A 2010-es évektől kezdve az állami méreteket öltött doppingbotrány, majd az idei évben kirobbant orosz-ukrán konfliktus miatt korábban sosem látott szankciók sújtják az orosz sportolókat. Míg korábban a legtöbb sportágban indulhattak független színekben nemzetközi versenyeken, az idei események hatására teljesen kizárták őket a nemzetközi színtérről. Podcastunk legújabb adásában azt igyekeztünk körbejárni, hogy ezeknek a szankcióknak, illetve az orosz-ukrán háborús helyzetnek milyen rövid- és hosszú távú hatása lehet a sportolók fizikai és mentális állapotára, felkészültségi szintjére és formaidőzítésére.

Kitértünk a nehéz helyzetben lévő ukrán sportolókra is, és röviden beszéltünk azokról a megküzdési készségekről és módszerekről, amelyek egy sportoló rendelkezésére állnak egy ilyen, mind időtartamában, mind kimenetében bizonytalan helyzetben. Az egyéni szinten túl kitekintést tettünk a sportra és a különböző sportágakra gyakorolt hatásokra, hiszen a meghozott szankciók nem csupán a sportolókat érintették, hanem számos orosz származású sportszakember, sportvezető és tulajdonos is távozásra kényszerült. Ezek a változások egyaránt érinthetik egy-egy sportág szakmai fejlődését, az összegyűjtött tudást és tapasztalatot, illetve anyagi oldalról is befolyásolhatják egy-egy klub vagy szövetség helyzetét, így fontos aspektusai a téma több szempontú megközelítésének. 

Beszélgető partnerek: dr. Menczel Zsuzsa, tanácsadó szakpszichológus, valamint Kovács Kristóf és Tepliczky Csilla sportpszichológusok.