Élet & Pszichológia

A komplikált gyász érzelmi tornádójáról: A Nem kapjátok meg a gyűlöletem című filmdráma elemzése

A Nem kapjátok meg a gyűlöletem című filmdráma Antoine Leiris küzdelmét mutatja be élete legnagyobb veszteségével, a felesége halálával, aki – ahogy azt Antoine a másfél éves fiúknak igyekszik megmagyarázni – már sosem térhet haza hozzájuk.

Élet & Pszichológia

A psziché sakkjátszmája – egy éve tart az orosz-ukrán háború

Mit tehetünk, hogy az egymást követő válságok közepette amennyire csak lehet, egyensúlyban maradjunk önmagunkkal és élhetővé tegyük a mindennapjainkat? Hogyan segíthetünk magunkon és másokon?

Egzisztenciális Pszichológia

Beszéljünk a halálról!

Az ember lelke nem tud mit kezdeni a halállal. Próbáljuk elfogadni az öregedést, miközben a halál tényét igyekszünk figyelmen kívül hagyni, kizárni az életünkből. Előbb vagy utóbb azonban mindenkinek szembe kell néznie a halálszorongással. Farkas Vera psz

Egzisztenciális Pszichológia

Megküzdés a rákkal: a halál elfogadásában rejlő lehetőségek

Az élet iskolájában általában csak akkor halljuk meg igazán, hogy mit mond a halál, mint előadó, amikor kénytelenek vagyunk az első sorba ülni és odafigyelni rá.

Gyermekpszichológia

„A bizonytalanság a legnehezebb!” – Segítő könyvek daganatos és leukémiával küzdő gyermekeknek és szüleiknek

Cikkünkben olyan segítő könyvekről írunk, amelyek kapaszkodót nyújthatnak daganattal vagy leukémiával diagnosztizált gyermekek esetén.

Gyermekpszichológia

Angyalok születése: a perinatális veszteség és gyász pszichológiai megközelítései

2 részes cikksorozatunkban egy falakkal körbezárt témáról szeretnénk részletesebben is írni. Ez a téma nem más, mint a vetélést és a perinatális veszteséget követő szülőkben fellépő pszichés nehézségek és az ezekkel való megküzdés.

Személyiség

A halálos betegségek lélektana

Egy súlyos lefolyású betegség diagnózisával való szembesülés gyökeresen változtatja meg az egyén addigi életét. Cikkünkben a diagnózist követő pszichés történésekkel és a pszichés megterhelést enyhítő, lehetséges megküzdési eszközökkel foglalkozunk.

Október 15. a perinatális gyász napja

Október 15-én világszerte azokra a babákra emlékezünk, akik nem születhettek meg, vagy érkezésüket követően csak nagyon rövid időt tölthettek velünk ezen a világon.

Gyermekpszichológia

„Elkezdődött az élet, amit már örökké nélküle kell élnem”: az anyaságról és a gyászról – könyvajánló

Cikkünkben az elmúlás, a gyász és az anyaság témáit járjuk körbe Angela Murinai Mikor feltámad a szél c. könyve mentén.