Kapcsolataink

Hogyan kezeljük, ha mentális beteg van a családban?

Cikkünk azoknak a családoknak kíván támpontot adni, akik először tapasztalják meg testközelből, hogy mit is jelent egy mentális betegség jelenléte a családban.

Élet & Pszichológia

Hogyan látjuk tévesen magunkat és a másikat? – Kognitív torzításaink, II. rész

Amikor egy másik emberről vagy magunkról van szó, általában torzító szemüveget veszünk fel, mert fenn akarjuk tartani a pozitív énképünket, és a kapcsolatokra, másokra és világra vonatkozó meggyőződéseinket.

Élet & Pszichológia

Kognitív torzításaink: Hogyan döntünk hibásan és csapjuk be saját magunkat?

Ha nem lennének kognitív torzításaink, számítógépekként, valós esélyek és arányok szerint észlelnénk a világot és hoznánk meg döntéseinket. Ez azonban nem így van, amit számos esetben tetten érhetünk.

Egzisztenciális Pszichológia

Miért alakul ki bennünk szorongás, amikor döntés előtt állunk?

A döntések, amiket meghozunk, nem csupán a mindennapjainkat határozzák meg, hanem az egész életünket. Néha talán éppen ezért olyan ijesztő és szorongást keltő, amikor választás előtt állunk. Nézzük, hogy mi segíthet, hogy csökkentsük a szorongást és könny

Személyiség

A trauma bölcsessége – Dr. Máté Gábor tanítása a filmvásznon

A magyar származású, világhírű kanadai orvos dokumentumfilmjét 2022. május 27-én mutatták be magyar felirattal. A film összefoglalja az orvos több évtized alatt megszerzett tudását és tapasztalatát, melyet a trauma természetéről szerzett.

Traumagyógyítás jóga által? – A trauma-tudatos jóga alkalmazási lehetőségei

Az elmúlt években megannyi kutató és egészségügyi szakember felfigyelt a mind-body megközelítésekre, köztük is a jógára. Miben rejlik a jóga gyógyító ereje? Mit nevezünk trauma-tudatos jógának?

Személyiség

Bolondok háza vagy a gyógyulás záloga? – A magyar pszichiátria mai helyzete és rövid története

A mentális betegségekről beszélni ma már nem ciki, sokkal inkább trendi. Annál kevesebb szó esik azonban a gyógyulás egyik fő kapuját jelentő intézményéről: a pszichiátriáról. Cikkünkben a mai pszichiátriai rendszer kialakulásának történetét járjuk körbe.

Személyiség

A szabadság (h)arcai II. rész – Az akarat

Cikksorozatunk második részében az akaratról lesz szó. Utánajárunk, hogy milyen további lépések szükségesek ahhoz, hogy eljussunk a felelősség felvállalásától a konkrét változásig.

Szülőként a gyermek terápiájában - mit tehetek érte?

Hogyan járulhatunk hozzá gyermekünk gyógyulásához, hogyan könnyíthetjük meg a terápiás folyamatot? Cikkünkből kiderül.