolni. Elgondolkodhatunk akár azon is, hogy a másik szülőnek is vásároljunk ajándékot, amit a gyermek adhat át neki.

Itt az ideje új tradíciókat kialakítani!

Sok szülőnek jelenthet kihívást, hogy hogyan teheti a válás utáni karácsonyokat is igazán különlögessé a gyermeke számára.

Ahelyett, hogy a társadalmi elvárásoknak akarunk megfelelni vagy foggal-körömmel ragaszkodunk a korábbi hagyományainkhoz, teremtsünk inkább új tradíciókat!

Tegyük ezeket a tradíciókat igazán szórakoztatóvá! Azáltal pedig, hogy a gyermekeket is bevonjuk ezeknek az új szokásoknak a kialakításába, segíthetünk nekik, hogy ne arra gondoljanak, milyenek voltak a korábbi ünnepek, hanem arra, hogy milyen izgalmas, új lehetőségek tárultak eléjük!

Hagyjuk meg őket a gyermek szerepében, aki mindkét szülőjét szereti!

Tiszteljük egymást!

Konfliktusos válás esetén nehezünkre eshet tisztelni volt partnerünket, barátságosan vagy akár szeretettel viszonyulni felé. Ugyanakkor az ünnepi időszak alatt igyekezzünk legalább a semlegességet megőrizni és kerülni a vitákat, hangosabb szóváltásokat. Kiemelten fontos, hogy a gyermek előtt soha ne mondjuk rosszat a másik szülőre, mivel ezzel nehéz terhet helyezünk a vállára, azt éreztetjük vele, hogy kötelessége valamelyikünk pártjára állni.

Hagyjuk meg őket a gyermek szerepében, aki mindkét szülőjét egyformán szereti! 

Mit tehetünk, ha a másik szülő nem hajlandó együttműködni?

Természetesen minden igyekezetünk ellenére előfordulhat, hogy a másik fél nem hajlandó együttműködni, nem ért egyet velünk, teljesen más elképzelései vannak. Ezekben a helyzetekben érdemes, amennyire tudunk rugalmasan viszonyulni a másikhoz és a ránk eső részből kihozni a maximumot. Mindemellett pedig ne felejtsünk el figyelni a saját mentális egészségünkre is, megtalálni azt, amitől fel tudunk töltődni, amiből energiát tudunk gyűjteni az új évre. A gyermekek évek múlva sokkal inkább fognak arra emlékezni, hogyan érezték magukat, mint arra, hogy hány fogás került az asztalra vagy hány ajándékot találtak a fa alatt! 

Ha úgy érzed, további támogatásra van szükséged, fordulj Terápiás és Tanácsadó Központunk szakembereihez, akik pszichológiai tanácsadás keretein belül segítenek neked a nehézségekkel való megküzdésben és az egyensúly kialakításában.