Online pszichoterápia

Klinikai szakpszichológusokból, pszichiáterekből és pszichoterapeutákból álló, összehangolt szakmai csapatunknak és a modern tudományos eredményeknek köszönhetően a pszichoterápiával egyedülálló hatékonysággal érhetünk el javulást a mentális zavarral és pszichés betegségekkel küzdők életében. Tudományosan bizonyított tény, hogy az online pszichoterápia ugyanolyan hatékony, mint a személyes. 

A pszichoterápiának számos módszertani ága létezik, mi ugyanakkor kizárólag a hatékonyságukat tudományosan bizonyított (evidence based) módszerekkel dolgozunk, mint például a kognitív viselkedésterápia, a sématerápia, a személyközpontú terápia, az áttételfókuszú pszichoterápia és a rövid pszichodinamikus pszichoterápia. Pszichiátereink bevonása nyomán szükség és igény esetén gyógyszeres kezelést is alkalmazunk. Minden esetben kliensünkre szabjuk a pszichoterápiás folyamat elemeit és menetét, így biztosítva a lehető leggyorsabban a szenvedést okozó tünetek enyhülését. A legkorszerűbb tesztek alkalmazásával elvégzett pszichodianosztika után azt a pszichoterápiás utat és módszert választjuk, ami garantáltan a lehető leggyorsabb gyógyuláshoz vezet. 

Mikor érdemes pszichoterápiát igénybe venni?

Hangulatzavarok, depresszió, szorongásos zavarok (pánikbetegség, fóbiák, egyéb szorongásos problémák, kényszeres zavarok), pszichoszomatikus betegségek (pl. krónikus fájdalom, szomatizációs zavarok), személyiségzavarok, függőségek, traumák, súlyos krízishelyzetek, pszichotikus epizódot követően (skizoaffektív zavar, pszichotikus szintű depresszió/ mánia, drog indukálta pszichózis). Figyelem: aktív pszichózisban azonban sürgős pszichiátriai ellátásra van szükség, arra az ambuláns pszichoterápia nem jelent megoldást! 

Mit is jelent pontosan a pszichoterápia? 

Az eljárás gyógyító célú kommunikációs eszközök segítségével történik, alapja az emberi (terápiás) kapcsolat. A pszichoterapeuta nyugodt és biztonságos közeget teremt, melyben a problémák gyökereinek feltárása, a tudattalan konfliktusok azonosítása és feldolgozása segíti a gyógyulás folyamatát. A pszichoterápia során nagy hatékonysággal tárjuk fel a rejtett, tudattalan folyamatokat és keressük meg a mentális problémák gyökereit. A terápiás kapcsolat már önmagában gyógyító erővel bír, melyben a felek értő figyelemmel, minősítés nélkül fordulnak egymás felé. A folyamat során a kliens aktív (és önkéntes) részvételére is szükség van, mert csak ő képes rá, hogy szembenézzen saját – akár rég eltemetett, felszín alatt nyugvó – élményeivel, érzéseivel, félelmeivel. A terápiában átélt élmények hatására változás jön létre a kliens hozzáállásában, magatartásában és gondolkodásában, ezáltal jobban megérti a saját érzelmeit, átlátja kapcsolatrendszerét, fejlődnek stresszkezelési és problémákkal való megküzdési stratégiái. A pszichoterápiának több módszertani vállfaja is létezik, a legfontosabbak a következők: 

  • A kognitív viselkedésterápia célja, hogy a negatív gondolatokat és viselkedéseket megvizsgálja és a realitáshoz közelítse. Ez egy aktívabb, direktívebb módszer, amely során maga a terapeuta is sokat beszél, feladatokat ad, technikákat nyújt, együtt dolgozik a pácienssel. Fontos eleme munkánknak, hogy nem hagyjuk, hogy szenvedjen a páciens. A kognitív viselkedésterápiás eszköztár biztosítja a rövidebb, fókuszáltabb terápiát. 
  • A sématerápia a korábban rögzült, téves sémákat hivatott átírni. Ez a módszer a kognitív viselkedésterápiás, kötődési, gestalt, tárgykapcsolati, konstruktivista és pszichoanalitikus iskolák elemeit foglalja egy terápiás modellbe. A sématerápia a hagyományos kognitív viselkedésterápiánál nagyobb hangsúlyt fektet a pszichológiai problémák gyermek- és fiatalkori eredetének feltárására, a terapeuta-páciens kapcsolatra és a rosszul alkalmazkodó megküzdési stílusokra.
  • A személyközpontú pszichoterápia az elfogadás, együttérzés és kongruencia hármasán alapszik, elsősorban a kliens és a pszichológus közötti kapcsolatban látja a gyógyulás forrását.
  • Az áttételfókuszú pszichoterápia kifejezetten személyiségzavarok terén hatékony.
  • A rövid dinamikus pszichoterápia során a jelen problémáihoz kapcsolódó, tudattalan tartalmak feltárása révén segítjük a panaszok enyhülését. 

Személyenként változik, hogy melyik módszer működik a leghatékonyabban és vezethet a leggyorsabb gyógyuláshoz. Mi alapján választunk módszert? Ezt a pszichoterápiás folyamat kezdeti fázisában alkalmazott, átfogó tesztelésen alapuló pszichodiagnosztika hivatott eldönteni.

Hogyan zajlik az online ülés? 

Az online pszichoterápia során online videóbeszélgetés formájában zajlik a terápiás ülés. A lefoglalt időpontban teremts magad körül nyugodt, zavartalan környezetet, legyél egyedül, némítsd le a telefonod és figyelj rá, hogy a veled élők ne zavarjanak meg a terápiás ülés 50 perce alatt! Biztosíts megfelelő internetelérést, valamint kamerával rendelkező laptopot, mobiltelefont, illetve előnyös, ha mikrofonnal is felszerelt fülhallgatót is használsz!

Mi a különbség a pszichoterápia és a pszichológiai tanácsadás között?

A kettőnek más a célja, így azoknak a személyeknek a köre is más, akik számára hatásos lehet. A pszichoterápia elsősorban azokat a személyeket célozza, akik valamilyen mentális zavarral küzdenek. Ez egy gyógyító folyamat, amit szükség esetén pszichiáteri konzultációval és gyógyszeres kezeléssel is ki lehet egészíteni, így közelebb áll az orvosi tevékenységhez. A tanácsadás inkább az élethelyzeti nehézségekből, krízisekből való kilábalást segíti. Mentálisan egészséges személyek veszik igénybe, elsősorban a személyiségfejlődést, a nem patológiás pszichés problémák megoldását és az önismeret mélyítését szolgálja. Pszichoterápiát csak klinikai szakpszichológus vagy pszichoterapeuta végezhet. Minderről alább egy összefoglaló táblázat látható. 

 

 

Pszichoterápia

Pszichológiai tanácsadás

Ki végezheti a tevékenységet?

·        Klinikai szakpszichológus (5+4 év) 

·        Pszichoterapeuta (5+4+2 év)

·        Okleveles pszichológus (5 év)

·        Tanácsácsadó szakpszichológus (5+2 év)

Kiket várunk?

·        döntésképes, a saját életén változtatni akaró klienseket

·        diagnosztizálható szintű mentális rendellenességekkel rendelkező betegeket

·        döntésképes, a saját életén változtatni akaró klienseket

Milyen folyamat zajlik?

Gyógyító folyamat, melyet szükség esetén pszichiáteri konzultációval és gyógyszeres kezeléssel is ki lehet egészíteni

Tanácsadás, támogatás a klienssel közösen együttműködve, melynek középpontjában a tudatosítás, a megküzdőképesség és az önismeret fejlesztése áll

Mik a célok?

·        tünetek mögött rejlő tudattalan konfliktusok azonosítása és kezelése

·        állapot javulása

·        pszichés zavarok megszüntetése

·        lelki egyensúly kialakítása

·        konfliktusok feloldása

·        feszültség csökkentése

·        egyéni produktivitás növelése

·        önismeret fejlesztése

 

időpontfoglalás

Szigorú szakmai felügyelet

Minden pszichológusunk szoros szakmai szupervízió mellett fogadja klienseit. Szakembereink munkáját hétről hétre Magyarország legtapasztaltabb pszichoterapeutái felügyelik és segítik. Ennek köszönhetően, aki mindset pszichológushoz jár, valójában egy magasan képzett szakmai team mellett teszi le a voksát.

A háttérben tehát kliensünk problémájának megoldásán egy egész szakembergárda dolgozik – természetesen mindezt kliensünk anonimitásának megőrzése mellett. Ezáltal a hozzánk fordulóknak minden esetben ellenőrzött szakmai kereteket és magas színvonalat biztosítunk.

Miben segíthetünk?

Ha nehéz élethelyzetbe kerültél és úgy érzed, segítségre lenne szükséged, vagy esetleg csak érdeklődnél szolgáltatásainkkal kapcsolatban, írj nekünk, és mi felvesszük veled a kapcsolatot. Bátran keress minket telefonon is!

Jelentkezz be telefonon!

+36 70 329 8180