Személyiség

A szabadság (h)arcai I. rész – A felelősség

Feltérképezzük a felelősségünk határait és utánajárunk, hogyan válhat egyáltalán mindez létkérdéssé. Mik lehetnek a felelősség elkerülésének lehetséges veszélyei? És milyen eszközökkel segítheti a terapeuta a felelősség felvállalását?

Személyiség

Már születésünk története is komoly hatással bír - Interjú Petrusán-Molnár Dalma pszichológussal

Október óta Petrusán-Molnár Dalma tanácsadó szakpszichológushoz is fordulhatnak a klienseink. Szakemberünkkel szakmai tapasztalatairól, szemléletmódjáról, kliensekhez való viszonyáról beszélgettünk.

Kapcsolataink

Mentális betegség a családban – Útikalauz kezdőknek

Cikkünk azoknak a családoknak kíván támpontot adni, akik először tapasztalják meg testközelből, hogy mit is jelent egy mentális betegség jelenléte a családban.

Élet & Pszichológia

Ne légy egyedül - Társas élet skizofréniában

A skizofrénia tünetei közül a társas élet elszegényesedése, az elmagányosodás, a társas támogatás hiánya a legsúlyosabb, ez okozza a legnagyobb szenvedést. Hogyan működnek a társas készségek skizofréniában?

Személyiség

Határon innen és túl – a borderline személyiségzavarról kicsit másképp

Mi a közös József Attilában, Angelina Jolieban és a Csillagok háborúja ismert karakterében Anakin Skywalkerben? A legtöbb feltevés szerint az, hogy mindegyikük hordozza a borderline személyiségzavar markáns jegyeit.

Személyiség

„Ha padlón vagy, én melléd fekszem” – a terápiás szövetség kialakításának fontossága

Minden kapcsolat alapja a bizalom, és bizony nincs ez másként a terápiás folyamatban sem. Most annak járunk utána, miért fontos a bizalom a terápiás kapcsolatban, hogyan alakul ki, és mi történik akkor, ha ez valamiért mégsem jön létre.

Személyiség

„Színház az egész világ…” – avagy a pszichodráma alkalmazása az önismeretben

Pszichodráma – napjaink egyik legelterjedtebb önismereti módszere.

Élet & Pszichológia

Melyiket válasszam? - II. rész Pszichológus, de melyik?

Amikor pszichológusi segítséget választunk, azzal szembesülhetünk, hogy rengeteg megnevezéssel, titulussal, specifikációval rendelkeznek a pszichológusok. Ez elbizonytalaníthat minket, hiszen nem tudjuk, pontosan mire is van szükségünk, és hogy miben külö

Személyiség

Terápiás lemorzsolódás – A segítő folyamatból való kilépés okai

A terápiás lemorzsolódás nehézséget jelent a mentálhigiénés szakemberek, a páciensek és az egészségügy számára is. Egy fontos témát járunk körül cikkünkben, hiszen összességében körülbelül 30-50% azok aránya, akik idő előtt kilépnek a pszichológiai kezelé