Hazánkban a rosszindulatú daganatos megbetegedések a vezető halálokok közé tartoznak, évente több mint 30000-en veszítik életüket emiatt. Testi és lelki jóllétünk szempontjából éppen ezért kiemelten fontos téma a daganatos megbetegségek megelőzése, korai felismerése, illetve az aktív megküzdés lehetőségei. Cikkünkben áttekintjük e kórképek főbb pszichológiai aspektusait, illetve megvizsgáljuk, milyen szerepe lehet a betegséget kísérő nehéz és megterhelő érzelmi állapotok kezelésében az optimizmusnak.

A daganat a szervezet sejtjeinek intenzív burjánzásával létrejövő szövetszaporulat, amely lehet rosszindulatú (malignus) vagy jóindulatú (benignus). A malignus daganatok veszélyes kimenetele abból adódik, hogy a betegség átterjedhet más szövetekre és szervekre, valamint számolni kell a kezelést követő kiújulás lehetőségével is.

A rákos megbetegedések kialakulásában számos környezeti, testi és lelki tényező szerepet játszhat. A lelki tényezőket vizsgáló kutatások egyik fontos témája volt az alábbi kérdés:

Létezik-e rákra hajlamosító személyiség?

A biopszichoszociális elmélet keretei között a betegségeket nem csupán fiziológiai problémaként, hanem a lelki és környezeti hatásokat is magában foglaló pszichoszociális jelenséggént is értelmezhetjük, amelynek gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza. Napjainkban a személyiség és az egészség kapcsolatát vizsgáló elméletek egyetértenek abban, hogy bizonyos személyiségjegyek hajlamosíthatnak sajátos szervi megbetegedésekre, azonban a kutatási eredmények nem igazoltak konkrét betegségre, így rákra hajlamosító személyiségtípusokat sem csupán olyan tényezőket, melyek általánosan növelik egyes megbetegedések kockázatát.

Jelenlegi ismereteink szerint a negatív érzelmek – elsősorban a harag, a düh  elnyomása, elfojtása tartható jelentős kockázati tényezőnek a rosszindulatú betegségek kialakulásában.

Ennek tükrében is fontos figyelemmel lenni arra, hogy a daganatok kialakulása soktényezős folyamat, a személyiségjegyek csak bizonyos körülmények között, más oki tényezőkkel együtt hatva tekinthetők valós kockázati elemeknek.

A rákos megbetegedések kialakulásában szerepet játszó pszichoszociális faktorok részben közvetett módon, az egészségre káros magatartási tényezőkön (pl.: dohányzás, táplálkozás, UV-sugárzás vagy más, rákkeltő anyagokkal szembeni védekezés elmulasztása), részben pedig közvetlen formában, például a stresszhatások kapcsán fellépő élettani, hormonális és immunológiai folyamatokon keresztül fejtik ki ártalmas hatásukat. Ez utóbbi területen sokat vizsgált folyamat a hipotalamusz-hipofízis-mellékvese tengelynek az immunrendszer működésére, illetve a rákkal összefüggő folyamatokra gyakorolt hatása. Az újabb kutatások pedig ráirányították a figyelmet a káros stresszhatások természetes sejtelhalási folyamatokra, valamint a DNS másolási hibákat javító folyamatokra gyakorolt hatására is.

A daganatos megbetegedések hátterében álló összetett rendszer megismerése tágítja a megelőzés, az egészségtudatosság és az egészségfejlesztés lehetőségeit is.

A rák elleni küzdelem szintjei

A rosszindulatú megbetegedések elleni harc kiemelten fontos szegmense az elsődleges prevenció, azaz a rák kialakulásának megelőzése, amelyet egyéni szinten a kellő tudatossággal és elköteleződéssel kialakított egészségmagatartással segíthetünk. Az egészségmagatartás egyes pszichológiai aspektusait illetően Ghazanfari és munkatársai 2020-ban publikált tanulmányukban felhívták a figyelmet arra, hogy

a sikeres önkifejezés, a másokhoz fűződő bizalom, a lehetőségek beteljesítésének élvezete, a jólét és az öröm mellett elkötelezett személyek nagyobb felelősséget érzenek az egészségükért, gyakoribb náluk az öngondoskodó magatartás.

Hoyle és munkatársai (2000.) pedig a lelkiismeretességet vizsgáló kutatási eredményeik alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a lelkiismeretesség mint személyiségdimenzió összefüggésbe hozható az egészséget elősegítő magatartás formákkal.

Az Európai Közösség az Európa a rák ellen elnevezésű programja keretében 1987-ben adta ki először az Európai Rákellenes Kódexet, amelyet azóta többször átdolgoztak és magyar nyelven is elérhetővé vált. Az alábbi változat Dr. Döbrőssy Lajos és Dr. Cornides Ágnes által 2016-ban publikált Európai Rákellenes Kódex: 12 lehetőség, hogy csökkentse a rák kialakulásának kockázatát című összefoglaló tanulmányából származik:

Európai Rákellenes Kódex: a rákmegelőzés 12 pontja

1. Ne dohányozzék! Ne fogyasszon semmiféle dohányterméket!
2. Otthonát, munkahelyét tegye „dohányzásmentes övezetté”!
3. Óvakodjon az elhízástól! Gondoskodjék egészséges testsúlyáról!
4. Iktassa napirendjébe a szabadidős mozgást! Minél kevesebb időt töltsön ülve!
5. Táplálkozzék egészségesen! Egyen mindennap friss gyümölcsöt, zöldséget! Vörös és feldolgozott húsokat mértékkel fogyasszon! Tartózkodjon a zsíros és a túlsózott ételektől, cukrozott italoktól!
6. Tartson mértéket az alkoholos italok fogyasztásában!
7. Kerülje a túlzott napozást, a leégést, a szoláriumot!
8. Munkahelyén tartsa be a munkavédelmi szabályokat! Ismerje és kerülje a rákot okozó anyagokat!
9. Óvakodjék az ionizáló sugárzás károsító hatásától!
10. Az anyák a szoptatással csökkenthetik az emlőrák kockázatát. Nők számára a csontritkulás hormonpótló kezelése kockázatos lehet.
11. Igényelje 12. életévét betöltött leánygyermeke számára a térítésmentes HPV elleni védőoltást!
12. Fogadja el a meghívást, és vegyen részt szervezett emlőszűrésen, méhnyakszűrésen és vastagbélszűrésen (utóbbi esetében férfiak és nők egyaránt)! Az 50 év feletti férfiak gondoljanak prosztatájuk egészségére!

A korai felismerés

A rákellenes küzdelem másik fontos terepe a daganatos elváltozások korai felismerése, amely sok esetben igazoltan fokozza a gyógyulás esélyét. A szűrővizsgálatokon való részvétel által megnyílik a lehetőség arra, hogy minél korábban diagnosztizálják az esetleges kóros elváltozásokat, valamint arra is, hogy kellő időben elkezdődjön a beteg számára leginkább megfelelő, komplex terápiás folyamat.

Napjainkban már egyes onkológiai centrumokban sor kerülhet az úgynevezett onkológiai prehabilitáció folyamatára is, amely során a társszakmák szakemberei professzionális módon felkészítik a beteget és környezetét a konkrét kezelésekre. Az onkológiai prehabilitáció célja

az érintett személy általános állapotának, a teherbíró képességének optimalizálása, az életminőség javítása, az esetleges szövődmények minimalizálása, a kedvezőbb rövid és hosszú távú onkológiai eredményesség biztosítása. 

Az onkológiai prehabilitáció folyamatában szükség szerint dietetikai tanácsadást, fizikoterápiát, fájdalomcsillapítást, mentálhigiénés segítségnyújtást, pszichológiai támogatást nyújtanak a rászorulóknak. Az orvosi és ápolói team mellett gyógyszerészek, szakasszisztensek, szociális munkások, lelkészek, geriátriai szakemberek, önkéntesek és civil szervezetek is segítik a betegek jóllétét. Az onkológiai prehabilitáció fontos értéket képvisel a daganatos betegek ellátásában, a szélesebb körű megvalósítása azonban Magyarországon még várat magára.

A rákos megbetegedések kapcsán megjelenő főbb érzelmi hatások

A daganatos betegség diagnózisa megsemmisítő erővel, mély megrendüléssel, intenzív fenyegetettség élménnyel jár az érintett személy és a hozzátartozói számára. Az élet elvesztésétől való félelem és szorongás elemi erővel tör fel és árasztja el a személyeket. Megjelenhet a düh, a szégyen, a bűntudat, a betegség megbélyegző jellege, büntetésként történő megélése. A társas és családi kapcsolatokban a kezdeti összetartás után, hosszabb távon kimerültségre, túlterhelődésre lehet számítani, ami extrém esetekben kapcsolati szakadékokhoz vezethet a beteg és a számára fontos emberek között. Felerősödhet az elszigeteltség és a magányosság érzése, miközben mindvégig óriási szükség lenne a megértésre és az együttérző támogatásra. Eluralkodhat a tehetetlenség és reménytelenség érzése, ami idővel a depresszió kialakulásához vezethet.

A testi és lelki folyamatok olykor kínzó szenvedéssel járnak. A betegség traumatizáló jellege, intenzív krízisként történő megélése azonban új erőforrások mozgósítására, szemléletmódváltásra, a betegséggel való megküzdésre is sarkall, ami a személyes növekedés és fejlődés lehetőségét is magában foglalja. 

Milyen pszichológiai erőforrások lehetnek a segítségünkre, ha meg kell küzdenünk a rettegett betegség valamely formájával?

Az orvosi kezelések mellett a beteg állapotának és életminőségének javítása érdekében elengedhetetlen a megfelelő pszichés támogatás. Ennek főbb elemei:

  • Az érzelmileg támogató kapcsolatok biztosítása.
  • A megfelelő mennyiségű és minőségű információ nyújtása.
  • Az érzések és a mögöttük húzódó szükségletek kifejezésének segítése.
  • A kontroll és a kompetencia élményének fokozása.
  • A problémamegoldást segítő rugalmas gondolkodásmód, az asszertív kommunikáció és az érzelemszabályozás fejlesztése.
  • Jótékony hatású lehet továbbá a relaxáció, meditáció, a mindfulness szemlélet módja és a pozitív élmények feldolgozását jelentő savoring („ízlelgetés”) elsajátítása és gyakorlása.

A savoring életminőséget javító szerepe 

A kellemes érzékszervi tapasztalásokhoz társuló pozitív érzelmek tudatosítását és feldolgozását vizsgáló kutatási eredmények szerint a savoring nem csak a boldog élet egyik meghatározó összetevője, hanem más, intenzív stresszel, nehéz élményekkel járó helyzetekben, így például a daganatos megbetegedéssel küzdő személyek, illetve az őket segítő és ápoló hozzátartozók számára is fontos erőforrást jelent.

A pozitív tapasztalások „ízlelgetése”, élvezete képes csökkenteni a megbetegedéshez társuló szorongásos és depresszív tüneteket,

az érzelmi distresszt, valamint fokozza a pozitív érzelmi állapotokat, növeli a kapcsolati elégedettséget, javítja az életminőséget. 

A pozitív élmények feldolgozása irányulhat a jelen pillanatra (pl.: látvány, hang, ízek, illatok, tapintási ingerek tudatosítása és élvezete), a jövőre (pl.: álmodozás, tervezgetés) és a múltra (pl.: kellemes emlékek felidézése) egyaránt. A savoring jelensége tehát előidézhető a jelentudatosság fokozásával, a korábban tapasztalt kellemes élmények és emlékek felidézésével, saját magunk iránti pozitív elismeréssel, a hála gyakorlásával, a pozitív élmények másokkal történő megosztásával és viselkedésbeli kifejezésével (pl.: mosoly, nevetés, ölelés, taps, tánc), valamint a feloldódás jelenségével is. Ez utóbbi olyan állapot, amikor hagyjuk, hogy elárasszanak minket a pozitív tapasztalások, anélkül, hogy értelmeznénk azokat.

Összességében elmondható, hogy a daganatos betegségekkel szembeni küzdelem a test és lélek számára egyaránt megterhelő folyamat, ugyanakkor lehetőséget kínál arra, hogy a beteg átgondolja az életét, hogy másképp tekintsen az őt korábban meghatározó dolgokra, tisztábban lássa, mi az, ami igazán fontos és értékes a számára. A tapasztalatai új jelentést kaphatnak, képessé válhat a megélés teljesebb, valóságosabb formáinak kialakítására.

Kialakulhat egy optimistább szemléletmód, amelyben nagyobb hajlandóság mutatkozik az élmények kedvezőbb értékelésére.

Scheier és Carver kutatási eredményei szerint az optimista személyek pozitívabban viszonyulnak a társas és fizikai környezetükhöz, nagyobb erőfeszítést képesek kifejeteni a felmerülő problémák kezelése érdekében, hatékonyabban küzdenek meg a betegségükkel. Mindez akár a poszttraumás növekedéssel megegyezően a betegséget megelőző állapothoz képest magasabb fokú működéshez, az egyéni értékek mentén elkötelezett viselkedéshez, jobb életminőséghez és az élettel való elégedettség magasabb fokához vezethet. 

Dr. Döbrőssy Lajos és Dr. Cornides Ágnes (2016): Európai Rákellenes Kódex: 12 lehetőség, hogy csökkentse a rák kialakulásának kockázatát. Összefoglaló tanulmány. Orvosi Hetilap 157. évfolyam 12. szám

Dr. Furka Andrea (2022): Onkológiai prehabilitáció. Összefoglaló tanulmány. Orvosi Hetilap 163. évfolyam 50. szám

Dr. Szatmári Angelika (2021): Az egészség és a személyiségvonások kapcsolata, pszichoszomatikus rendellenességek. A támogatás lehetősége. Acta Sana „Mens sana in corpore sano” Az egészségügyi és a szociális ellátás elmélete és gyakorlata. Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Tudományos Lapja 14. évfolyam 1. szám

Dr. Tringer István (2014): Pszichológiai szempontok az onkológiai beteg ellátásában. In.: Kállai János, Varga József, Oláh Attila (szerk.): Egészségpszichológia a gyakorlatban. Medicina Könyvkiadó, Budapest

Pálinkóné Várszegi Andrea és F. Lassú Zsuzsa (2020): A pozitív élmények feldolgozásának (savoring) jelentősége a daganatos megbetegedések komplex terápiájában. Mentálhigiéné és Pszichoszomatika 21,3, 264-280.