Kapcsolataink

Ha nem látod a fától az erdőt – problémamegoldás másként

Hogyan segíthet nekünk életünk menedzselésében, ha részletesen megvizsgáljuk problémamegolási folyamatainkat? Cikkünkből kiderül!

Élet & Pszichológia

Elkísérünk a gyógyulás útján – Pszichoterápiás Központot indítunk

A Mindset Pszichológia szakmai közössége új mérföldkőhöz érkezett.

Élet & Pszichológia

Miért gondoljuk túl a dolgokat – és mit tehetünk ellene?

A túlgondolás vagy rágódás azt jelenti, hogy gondolatainkban egy múltbeli vagy feltételezett jövőbeli, negatív esemény forgatókönyvét írjuk újra meg újra, sokszor végeláthatatlan köröket futva, amit gyakran szorongás is kísér.

Élet & Pszichológia

Szabad élet? – A szorongáson segítő pszichoterápiás technikák

Mindennapi életünket, szokásainkat, választásainkat pszichológiai állapotunk nagyban befolyásolja.

Sportpszichológia

Kognitív viselkedésterápia a sport szolgálatában – és fordítva

A sportpszichológiai írásokban kevéssé foglalkoznak a kognitív viselkedésterápiával (cognitive behavioral therapy, CBT), miközben több olyan technikát is használnak a sportpszichológusok, amelyek a CBT-hez köthetőek (például imagináció, belső beszéd).

Élet & Pszichológia

4 kérdés, ami segíthet elcsendesíteni negatív gondolatainkat, I. rész

„Ez nekem nem fog menni.” „Mindenki jobb nálam, soha nem fogom elérni a céljaimat.” „Senkinek sem számítok, felesleges vagyok.” „Most csak szerencsém volt, de mi lesz legközelebb?” Szinte észrevétlenül törhetnek ránk ehhez hasonló gondolatok a nap folyamán, de az is lehet, hogy éjszaka nem hagynak minket pihenni.

Élet & Pszichológia

Mit gondolnak a kliensek az olyan terápiáról, ami nem segít?

A pszichoterápia a legtöbb ember esetében hatékony segítség tud lenni, ugyanakkor be kell vallani azt is, hogy az esetek egy bizonyos hányadában nem tud segíteni, sőt, akár még káros is lehet.

Élet & Pszichológia

A pszichoterápia hatására az agyunk működése is megváltozik

A pszichoterápia nem csak a szavak szintjén hat – állítja az a nemzetközi kutatócsoport, akik azzal kapcsolatban vizsgálódtak, hogy a pszichoterápiás kezelés milyen hatást gyakorol depresszióval küzdő emberek agyi működésére.

Élet & Pszichológia

Egy ritka, de súlyos kórkép – a szkizotip személyiségzavar

Ha a személyiségzavarokról esik szó manapság, akkor leggyakrabban a borderline, a nárcisztikus vagy az antiszociális személyiségzavarok azok, melyek a figyelem középpontjába helyeződnek.