Személyiség

Én és a robot – Kapcsolatunk a modern algoritmusokkal

A 21. században már egyáltalán nem ritkaság „gondolkodó gépekkel” találkozni. A kanapén ülve az okostelefonunkon, Netflixet böngészve, internetes vásárlás közben vagy akár a munkánk során is szembejöhetnek velünk. Na de hányadán is állunk a kérdéssel?

Munkapszichológia

„Hétköznapi szadisták” az online világban

Bizonyára sokan találkoztunk már internetezés közben, kéretlen tartalmakkal és rosszindulatú kommentekkel. A trollkodás mára megszokott jelenség a felhasználók körében. Valójában kik a trollok? Mivel magyarázható a viselkedésük?

Cancel culture – amikor a közösség kitaszít

Cancel culture avagy az eltörlés kultúrája. Rengeteget hallhattuk mostanában ezt a kifejezést. De vajon mit takar ez a jelenség? Milyen következményei lehetnek a cancelling-nek?

Élet & Pszichológia

Áltudomány-e a pszichológia, és ha igen, miért nem?

Az internet korában egyre több olyan „kutatás” vagy tény jelenik meg, amelynek valójában nincs tudományos alapja, mégis elhisszük azokat. Tudományosnak hangzó ígéreteikkel sokan rabul ejtik korunk segítséget kereső embereit.

A TikTok identitásformáló szerepe avagy „TikTok, ki vagyok?”

A TikTok használatával kapcsolatban számos aggodalom felmerült az elmúlt években. Továbbra is vizsgálják, milyen hatással lehet a fiatalok pszichés jóllétére és személyiségfejlődésére. Cikkünkből kiderül, mit mondanak az eddigi kutatások.

Személyiség

Valóságon innen és túl – a Facebook átalakulása

A Facebook tervei szerint kilép a képernyőink nyújtotta keretek közül és a jövőben egy virtuális világgá formálódik. Mit jelenthet ez ránk, felhasználókra nézve, és milyen veszélyeket rejthet magában?

Személyiség

Virtuális tiltott gyümölcs vagy mindennapi netes hóbort? - parafíliák az online térben

Az internet változatos teret kínál a személyes kibontakozásra, ugyanakkor megvannak a maga veszélyei is. Egyre elterjedtebbek a szexuális parafíliák kiélésével kapcsolatos csoportok, de mit is jelent ez pontosan, és kell-e tartanunk tőle?

Gyermekpszichológia

Trendektől a For you page-ig – a fiatalok és a TikTok használat

Cikkünkben a 2020-as év eleje óta hatalmas népszerűségnek örvendő applikációról, a TikTok-ról és annak hatásairól olvashattok.

Kapcsolataink

Kommentek viharában – A negatív kommentek pszichológiája

Mindenkinek ismerős lehet az a helyzet, amikor valamelyik közösségi oldalon hirtelen a kommentek között találjuk magunkat.