A kapcsolat hosszától függetlenül a szakítás általában fájdalmas esemény, érzelmileg megvisel bennünket. Azzal azonban, hogy megengedjük magunknak, hogy ismét nyitottá váljunk a szeretetre, lehetőséget teremtünk a gyógyulásra és a személyes fejlődésre. Cikkünkben a szívünk újranyitásához nyújtunk segítséget.

A szakítás érzelmi és fizikai hatásai

Szakítás után egyeseket bűntudat és önbizalomhiány gyötörhet, megjelenhet a veszteségérzet, de az is előfordulhat, hogy valaki ezzel szemben inkább megkönnyebbülést él át. Ha a szakítás okain kezdünk töprengeni, eljuthatunk oda, hogy kudarcként éljük meg azt, ami negatívan befolyásolhatja önbecsülésünket is. Ahhoz, hogy a szakítás által generált negatív érzésekkel meg tudjunk küzdeni, elengedhetetlen annak felismerése, hogy ezek a bennünk feltörő érzelmek validak és fontos teret engednünk nekik. 

A szakítás során a test a zsibbadás és a túlérzékenység között ingadozik. Néha túl érzékennyé válhatunk a hidegre vagy a melegre, túlságosan álmosnak vagy ezzel ellenkezőleg álmatlannak érezhetjük magunkat, előfordulhat, hogy a megszokottnál többet eszünk vagy épp egyáltalán nincs étvágyunk. Egyesek számára a szakítás traumatikus esemény lehet, és nem ritka, hogy rémálmok, álmatlanság és a szakítással kapcsolatos flashbackek, emlékbetörések jelentkeznek. Mindezek a hirtelen változások stresszesek és kimerítőek lehetnek számunkra.

Hogyan küzdjünk meg a szakítással?

1. Engedjük meg magunknak a gyászt

Engedjük meg magunknak a szakítással járó érzelmek megélését. Ebben akár segítségül hívhatunk egy naplót vagy osszuk meg a történteket, a bennünk feltörő érzéseket egy barátunkkal. Ez segít elkezdeni a gyógyulási folyamatot.

2. Gyakoroljuk az öngondoskodást

Figyeljünk oda mentális, fizikai és érzelmi jóllétünkre egyaránt. Végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek örömöt okoznak, feltöltenek, segítenek kiszakadni a helyzetből. Ilyen lehet például a testmozgás, a természetben való időtöltés, a tudatos jelenlét vagy a meditáció gyakorlása, esetleg a régi hobbik felélesztése vagy új érdeklődési körök felfedezése. Ezek a tevékenységek pedig abban is segítségünkre lehetnek, hogy újra kapcsolódni tudjunk önmagunkhoz.

3. Húzzuk meg a határainkat

A gyógyuláshoz elengedhetetlen a volt párunkkal szembeni egészséges határok felállítása. Ez magába foglalhatja a kapcsolat minimalizását vagy teljes megszüntetését, hogy ezáltal is érzelmi távolságot teremtsünk és a saját jóllétünkre tudjunk koncentrálni. A határhúzás része az is, hogy megvédjük, tudatosan távoltartjuk magunkat az olyan ingerektől, amelyek nehezíthetik vagy meghosszabbíthatják a szakítással kapcsolatos gyászfolyamatot.

4. Értékeljük a kapcsolatot

Gondolkodjunk el a kapcsolatból származó tanulságokon. Értékeljük, hogy mi az, ami jól működött és mi az, ami rosszul. Ezeket a felismeréseket használjuk arra, hogy felmérjük, mire lenne igényünk egy esetleges későbbi kapcsolatban, illetve mi magunk min tudunk pozitív irányba változtatni.

5. Helyezzük a fókuszt a személyes fejlődésre

Azzal, hogy újra megnyitjuk a szívünket a szeretetre, a személyes növekedésünket is elősegítjük. Ez ugyanis sebezhetőséggel jár, hiszen újra közel kell engednünk valakit önmagunkhoz. A korábbi szakításból eredő fájdalmak miatt előfordulhat, hogy falakat építettünk magunk köré, ezek lebontása pedig nem mindig egyszerű feladat. Ugyanakkor fontos bizalommal lennünk aziránt, hogy a megfelelő ember értékelni és becsülni fogja ezt a sebezhetőséget is. Addig is fontos, hogy célokat tűzzünk ki magunk elé és azokért dolgozzunk. Ez segíthet az önbizalom és a kiteljesedés érzésének megélésében, ami által nyitottabbá válhatunk másokra is.

6. Vegyük magunkat körül támogató személyekkel

Kérjünk és fogadjunk el támogatást barátainktól, családtagjainktól vagy akár egy szakembertől, akik biztonságos teret tudnak nyújtani érzelmeink megértéséhez és megéléséhez. A támogató közeg nemcsak a szakítás feldolgozásában segíthet, hanem akkor is támogatást nyújthat, amikor úgy érezzük, képesek vagyunk újra elkezdeni ismerkedni.

7. Mindent a maga idejében

A szívünk újboli megnyitása egy személyes utazás. Fontos, hogy akkor történjen meg, amikor valóban készen állunk rá. Ne rohanjunk bele mindenáron egy új kapcsolatba, ne erőltessük magunkra, adjunk magunknak időt és teret, hogy a sebeink begyógyuljanak és ismét képesek legyünk a bizalomra.

Mindig tartsuk tiszteletben saját érzéseinket. A továbblépés nem mindenkinek megy ugyanolyan egyszerűen, előfordulhat, hogy hosszabb időt vesz igénybe a kapcsolat meggyászolása. Ha azonban úgy érezzük, egyedül képtelenek vagyunk megbírkózni a nehéz érzésekkel, ha nincs, akivel megoszthatnánk azokat, mérlegeljük, hogy esetleg érdemes lehet szakember segítségét igénybe vennünk.

Perilloux, C., & Buss, D. M. (2008). Breaking up romantic relationships: Costs experienced and coping strategies deployed. Evolutionary Psychology, 6(1), 147470490800600119.

How To Love Again After a Breakup