Pszichoaktív

Megfázásra használt gyógynövényről derült ki, hogy a szorongást is oldja

Az Echinacea a tradicionális gyógyászatban a megfázás, nátha ellenszereként ismert: azonban az elmúlt tíz év magyar kutatásainak köszönhetően mostanra az is kiderült, hogy pár különleges fajtája a szorongás csökkentésére is hatásos.

Élet & Pszichológia

Nincs „majd” – most szeressünk!

Novemberben arra kértük az olvasóinkat, hogy töltsék ki kérdőívünket arról, hogyan befolyásolta a járványhelyzet a kapcsolataikat.

Élet & Pszichológia

Hogyan küzdjünk meg a koronavírus okozta „mentális szövődményekkel”? – Interjú Dr. Varga Katalinnal

A COVID-19 okozta helyzet olyan pszichésen megterhelő hatásokkal jár, melyek fokozhatják a különböző mentális betegségek kialakulásának kockázatát.

Élet & Pszichológia

A legtöbb dologban az átlagnál jobbnak gondoljuk magunkat – kivéve ebben

Ha megkérünk embereket, hogy ítéljék meg különböző, előnyös tulajdonságaikat másokhoz képest, a kutatások eredményei szerint azt kapjuk, hogy szeretjük az átlagnál jobbnak gondolni magunkat.

Személyiség

A személyiségünk is meg tud változni, ha virtuálisan testet cserélünk valakivel

Egy új kutatás szerint, ha két barát egy virtuális valóságban testet cserél, akkor a személyiségük is hasonlítani kezd a másikéra, elkezdenek úgy gondolkodni saját magukról, ahogy a másikról. 

Élet & Pszichológia

Ön hogyan éli meg és szabályozza érzelmeit a vírushelyzet alatt? Nézze meg saját grafikonján!

A koronavírus okozta speciális élethelyzet mindannyiunkra hatással van.

Élet & Pszichológia

Egy „rendkívüli”, új korszak küszöbén? – Az egészségügy égető kihívásai

A koronavírusnak köszönhetően Magyarországon és számos más országban rendkívüli változások következtek be az egészségügyi ellátás területén: az eddig megszokott szolgáltatások részben vagy teljes mértékben hozzáférhetetlenné váltak.

Élet & Pszichológia

Segítsd a tudományt és nyerj dedikált könyvet!

A kutatás célja, hogy jobban megértsük a személyiségjegyek és kognitív stílusok, politikai preferenciák közötti kapcsolatot.

Érszűkületes voltam, meggyógyultam! – tudományos kutatáshoz keresünk alanyokat

A KSH Népességtudományi Kutatóintézetében most folyik egy kutatás, amely az érszűkületes betegek ellátásával is foglalkozik.