Személyiség

Stressz és stressz között is van különbség! – A jótékony stressz hatásai

Tudjuk, hogy a stressz, a feszültség negatív hatással van mind a testi, mind a mentális egészségünkre. De valóban egyoldalú ősellenségként kell tekintenünk rá?

Gyermekpszichológia

Hajszálnyi béke, mardosó bűntudat – Beszéljünk a trichotillomániáról!

Mit érdemes tudni a hajtépéssel járó zavarról, vagy más néven trichotillomániáról?

Vallás & pszichológia

Mindenkinek szüksége van egy négylábú őrangyalra – A kutyák pszichés hatásai

A kutya az egyetlen a világon, aki jobban szeret téged saját magánál.

Munkapszichológia

Hogyan segíthet az önismeret a kiégés megelőzésében?

A kiégés sajnos mindennapi életünk része lett. Kutatások által bizonyított tény, hogy kialakulását nagyban befolyásolja a környezet, a munkahelyi stresszorok, az öröklött hajlam és az egyéniség. De vajon mi a helyzet az önismerettel?

„A való élet odakint van” – Visszahúzódóbbak-e az olvasó emberek?

Az olvasó emberekről gyakran él az a képzet, hogy szívesen húzódnak vissza a könyvek biztonságos világába. Kutatásokon keresztül válaszoljuk meg azt a kérdést, hogy vajon összefügg-e az olvasás a magasabb stressz, magány és kisebb nyitottság faktorokkal.

Mitől érezzük biztonságban magunkat? Izgalmas kutatási eredmények születtek

Mindennapjaink során kiemelkedő szerepe van társas kapcsolatainknak a stresszel való megküzdés során. A legfrissebb kutatások azonban azt találták, hogy szervezetünk más módokon is képes csökkenteni a minket érő stresszt.

Hogyan kezeli a stresszt és a fáradtságot a 21. századi szülő? – Az ELTE PPK legfrissebb kutatása

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógiai és Pszichológiai karának felhívását tolmácsoljuk, ahol dr. Jármi Éva vezetésével legújabb kutatásukban a szülői megküzdésmódokat vizsgálják.

Élet & Pszichológia

Reziliencia: milyen erőforrásokra támaszkodhatunk nehéz helyzetekben?

Van, amikor úgy érezzük, mintha kihúzták volna a lábunk alól a talajt, mert olyan kihívással nézünk szembe, amilyennel korábban még nem kellett megküzdenünk, máskor pedig pont, hogy a tartós küzdelemben merülünk ki, és nem tudjuk, mit lehetne még mozgósítani ahhoz, hogy kitartsunk.

Élet & Pszichológia

A fenyegetés árnyékában: a létbizonytalanság érzelmi oldala

„Oroszország megtámadta Ukrajnát”, „A támadás után: kilőttek a gázárak”, „Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarországra” – csak néhány cím a csütörtök reggeli hírek közül.