„Két kezemen meg tudom számolni, több mint a hatéves pályafutásom alatt hányan kérdezték meg, hogy a daganat kezelése hogyan fog kihatni a szexuális egészségükre. Pedig ez is egy nagyon fontos része a gyógyulási folyamatnak” – mondta el dr. Lukács Edina, az Országos Onkológiai Intézet orvosa bevezető előadásában. Csendből a tettekig – A Mályvavirág Alapítvány akkreditált konferenciáján jártunk, ahol a nőgyógyászati daganatos megbetegedések gyógyulási folyamatain volt a hangsúly szexualitás fókusszal.

Szexualitás a nőgyógyászati daganatok után – Csendből a tettekig címmel szervezett akkreditált képzést a Mályvavirág Alapítvány az egészségügyi dolgozók számára. Az eseményen számos, a hazai onkológiai kezelések élvonalához tartozó, neves előadó vett részt. Rendkívül biztató és megható volt a jelenlétük, mivel a szakmájuk és a betegeik iránti elhivatottság, figyelem és törődés tükröződött rajtuk.

A Mályvavirág Alapítvány idén tízéves működéséhez érkezett el. Az alapítvány weboldalának és eseményeinek elsődleges célja a daganatos megbetegedéssel küzdő nők felépülésben való támogatása, de a HPV megelőzésére is kiemelten figyelnek. Hitvallásuk, hogy tettek és olyan tájékoztató anyagok, tananyagok kellenek, amelyek hathatós segítséget nyújtanak az érintetteknek vagy épp a kapcsolódó szakmákban dolgozóknak. Konkrét tanácsokkal, figyelemfelhívással teszik mindezt.

Magyarországon a Mályvavirág Alapítvány importált például először olyan hüvelytágító szettet, amely biztonságos módon tudja segíteni a hüvelyében sérült nők felépülését. Gyakori, hogy egy onkológiai beavatkozás után a hüvely összeszűkül, megrövidül, valamint a nedvességéből is veszít. A tágító szett mellé megfelelő síkosítót is szükséges használni. Az alapítvány egy boltot is létrehozott, ahol sokféle segédeszköz közül tudnak választani az érdeklődők. Emellett pedig egy külön weboldal foglalkozik a szexuális egészség kérdéseivel.

Dr. Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, Tóth Icó a Mályvavirág Alapítvány alapítója és vezetője, valamint Dr. Pilling János pszichiáter, egyetemi docens, a Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének oktatási igazgatóhelyettese.

A következő témákban hallhattunk előadásokat:

 • általános szexuális egészség
 • a nőgyógyászati daganatok kezelései
 • a nőgyógyászati daganatok utáni szexuális élet (európai-magyar felmérés)
 • a nőgyógyászati daganatok kezelései után fellépő életminőség változás a szexualitás területén – fizikai és lelki változások
 • kommunikáció a szexualitásról
 • hogyan képzeljük el a szexuálterápiát
 • megoldási lehetőségek a szexualitás javítására
 • a hüvely morbiditásai – mi történik a hüvellyel a kezelések következtében

Az egész napos konferenciát nincs lehetőségünk bemutatni, de álljon itt néhány főbb gondolat, amely az előadóktól hangzott el:

Minden orvos egyetértett abban, hogy nagyon fontos, hogy a páciensek el tudják mondani, meg tudják osztani nehézségeiket az orvosukkal. Elsősorban tőlük várnak segítséget helyzetükkel kapcsolatban. A páciensek kérdései sokszor fontosabbak, mint mondjuk egy hosszú, szakmai tájékoztató, mivel a betegek gyakran – érthető módon – annyira stresszes állapotban vannak, hogy nem tudnak odafigyelni a kezelőorvos szavaira.

Minden kérdés fontos: például kihullik-e a haj és ha igen mikor, mikor nő vissza, lehet-e tetováltatni, lehet-e szexelni, hogyan érdemes alakítani a munka-szabadság egyensúlyát.

Nagyon gyakran felmerül a halál kérdése, gondolata is. Ezekre a kérdésekre mindig egyéni válaszok vannak, hiszen többek között függ a kezelés típusától, az egyén korától, betegség előrehaladtától, hogy milyen kezelésre van szükség és annak milyen mellékhatásai lehetnek.

A résztvevők és nézők között voltak érintettek és egészségügyi dolgozók is: orvosok, gyógytornászok, dietetikusok, pszichológusok.

Többen kiemelték, hogy mennyire fontos, hogy a páciens biztonságban érezze magát a vizsgálat alatt. Ezért az első konzultáció során a legideálisabb, ha először ruhában történik az állapotfelmérés és csak ezután történik maga a fizikai vizsgálat. Az orvosok egy része kérdőíveket is használ munkája segítésére.

A kezelésben részt vett nők kb. 40 százaléka súlyosan szenved a szexualitását érintő nehézségektől, 70 százalékukat pedig valamilyen szinten érinti. Legtöbbször libidócsökkenés, szexuális élvezet hiánya jelentkezik, esetleg fájdalmas együttlétek alakulhatnak ki.

A leggyakoribb okai ennek: a daganattal járó testi, hormonális változások, valamint a kezelés (kemoterápia, sugárterápia, műtéti beavatkozások) által létrejött testi változások. A testi okok mellett a lelki háttér is fontos: szorongás, depresszió alakulhat ki vagy erősödhet fel, valamint a testkép változásának mértékének feldolgozása is számíthat, a megváltozott nőiességgel kapcsolatos érzések is rendkívül meghatározóak. Ezekre kiemelten szükséges figyelni!

A műtéteknél, kezeléseknél az orvosi team mindig kockázat-haszon elemzést tart és eszerint alakítja ki a kezelési tervet az adott beteg számára.

Többször szóba került a párkapcsolat hatása is a daganattal való megküzdésben.

Egy stabil, támogató partner nagyban segíti a gyógyulást és önelfogadást az érintettnél.

Gyakran látják viszont az orvosok, hogy egy-egy betegség akár szakításhoz is vezethet, ha az egyik félről kiderül, hogy rákkal küzd. Az előadók azt látják, hogy leginkább a friss kapcsolatokat és a fiatalokat érinti a szakítás, míg a hosszabb távon együttlévő párok együttmaradnak a betegség kialakulása után is. A partnerek mentális támogatása és szakmai felkészítése hasonlóan fontos, mint az érintett betegeké.

MSc. PhD. Kathrin Kirchheiner, a bécsi Medical University professzorasszony angol nyelvű előadásában egy nagyon szemléletes példát hozott arra, hogy mennyire sokfélék vagyunk és mennyire sokféle helyzet, állapot létrejöhet az életünk során. Érdekesen tapasztalja, hogy a szexuális elégedettséget csak részben határozza meg a biológiai állapot.

MSc. PhD. Kathrin Kirchheiner, a bécsi Medical University professzorasszonya

Találkozott már olyan nővel, akinek testi szinten minden rendben volt a nemiszerve állapotával, viszont mégsem volt élvezetes számára a szexuális együttlét. Emellett volt olyan páciense is, akinek három centiméteresre rövidült a hüvelye, mégis rendkívül pozitívan számolt be a szexuális élményeiről. Megtudhattuk még, hogy:

 • az orgazmus segíti a sebgyógyulást és regenerálódást, hiszen javítja a vérkeringést az érintett területeken
 • a kemoterápia után mindenkinek göndören kezd visszanőni a haja
 • az intimtorna/medencefenék torna ismerete és gyakorlása segíti az orgazmuskészséget és ezáltal a gyógyulást is
 • a páciensek 14 százaléka hozza szóba a szexualitás témáját a kezelőorvosának
 • az orvosok 90 százaléka ritkán hozza szóba a szexualitás témáját
 • a férfiak, fiatalabbak, a nagyon jó vagy épp nagyon rossz szexuális élettel rendelkező személyek hozzák inkább szóba ezt a témát az orvosuknál

Az előadások, kerekasztalbeszélgetések alkalmával minden előadó hangsúlyozta, mennyire fontos a test-lélek-elme hármasának az együttes figyelembevétele a lehető legjobb gyógyulási úthoz. A program kiemelkedő pontja volt MSc. PhD. Kathrin Kirchheiner, a bécsi Medical University professzorasszony előadása és délutáni workshopja. Kircheiner kiemelt témája a nőgyógyászati daganatok és a szexualitás kapcsolata. Úttörő munkája során létrehozott egy ingyenesen elérhető, több nyelvre lefordított kézikönyvet, amely az elvesztett libidó visszaszerzésében segít rákos megbetegedés után.

A konferencia fővédnöke Prof. dr. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika igazgatója, a Magyar Nőorvos Társaság elnöke, és dr. Novák Zoltán, az Országos Onkológiai Intézet Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa, a Magyar Nőgyógyász Onkológusok Társaságának elnöke voltak. Az előadók pedig: dr. Krasznai Zoárd, dr. Lukács Edina, dr. Balázs Boglárka, dr. Tóth Richárd, Illés Szilvi, dr. Kerék Barbara, dr. Novák Zoltán, dr. Kathrin Kirchheinernek, dr. Erdélyi Borbála, Pásztor Édua, dr. Pilling János, Koós Zsuzsanna.

Több Woody Allen idézet is elhangzott a konferencián, zárásként álljon itt egy:

„Semmi bajom az önkielégítéssel, ez szex valakivel, akit szeretek.”

Amennyiben érintett vagy, esetleg érdeklődsz a téma iránt, szeretettel ajánljuk figyelmedbe közelgő eseményünket „A daganatos betegségek dilemmái: megelőzés, megküzdés, poszttraumás növekedés” címmel. Május 7-én Prof Dr. Bányai Éva, Széchenyi-díjas magyar pszichológus, egyetemi tanár, Dr. Schwab Richárd gasztroenterológus kutatóorvos beszélget Farkas Vera pszichológussal, akinek doktori kutatási témája a halálszorongás és az élet értelmének keresése.

Az esemény bevételének egy részét a Mályvavirág Alapítvány részére fogjuk felajánlani!

Lehet, hogy egy kép erről: 3 ember és , szöveg, amely így szól: „mindset pszichológia TESTI LELKI MEGKÜZDÉS A DAGANATOS BETEGSÉGGEL Május 7. 18:00 TWENTYSIX BUDAPEST D.aaer Dr. Schwab Richárd Dr. Bányai Éva Farkas Vera”

Szakirodalom, ajánlott olvasmány:

Dr. Csomai Zita (2021). Daganatos betegségek gyógyítása - Diagnózistól a gyógyulásig. Édesvíz kiadó.

MSc. PhD. Kathrin Kirchheiner (2021). A libidó elvesztése a rák után - Túljutni a szexuális érdektelenségen. online kiadvány

Dr. Bittner Nóra, Gyurcsáné Kondrát Ilona (2019). Daganatos betegségek megelőzése és kezelése - Az orvosok és a dietetikusok táplálkozási és életmódtanácsai. Springmed Kiadó.

James L. Creighton, Stephanie Matthews-Simonton, O. Carl Simonton (2023). A gyógyító képzelet - Belső erőforrásainkkal a rák ellen. Egészségforrás Alapitvány.