Talán senki nem tartja a nap fénypontjának a mosogatást, de kellemetlen rossz helyett tekinthetünk rá a mentális egészségünk szempontjából hasznos tevékenységként is. A mosogatás ugyanis jelentősen képes csökkenteni a stresszt – ha tudatos jelenléttel csináljuk, egy új kutatás szerint.

A kutatásban a Floridai Állami Egyetem kutatói 51 diákot kértek meg, hogy mosogassanak, de nem akárhogy! Mielőtt elkezdték volna, a tanulók fele elolvasott egy rövid instrukciót a mindful mosogatásról, a többiek pedig általánosságban a mosogatás menetéről kaptak egy leírást. A mindful mosogatásról szóló leírás arra buzdított, hogy mentálisan jelen legyünk a feladatban. Egy részlet ebből:

„Mosogatás közben csak a mosogatással foglalkozzunk! Ez azt jelenti, hogy legyünk teljesen tudatában annak, hogy éppen mosogatunk. Elsőre ez kicsit furcsának, akár butaságnak is tűnhet. Miért végezzünk ekkora koncentrációval egy ilyen egyszerű dolgot? De pontosan ez a lényeg. Az a tény, hogy ott állok és mosok, a valóság, amire rácsodálkozhatok. Közben teljesen önmagam vagyok, követem a lélegzetemet, tudatában vagyok jelenlétemnek, és tudatában vagyok gondolataimnak és tetteimnek.”

A leírás emellett még olyan instrukciókat is tartalmazott, hogy figyeljünk minden érzékszervünkkel a mosogatás során keletkező érzetekre, így például a víz hőmérsékletére, a hab, vagy az edények tapintására.

„Különösen érdekelt, hogy a mindennapi tevékenységek hogyan használhatók fel az éber tudatosság előmozdítására, és ezáltal az általános jóllét érzésének növelésére” – mondta el Adam Hanley, az egyetem doktorandusza, a tanulmány szerzője a közleményben.

A kutatók azt találták, hogy

azok a résztvevők, akik a tudatos mosogatásra kaptak előhangolást, 25 százalékkal inspiráltabbnak, és 27 százalékkal nyugodtabbnak érezték magukat utána.

Ezzel szemben azok, akik csak a hagyományos módon mosogattak, nem tapasztalták ezeket a pozitív hatásokat. Úgy tűnik tehát, hogy a hétköznapi tevékenységek, így a házimunka is alkalmas a mindfulness gyakorlására, így arra, hogy a stressz-szintünket csökkentsük, és tudatosabban legyünk jelen.

Hanley, A.W., Warner, A.R., Dehili, V.M. et al. Washing Dishes to Wash the Dishes: Brief Instruction in an Informal Mindfulness Practice. Mindfulness 6, 1095–1103 (2015). https://doi.org/10.1007/s12671-014-0360-9

Time.com