Élet & Pszichológia

Miért rosszabb érzés a dobogó második fokán végezni, mint a harmadikon?

Miért érezzük rosszul magunkat, amikor „csak” ezüstérmesek lettünk egy versenyen, és miért képes örülni valaki, aki harmadik lett? Cikkünkben a társas összehasonlítást járjuk körbe.

Amikor a motor felbőg – Mitől különleges sport az autóversenyzés?

Amikor sportokról beszélünk, ritkán gondolunk az autóversenyzésre. Nézzünk meg néhány pszichológiai szempontot, amik mentén különbözik a klasszikus sportágaktól.

Sportpszichológia

"Küldetésem segíteni a mindennapi hősöket a teljesítményük mögötti mentális területek fejlesztésével" - Interjú Sárkány Dominikkel

Sárkány Dominik 8 éven keresztül öttusázott versenyszerűen, majd csocsóban ért el kiemelkedő eredményeket. Nemrég csatlakozott a Mindset csapatához, mint tanácsadó pszichológus és mentál tréner. A következőkben a vele készült interjúnkat olvashatjátok

Kapcsolataink

Mindent a győzelemért! – A versengés pszichológiája

Mindannyian kerültünk már versenyhelyzetbe, az iskolai megmérettetésektől kezdve a sportversenyeken át a családon belüli apró versengésekig. Mitől függ, hogy van aki élvezi ezeket a szituációkat, és a velejáró feszültséget, sokakban viszont félelmet kelt.

Gyermekpszichológia

Minden kamasz verset ír? – Az írás gyógyító hatása

A kamaszok érzelmei szélsőségesen váltják egymást. Egyszer nagyon mélyen vannak, aztán madarat lehet velük fogatni. Ma még tetszik nekik valami, holnap már nem. Mégis ebben a viharos időszakban a kamaszok megtalálják az öngyógyítás útját: kiírják magukból

Vallás & pszichológia

Háború vagy béke?- versengésre vagy együttműködésre lettünk teremtve, melyik tesz boldogabbá?

Vajon tényleg az a legsikeresebb életstratégia, ha másokon átgázolva minden helyzetből győztesként kerülünk ki? A neuropszichológia és a Biblia szerint nem. De akkor mi a másik út, mi tesz minket valójában boldoggá?

Élet & Pszichológia

Pilinszky János és a pszichológia – a Pilinszky 100 alkalmából

Szemügyre vesszük, hogyan vallott a lélektan vonatkozásában Pilinszky János, miért válthatott ez ki erős érzelmeket a pszichológusokból, és hogyan kapcsolható össze költői hitvallása mégis ezzel a tudományterülettel.

Élet & Pszichológia

Tényleg zsenik az ázsiaiak? – Sztereotípia, versengés és oktatás a kollektív társadalomban

A sztereotípiák széles körben hitelt nyernek, de vajon a kutatások eredményei is alátámasztják azokat?

Élet & Pszichológia

Határtalan pszichológia – szakemberválasztás külföldön élőként

Ha külföldön élő magyarként szeretnénk pszichológiai tanácsadásban részt venni, számos egymással versengő szempont merülhet fel a szakemberkeresés során. Cikkünkben igyekszünk hasznos támpontokkal szolgálni.