Traumagyógyítás jóga által? – A trauma-tudatos jóga alkalmazási lehetőségei

Az elmúlt években megannyi kutató és egészségügyi szakember felfigyelt a mind-body megközelítésekre, köztük is a jógára. Miben rejlik a jóga gyógyító ereje? Mit nevezünk trauma-tudatos jógának?

Személyiség

Bolondok háza vagy a gyógyulás záloga? – A magyar pszichiátria mai helyzete és rövid története

A mentális betegségekről beszélni ma már nem ciki, sokkal inkább trendi. Annál kevesebb szó esik azonban a gyógyulás egyik fő kapuját jelentő intézményéről: a pszichiátriáról. Cikkünkben a mai pszichiátriai rendszer kialakulásának történetét járjuk körbe.

Személyiség

A szabadság (h)arcai II. rész – Az akarat

Cikksorozatunk második részében az akaratról lesz szó. Utánajárunk, hogy milyen további lépések szükségesek ahhoz, hogy eljussunk a felelősség felvállalásától a konkrét változásig.

Szülőként a gyermek terápiájában - mit tehetek érte?

Hogyan járulhatunk hozzá gyermekünk gyógyulásához, hogyan könnyíthetjük meg a terápiás folyamatot? Cikkünkből kiderül.

Személyiség

A szabadság (h)arcai I. rész – A felelősség

Feltérképezzük a felelősségünk határait és utánajárunk, hogyan válhat egyáltalán mindez létkérdéssé. Mik lehetnek a felelősség elkerülésének lehetséges veszélyei? És milyen eszközökkel segítheti a terapeuta a felelősség felvállalását?

Személyiség

Már születésünk története is komoly hatással bír - Interjú Petrusán-Molnár Dalma pszichológussal

Október óta Petrusán-Molnár Dalma tanácsadó szakpszichológushoz is fordulhatnak a klienseink. Szakemberünkkel szakmai tapasztalatairól, szemléletmódjáról, kliensekhez való viszonyáról beszélgettünk.

Élet & Pszichológia

Ne légy egyedül - Társas élet skizofréniában

A skizofrénia tünetei közül a társas élet elszegényesedése, az elmagányosodás, a társas támogatás hiánya a legsúlyosabb, ez okozza a legnagyobb szenvedést. Hogyan működnek a társas készségek skizofréniában?

Személyiség

Határon innen és túl – a borderline személyiségzavarról kicsit másképp

Mi a közös József Attilában, Angelina Jolieban és a Csillagok háborúja ismert karakterében Anakin Skywalkerben? A legtöbb feltevés szerint az, hogy mindegyikük hordozza a borderline személyiségzavar markáns jegyeit.

Személyiség

„Ha padlón vagy, én melléd fekszem” – a terápiás szövetség kialakításának fontossága

Minden kapcsolat alapja a bizalom, és bizony nincs ez másként a terápiás folyamatban sem. Most annak járunk utána, miért fontos a bizalom a terápiás kapcsolatban, hogyan alakul ki, és mi történik akkor, ha ez valamiért mégsem jön létre.