Miért tabutéma a klimax, miközben az egyik legtermészetesebb biológiai folyamatok egyike? A változókorról és a lehetséges tünetekről lényeges beszélni. A tünetek félreértelmezése, a megfelelő ismeretek hiánya, a különböző társadalmi-kulturális vélekedések fokozhatják az olyan negatív érzelmeket, mint a szégyen, a kétségbeesés és a félelem. Számtalan ártalmas tévhit kering a menopauza kapcsán – ezeket vesszük sorra kétrészes cikkünkben.

Előző cikkünkben főként a fizikai tünetekre fókuszáltunk. Öt tévhittel foglalkoztunk, amelyeken keresztül bemutattuk a menopauza hormonális folyamatait, a testi változásokat, valamint rávilágítottunk arra: a klimax nem feltétlenül jár együtt a szexuális élet hanyatlásával. Ebben a részben a menopauza érzelmi vonatkozásait tárgyaljuk, illetve szó esik a kezelési módokról és a férfi klimaxról is.

 „A klimaxoló nők elviselhetetlenek!”

A menopauzát sokan a kiszámíthatatlan hangulatváltozásokkal, ingerlékenységgel kötik össze. A változókorral nem feltétlenül járnak együtt ezek az érzelmi tünetek, de sokan számolnak be sírékonyságról, frusztráltságról, levertségről. A perimenopauza hormonális változásai hasonló hangulatingadozásokat idézhetnek elő, mint amelyek a menstruációs ciklushoz köthetőek. A menstruációs vérzés előtt jelentkező hangulatingadozás rövid lefutású és hormonális eredetű. A menopauzális hangulati tünetek komplexebb folyamatok: a hormonális hatások mellett a lelki terhelésnek is nagy szerepe van. A termékenység elvesztése, a nőiségben való megingás, az öregedéstől való félelem, az értéktelenség érzése mind közrejátszhat abban, ha a változókorba érő nő érzelmi állapota instabillá válik. Fontos, hogy megértsük a hangulatingadozások hátterében álló folyamatokat, hiszen csak így tudunk megértő, támogató közeget biztosítani!

„A menopauza depressziót okoz.”

A menopauza idején jelentkező levertség, fáradtság, motivációhiány, koncentrációs nehézségek, alvászavarok és önértékelési problémák könnyedén a depressziót juttathatják eszünkbe. A változókorba lépő nők kiszolgáltatottabbá válnak bizonyos testi-lelki zavaroknak, valóban megnövekszik a depresszió kockázata is. Ám valótlan lenne azt állítani, hogy a menopauza mindenkit depresszióssá tesz. Fontos, hogy különbséget tegyünk depresszióhoz köthető tünetek és valódi depresszió között!

A változókori depressziót több tényező is előidézheti. Az érzelmi és hormonális változások együttes hatásán kívül okozhatja a tünetekből adódó stressz és kimerültség is. Nagy szerepe van a hormonális és testi változások értelmezésének, hiszen a váratlan, ismeretlen tünetek félelmet, distresszt és szorongást válthatnak ki nemcsak a nőkből, de partnerükből is. A depresszió lehet a menopauzától független is, de testi betegség kísérő tüneteként is megjelenhet. A menopauza gyakran egybeesik a gyermekek felnőtté válásával, a családi házból való kikerülésükkel. A nő úgy érezheti,

többé már nincs funkciója, feladata az életben.

Megváltoznak a korábbi szerepek, megkérdőjeleződhet a nőiség, ami értéktelenség érzéséhez vezethet.

sad-659422_1920
A változókor közeledtével eluralkodhat rajtunk a kétségbeesés és a félelem.

 „A női változókor idején a férfiak tehetetlenek.”

Habár ritkán ejtünk róla szót, a női változókor a férfiak számára is kihívásokat jelenthet. A nőket érintő pszichés tünetek őket is érinthetik. Jelentős szerepük van abban is, hogy a nők számára ez az időszak minél inkább tehermentesített legyen. A férfiak vélekedése a menopauzáról, a változókori tünetekről befolyásolja azt, ahogyan a nők megélik ezt az időszakot. Minél több támogatást kapnak, annál könnyebben átvészelik ezt az életszakaszt. Hidiroglu és munkatársai (2014) szerint nagy hangsúlyt kellene fektetni arra, hogy a menopauzáról a férfiak is elegendő tájékoztatást kapjanak, hiszen anélkül nem tudnak biztonságos, toleráns és támogató közeget biztosítani partnerük számára. Ahhoz, hogy a nők zavartalanul léphessenek át a posztmenopauzális életszakaszba, türelemre és megértésre van szükségük. A jó házasság, a megfelelő társas támogatás enyhébb tünetekkel áll összefüggésben.

„Csak női klimax létezik.”

Annak ellenére, hogy minden idősödő ember komoly hormonális változásokon megy keresztül, sokáig sem a közgondolkodás, sem a tudomány nem foglalkozott a férfi klimax, az andropauza jelenségével. Az andropauzát a szexuális vágy csökkenése, az erekciós zavarok, az intellektuális aktivitás visszaesése, a depresszió, a fáradtság jellemezheti. Fogyatkozhat a testsúly, a testszőrzet, megváltozhat a bőr, miközben jelentkezhet csontritkulás, elhízás is.

woman-1950300_1920
A dohányzás, a koffein- és alkoholfogyasztás súlyosbítják a menopauza tüneteit.

„Nincs megoldás a menopauzális tünetekre, majd maguktól elmúlnak.”

Mivel a menopauza természetes folyamat, az emberek hajlamosak azt gondolni, hogy a súlyosabb tüneteket is tűrniük kell. Nem minden tünet jelent problémát, de ha valaki úgy érzi, nem tud megküzdeni bizonyos változásokkal, nem érti azokat, boldogsága és testi-lelki jólléte útjában állnak, érdemes szakemberrel felvennie a kapcsolatot. A hormonpótló terápia több tünetre is megoldás lehet, ezzel kapcsolatban szakorvos tud személyre szabott tájékoztatást adni. A testi változásokkal járó lelki terhek feldolgozásában, a pszichés tünetek kezelésében pedig pszichológus segíthet.

Az életmód is meghatározó.

A rendszeres testmozgás jó közérzetet és örömérzetet adó hormonokat szabadít fel, enyhíti a depresszióhoz köthető tüneteket, segíti az önelfogadást. Javítja az alvás minőségét, ráadásul megoldást jelenthet a súlygyarapodásra is. Az életmódnak jelentős szerepe van a megelőzésben is: az alkohol, a koffein és a dohányzás súlyosbítják a menopauza tüneteit. A nagymértékű alkoholfogyasztás növeli a mellrák, a depresszió, a szívbetegség és a diabétesz kockázatát a változókorban.

A kiegyensúlyozott munkahelyi közeg, az aktív élet és a jó kapcsolatok azonban protektív tényezők lehetnek. Ahogyan a menopauzához való pozitív viszonyulás is: Ayers és munkatársai kutatásában súlyosabb tünetek jellemezték azokat, akik eleve negatívabban vélekedtek erről az életszakaszról.

woman-898359_1920
Jelenthet-e a változókor megújulást? Lehet-e ez egy boldog életszakasz?

A menopauza komoly testi-lelki változásokkal járhat, amelyeket talán nehéz elfogadni vagy kezelni. A fiatalság elvesztése, az öregedés, a termékenység megszűnése helyett azonban érdemes a természetességet, egy új életszakaszt meglátni benne. A menopauza a megújulás lehetőségével kecsegtet: több évtized áll még az érintett előtt, amely során a korábbinál több időt fordíthat önmagára, partnerére. Érdemes ezt az időszakot élményekkel, örömmel és aktivitással megtölteni!

A kutatásokban a nők a menopauza több pozitív hozadékát is megnevezik: növekedett az önbizalmuk, bölcsebbé váltak, nagyobb éntudatosságra tettek szert, felszabadultak a menstruáció megszűnése miatt. Nagyobb szabadságról számoltak be a saját életükre való koncentrálás kapcsán, illetve felismerték a személyes növekedés lehetőségét. Érdemes tehát ezere a pozitívumokra koncentrálni!