Ha nincs korábbi terápiás tapasztalatunk, bizony nem magától értetődő, mit is várhatunk el egy pszichológustól. De honnan tudhatjuk, hogy jó szakembert találtunk? Mik azok a tulajdonságok, amikből arra következtethetünk, hogy felkészült terapeutával van dolgunk? Cikkünkből kiderül!

Természetesen nincs két egyforma pszichológus, és ez így is van rendjén. Létezik azonban néhány olyan közös vonás, amiben osztoznak a legjobb szakemberek, legyen szó pszichoanalitikus, kognitív vagy rogersi szemléletű terápiáról. Nézzük, melyek ezek!

1. A hatékony terápia nem egyenlő a barátsággal!

Barátainkkal a legkülönfélébb helyzetekben találkozhatunk: közösen járhatunk szórakozni, reggelente együtt kocoghatunk, kölcsönkérhetünk tőlük, ha nehéz helyzetbe kerültük. A pszichológusunk viszont csak a pszichológusunk lehet! A Pszichológusok Szakmai Etikai Kódexe szigorúan tiltja az úgynevezett kettős kapcsolatot, tehát mindenféle, terápiás kereteken túlmutató érintkezést.

A barátság mögött általában nincsen nyilvánvaló célkitűzés vagy terv. Pszichológusunkkal viszont már az első néhány ülés alkalmával terápiás szerződést kötünk, ezt követően pedig közösen dolgozunk egy cél eléréséért.

A keretek tartása elengedhetetlen a hatékony munka érdekében,

ha nincs kitűzött cél, a fejlődés is kérdésessé válhat.

A jó terápia egyoldalú. Míg barátunkkal kölcsönösen támaszkodhatunk egymásra, addig a terápiának csakis egy célja lehet: az, hogy szakember segítségével megoldást találjunk a problémáinkra. Egy képzett pszichológus a terápiás szobán kívül hagyja a hétköznapjainak eseményeit és a saját nehézségeit. Semmiképp se hagyjuk szó nélkül, ha úgy érezzük, sérülnek a keretek!

2. A jó terápia az éppen aktuális problémákra reagál.

Az optimális terápiás folyamat dinamikus, képes a formálódásra. A jó szakember nem fél újra és újra felülvizsgálni korábbi elképzeléseit, nyitott az új ismeretekre. Természetesen ez a folyamat a hibázás lehetőségét is magában hordozza, de amíg a terapeuta képes felismerni és korrigálni kisebb hibáját, a terápiás folyamat nem reked meg.

A jó szakember támogat és ösztönöz a változásra, de nem garantálhatja a sikert!

A közös munka képlékeny folyamatában felelőtlenség távoli predikciót tenni.

A jó szakember nem fél módosítani korábbi elképzelésein.

3. A terápiás folyamat a kliens értékeit hangsúlyozza, és megerősíti őt emberi méltóságában.

Egy felelősségteljes szakember senki felett sem mond ítéletet. Soha nem érezhetjük azt, hogy a pszichológusunk erkölcsi iránymutatással próbál szolgálni a számunkra. A tanácsadással is érdemes óvatosan bánni: konkrét utasítások végrehajtása helyett célravezetőbb, ha mi magunk vagyunk a változás kulcsai, a pszichológusunk „csak” ösztönző erő.

A jó szakember biztosítja az empátiás, elfogadó, megértő és figyelemmel teli légkört, amiben kibontakozhatunk.

A megfelelő terápiás közeg mellett érdemes kiemelni az alapos és őszinte, rendszeres visszajelzés szerepét is, ami szintén sokat javíthat a kliens önértékelésén.

4. A jó szakember erősíti az önállóság, függetlenség és kompetencia érzését.

Intő jel, ha a terápia során egyre inkább függeni kezdünk a választott szakemberünktől! Egy jó pszichológus nem kínálhat kész megoldásokat, ezek megtalálását egyedül kell megtanulunk a terápiás folyamatban. A felkészült szakember támogatja és segíti az önállósodást, legyen szó új szokások vagy másféle szemléletmód elsajátításáról.

A képzett pszichológus támogatja a kliens autonómiáját.

5. A hatékony terápia tiszteletben tartja a kliens belső világát.

Ha pszichológusunk figyelmet fordít a szubjektív valóságunkra és egyéni körülményeinkre, nyugodtak lehetünk. Fontos, hogy a terapeuta ne csak feltérképezze a belső világunkat, de tartsa is tiszteletben azt. Például, ha különösen fontos szerepet tölt be egy személy az életünkben, esetleg stabil viszonyulásunk alakult ki valami kapcsán, a választott szakemberünk ne akarja mindenáron megváltoztatni a gondolkodásunkat.

A listát szinte a végtelenségig folytathatnánk. Az öt jellemzőn kívül számos olyan tulajdonságot említhetnénk még, melyek szükségesek ahhoz, hogy egy pszichológus jó szakember legyen. Ilyen a kompetenciahatárok tiszteletben tartása, a fejlődőképesség, a hitelesség, a kiegyensúlyozottság vagy a megfelelő önismeret.

Fontos azonban leszögezni, hogy bármely terápiás folyamat és szakember csak akkor lehet hatékony, ha mi magunk is teszünk a változásért! Rendelkezhet egy pszichológus a fenitek közül az összes jellemzővel, de kliensként is motiváltnak kell lennünk fejlődésre.

A cikk alapötletéül szolgáló írás ITT található.