Egy friss tanulmány szerint az egész életen át tartó zenélés számos előnnyel járhat időskorban. A hangszeren való játék vagy épp a kórusban való éneklés ugyanis összefüggésbe hozható az idősebb felnőttek kiemelkedőbb agyi egészségével. Cikkünkben az Exeter egyetem kutatását járjuk körbe.

A PROTECT egy angliai kezdeményezés, melynek célja annak megértése, hogy az egészséges agy hogyan öregszik, és miért is alakulhat ki a demencia. Eddig több, mint 25 000 negyven év feletti személy vett részt abban az online kutatásban, amely már 10 éve zajlik. A résztvevőknek évente egyszer egy kérdőívet kell kitölteniük magukról, az életmódjukról és az egészségi állapotukról, illetve online teszteket, kognitív gyakorlatokat, agytornajátékokat kell elvégezniük az agyműködés változásainak mérésére.

A kutatók több, mint ezer ember adatait nézték át, hogy megvizsgálják többek között a hangszeren való játék vagy a kórusban való éneklés hatását az agy egészségére. A résztvevők zenei tapasztalatait, az élethosszig tartó zenélést, valamint a kognitív tesztek eredményeit vizsgálták, annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon a muzikalitás segít-e az agy élességének megőrzésében a későbbiekben. Bár számos tanulmány foglalkozik a zene agyra gyakorolt hatásával, de a PROTECT egy speciális réteget vizsgál: az idősebb felnőttek széles csoportját kutatja és próbálja feltárni a kognitív teljesítmény és a zene közötti kapcsolatot.

Az eredmények azt mutatják, hogy

a hangszeren – de különösen a zongorán – való játék összefügg a jobb memóriával és az összetett feladatok megoldásának képességével.

Akik pedig egész életükben játszanak, azok még több előnyhöz juthatnak. A tanulmány szerint azonban nem csak a hangszerek használata, hanem az éneklés is kapcsolatba hozható a kiemelkedőbb agyi egészséggel, de ez talán a kórushoz vagy közösséghez való csatlakozás társadalmi tényezőinek is köszönhető.

A muzikalitás, a hangszeren való játék, a zenélés tehát számos védőfaktorral vértez fel minket, hatékony módszer lehet az agy rezilienciájának, rugalmasságának, gyorsaságának növelésére, a kognitív funkciók szinten tartására, fejlesztésére.

Éppen ezért a kutatók szorgalmaznák a zenei oktatás népszerűsítését célzó programokat, hiszen ez az intézkedés fontos részét képezhetné azon közegészségügyi kezdeményezéseknek, amelyek az agy egészségének megőrzését támogatják. Szintén fontos lehet az idősebb felnőttek ösztönzése, hogy a későbbi életük során is visszatérjenek a zenéhez, akár újrakezdjék a gyermekkori hangszeres tanulást vagy épp csatlakozzanak egy kórushoz.

Hiszen ahogy Kodály Zoltán zeneszerzőnk is mondta:

„Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét, az életnek olyan kincsét kapja ezzel, amely átsegíti sok bajon. A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.”

A demencia szempontjából már számottevő bizonyíték áll rendelkezésünkre azzal kapcsolatban, hogy például egy zenei csoporthoz való csatlakozás mennyi előnnyel járhat. Ezt a tudást érdemes volna szélesebb körökben is terjeszteni, mint az egészséges öregedéshez hozzájáruló fontos tényezőt, hiszen ezáltal csökkenthető lenne a demencia kockázata és elősegíthetővé válna az agy egészségének megőrzése.

University of Exeter. (2024, January 29). Playing an instrument linked to better brain health in older adults. ScienceDaily. Retrieved February 3, 2024 from www.sciencedaily.com/releases/2024/01/240129122415.htm