Kicsit szomorkás a hangulatom máma – a szomorú zenehallgatás paradoxona

A ritmus, a zene már az emberiség hajnala óta része az életünknek. Hat ránk, de a hangulatunktól is függ, hogy éppen milyen zenére vágyunk. De vajon érdemes-e, vagy szabad-e lehangoltan szomorú zenét hallgatni?

(A)Mi marad? – a menekülés és a menekültkérdés pszichológiai vetületei

Az otthon nem egyszerűen egy lakcímkártyára felvezetett adat, hanem sokkal több annál. Így az otthon elhagyása is sokkal több puszta helyváltoztatásnál.

Hogyan kezeli a stresszt és a fáradtságot a 21. századi szülő? – Az ELTE PPK legfrissebb kutatása

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai karának felhívását tolmácsoljuk, ahol dr. Jármi Éva vezetésével legújabb kutatásukban a szülői megküzdésmódokat vizsgálják.

A háború pszichés megélése és a hatékony megküzdés gyakorlati lehetőségei

Cikkünkben dr. Sebestyén Árpád kríziskezelő szakpszichológus, a Traumaközpont munkatársának áttekintését olvashatjátok a háborús helyzetről, illetve hasznos tanácsokkal is ellát minket.

Hogyan segíthet a pedagógus és az iskolapszichológus? – Gyakorlati eszközök, módszerek a háború feldolgozására

Szorongás, agresszió, kialvatlanság, fejfájás, hasfájás, gyors szívverés. Csak pár tünet abból, amit a háború kitörése óta a gyermekek átélhetnek, és ami az iskolában is fokozottan megjelenhet az ijesztő hírek hallatára.

Élet & Pszichológia

Reziliencia: milyen erőforrásokra támaszkodhatunk nehéz helyzetekben?

Van, amikor úgy érezzük, mintha kihúzták volna a lábunk alól a talajt, mert olyan kihívással nézünk szembe, amilyennel korábban még nem kellett megküzdenünk, máskor pedig pont, hogy a tartós küzdelemben merülünk ki, és nem tudjuk, mit lehetne még mozgósítani ahhoz, hogy kitartsunk.

Személyiség

A krízisekről szakmailag a Gran Torino című film alapján

Vajon ha megnézünk egy filmet, milyen gondolatok indulnak el bennünk? Beépítjük a levont következtetéseket az életünkbe? Esetleg tanulságként néha eszünkbe jut, vagy elfelejtődik?

Karácsonyi mesék Andersentől, boldogtalan befejezéssel – Hogyan használhatjuk a negatív meséket?

Cikkünkben A kis gyufaárus lány és A fenyőfa című Andersen meséken keresztül foglalkozunk a boldogtalan befejezések hatásával.

Sportpszichológia

Mindenki egyért, egy mindenkiért – kollektív coping a csapatban

Ha egy csapat képes összetartani, és együtt megküzdeni a tagokat érő stresszel, sokra viheti