Élet & Pszichológia

Vágyak nélkül látni – Maslow a modern kutatások fényében

„Az ember egy folyamatosan vágyakozó állat.” A világot általában a saját szükségleteink szemüvegén keresztül látjuk. Milyen félelem és vágyak nélkül látni? Mi az a D- és B-megismerés? Hogyan érthetőek meg Maslow gondolatai a modern kutatások tükrében?

Sportpszichológia

Hogyan lehet a futást, tudományos szintre emelni? - Könyvajánló

A futás nagyszerű sport, amit egyre többen űzünk. Szokták mondani, hogy a láb mindig kéznél van, ami igaz a sportban is, nem csak veszély esetén. De valóban ennyire könnyű lenne futni?

Élet & Pszichológia

Hogyan tartsd meg az újévi fogadalmad?

Gyaran megesik, hogy a nagy fogadalmainkat követő tartós viselkedésváltozás elmarad, a vágyaink a tervek világában rekednek. Miért bukik el a fogadalmak nagy része már februárra, és mit tehetünk, hogy valóban változtatni tudjunk az életünkön?

Sportpszichológia

Minél többet izzadsz a pályán, annál kevesebbet vérzel a csatában. Mentális formaidőzítés a sportban 1. rész

Hogyan készüljünk a formaidőzítésre fejben? Milyen technikák eszközök állnak rendelkezésre? Mik lehetnek az elkerülendő buktatók a felkészülésnél. Cikksorozatunkban ezeket a témákat járjuk körül.

Élet & Pszichológia

„Ha nem én, akkor ki?” – a proaktív mentalitásról

A proaktivitás kérdése szituációtól függően, számos formában értelmezhető. Vajon mi határozza meg, hogy egy adott helyzetben mennyire bizonyulunk proaktívnak? Meglépjük? Kipróbáljuk? Belevágunk? Ha nem, miért nem?

Élet & Pszichológia

Azt szeretném, ami neki van, Ő pedig azt, ami nekem – az irigység arcai

Az irigységről sokszor negatív érzések jutnak az eszünkbe, ám lehetnek pozitív megjelenési formái is. Az irigységet előnyünkre is fordíthatjuk, pozitív szemléletet sajátíthatunk el. Ez néha nehézségekkel jár, de a felismerés az első fontos lépés a változá

Sportpszichológia

Mindennapi futásaink – hogyan gyűjtünk erőt az induláshoz?

Feladattenger, kimerültség, időjárás.

Személyiség

A motiváció formái – mit mond a pszichológia?

Februárban a januári új évi fogadalmak általában veszítenek a lendületből. Egyre nehezebb rávenni magunkat a betartásukra. Vagy éppen fordítva, lehet, hogy most kezdünk el valamit, mert épp így alakult a helyzetünk. A motiváció alapeleme mindenféle változ

Sportpszichológia

Hogyan lehetnénk fittebbek, ha egy idő után már nincs motivációnk edzeni?

A válasz könnyű, de mégis nehéz: meg kell tanulnunk akarni azt a célt, minden egyes nap minden egyes percében.