Mindennapi életünk valójában abból áll, hogy folyamatosan a lehető legjobbat kell kihoznunk magunkból. A legtöbb terület, mint a munka, a sport, a kapcsolataink vagy akár a külsőnk alakítása, állandóan követelményeket állít elénk a teljesítményünket illetően. Teljesen érthető, ha néha úgy érezzük, hogy megterhelő vagy nehéz mindenhol helyt állnunk. A pszichológia tudományának célja, hogy az egyes emberek aktuális problémáira megoldást adjon, így számos kutatás irányult a teljesítmény és a koncentráció kérdéskörére. Az eredmények és a gyakorlati tapasztalatok birtokában egyes pszichológusok már ezekre a területekre specializálódtak, mint például a Mindset Tanácsadó Központ egyik új munkatársa, Sárkány Dominik. Cikkünkben olvashatjátok a vele készült interjút.

Sárkány Dominik 8 éven keresztül öttusázott versenyszerűen, majd csocsóban ért el kiemelkedő eredményeket. Ez alatt az időszak alatt megtapasztalta, milyen nyomás alatt teljesíteni, és a legnehezebb helyzetekben is a legjobbat nyújtani. Ebből kifolyólag hamar érdeklődni kezdett a terület iránt, így el is végezte az ELTE osztott pszichológia képzését, és okleveles pszichológussá vált. Érdeklődése a sport és a teljesítmény pszichológiája iránt cseppet sem lankadt. Jelenleg a Testnevelési Egyetemen tanul sportpszichológiát, hogy még inkább elmélyíthesse tudását, és gyarapíthassa eszközeit, melyekkel a hozzá fordulókat igyekszik segíteni, hogy a lehető legjobban tudjanak teljesíteni a mindennapi életben is. Nemrég csatlakozott a Mindset csapatához, mint tanácsadó pszichológus és mentál tréner. A következőkben a kérdéseinkre adott válaszait olvashatjátok.

Hogyan talált rád a pszichológia, van-e olyan élményed, ami erre a pályára terelt?

8 éven keresztül öttusáztam versenyszerűen, ami megalapozta a sport és a teljesítmény iránti érdeklődésemet. A sportpszichológia alkalmazott felhasználásával úgy éreztem, hogy kézzelfogható eszközöket kapok a folyamatos fejlődéshez.

Mi a fő célod, mit szeretnél adni a hozzád fordulóknak?

Segíteni szeretném őket abban, hogy az eddig homályosnak tűnő területek, mint például a mentális felkészülés, a koncentráció, a nyomáskezelés, vagy a csapatkommunikáció megfogható legyen és különböző eszközökkel felvértezve tudjanak szembenézni a teljesítményhelyzetekkel.

Mi jellemzi leginkább a szakmai hozzáállásod?

Amikor segítő szerepben vagyok arra törekszem, hogy a kliens kézzelfogható, ne csak a sportban hanem a mindennapi életben is alkalmazható tudást, valamint olyan kérdéseket kapjon melyek közelebb viszik céljai eléréséhez, aktuális kihívásai megoldásához.

Háromszoros világbajnokként és edzőként a saját bőrödön tapasztaltad, milyen is a stressz igazi arca. Hogyan tudod hasznosítani ezt a sajátélményt a munkád során?

A sportolói közeg tagjaként kiemelten fontosnak tartom, hogy az alkalmak során ne csak beszélgessünk, hanem a kliens a gyakorlatban is kipróbálja, megtapasztalja az elhangzottakat és a megismert technikákat.

A pszichológus-kliens kapcsolat bonyolult és összetett dolog. Te mit tartasz ebben a legfontosabbnak?

Számomra az egyik legfontosabb szempont, hogy a kliens szubjektív világa jelentse a kiindulópontot minden esetben. Fontos, hogy legyünk mindig nyitottak, de ugyanakkor szkeptikusak is. Használjuk a megérzéseinket, de sose vegyük készpénznek ezek igazságtartamát. Szem előtt kell tartanunk, hogy soha ne döntsünk a kliens helyett, és fogadjuk el, ha ellenállásba ütközünk. Végül pedig figyeljünk arra, hogy semmit ne söpörjünk a szőnyeg alá.

A tanácsadás során elengedhetetlen a bizalmas légkör, mely során biztonságos a nyílt, őszinte beszéd. Hogy lehet egy ilyet létrehozni, illetve fenntartani, mit kell tenned érte?

Szerintem ebben az esetben

a hitelesség a kulcs.

Hogyha hitelesen kommunikáljuk magunkat, az értékeinket, és a határainkat, és a kliens ezzel tud azonosulni az már önmagában egy jó alapot adhat a kölcsönös együttműködéshez. Szintén fontosnak tartom, hogy hogyan reagálunk arra, amikor a kliens egy bensőséges, személyes élményt oszt meg velünk, érezzük át a súlyát és fogadjuk el a létjogosultságát.

Főbb területeid a teljesítményszorongás és a koncentráció. Ez pontosan mit takar, mivel fordulhatnak hozzád?

Ilyen eset például, amikor a sportoló úgy érzi, hogy nem tudja kihozni magából a benne lévő maximumot egy versenyen. Lefagy, vagy újra és újra ismétli azokat a dolgokat, amik korábban nem működtek, illetve elköveti ugyanazokat a hibákat. Előfordulhat olyan is, hogy elveszti a fonalat, vagy teljesen elfogy a meccs végére.

A klienseiddel hogyan, milyen módszerekkel dolgozol?

A különböző képzéseken több technikát is megismerhettem és elsajátíthattam. Ezek közül amiket előszeretettel alkalmazok, az autogén tréning, a mentál tréning, egyes figyelemfókuszálási technikák, kognitív technikák, és az NLP.

Elvégeztél egy mentál tréneri képzést. Ennek során mit tanultál, hogyan segíti ez a munkád?

A képzés alatt rengeteg helyzetszimulációs gyakorlatban vettünk részt, melyek megerősítették bennem azt, hogy mennyire fontos a klienssel kapcsolatban a közös nyelv és a ritmus megtalálása. Szembesültem annak a fontosságával, hogy vigyük a mérhetőség felé a dolgokat. A sportolót is a kézzel fogható eredmény tudja motiválni, mi több, így objektívebb is tud maradni, hogy a dolgokról ne jó-rossz hanem költség-haszon dimenziók mentén beszéljünk. Végül pedig rávilágított, hogy

a legnehezebb helyzetekben is próbáljuk megkeresni azokat a dolgokat, melyekre hatni tudunk

Idén kezdtél bele a Testnevelési Egyetem sportpszichológia képzésébe. Milyen további kompetenciákat tudsz majd ott elsajátítani?

A képzésen résztvevő szakemberek összetétele rendkívül diverz, ami többek között lehetőséget ad arra, hogy minél több különböző sportágba betekintést nyerjek, és megismerjem az ott használt eszközöket.

Tervezel-e, illetve, ha igen, milyen képzéseket végeznél még el szívesen, hogy tudás- és eszköztáradat bővíthesd?

Az Integratív Pszichoterápiás Egyesület akkreditált módszerspecifikus pszichoterápiás képzését szeretném elvégezni, mivel ez ötvözi a nemzetközi és hazai szakirodalomban is hatékonynak ítélt módszereket. Úgy vélem, ez jó alapot adhat arra, hogy változatos eszközkészlettel tudjam a későbbiekben is segíteni a hozzám fordulókat.