Gyermekpszichológia

„Sosem az esemény okoz traumát, hanem az azt körülvevő csend” – az elfojtás ereje

Orvos-Tóth Noémi új könyvét olvasva, nemcsak a transzgenerációs traumák ismeretének fontossága válik világossá, de az is, milyen szerepe van a csendnek a traumák kialakulásában. Hogy feldolgozás helyett, elfojtjuk magunkban.

Gyermekpszichológia

A gyermekkor sebei – Így védi a saját szülői önismeretünk a gyermekünket

A gyereknevelésben nagy szerepet játszik az önismeret. A gyerekünk könnyen kihozhat a sodrunkból, mert olyan sebeket piszkálhat fel, amelyeknek addig nem is voltunk tudatában. Mi hihetjük, hogy játszmázik, manipulál, de valójában csak jelzi, dolgunk van.

Kérj szépen bocsánatot! – A gyermekkori bocsánatkérés pszichológiája

Az őszinte bocsánatkéréssel felelősséget vállalunk viselkedésünkért, értjük és elismerjük a másik fájdalmát és igyekszünk megoldást, gyógyírt is találni arra. Érdemes-e gyermekkorban mindezt forszírozni? Tud-e őszinte lenni a gyermeki bocsánatkérés?

Gyermekpszichológia

„Gyerekes vagyok? De jó nekem!” – Miket tanulhatunk a gyerekektől?

Emlékszel még az önfeledt nyári szünetekre, amikor minden nap egy új kaland volt? Emlékszel a gyermeki lelkesedésedre? Felnőttként is jó szolgálatot tehet nekünk, ha néha újra gyermeki szemmel tudunk nézni a világra.

Szülőként a gyermek terápiájában - mit tehetek érte?

Hogyan járulhatunk hozzá gyermekünk gyógyulásához, hogyan könnyíthetjük meg a terápiás folyamatot? Cikkünkből kiderül.

Gyermekpszichológia

Kisgyermekkori alvászavar: pavor nocturnus, az éjszakai terror

Az éjszaka közepén felretten a gyerek, üvölt, mintha kínoznák, önkívületi állapotban van, vigasztalhatatlan hosszú percekig, reggel mégsem emlékszik semmire. Egy ritka alvászavar, a pavor nocturnus okozhatja.

Kapcsolataink

Az elrabolt gyermekkorról – Az érzelmi vérfertőzés

A Covert Emotional Incest (CEI), tehát a rejtett vagy érzelmi vérfertőzés a gyermekbántalmazás egy fajtája. De hogyan és mikor fordulhat elő ilyesmi?

A kék szeműek okosabbak, mint a barna szeműek, avagy előítéletek gyermekkorban

1968. április 5-én, egy nappal ifj. Martin Luther King halála után, Jane Elliott tanítónő különös kísérletet végzett el harmadikos diákjaival. Azt akarta elérni, hogy a gyerekek saját bőrükön tapasztalják meg az előítélet következményeit.

#szülés - egy médiahekk szociálpszichológiai napszemüvegen át

Hetekkel ezelőtt a sajtó attól volt hangos, hogy az egyik magyar celeb pár élőben közvetítette gyermekük születését. Ezt és az erre adott reakciókat vizsgájuk szociálpszichológia szemszögből.