Nap mint nap újabb tanulmányok jelennek meg a fizikai aktivitás különböző hatásairól. Egyesek az előnyeire fókuszálnak, míg mások inkább a hátrányaira, a legtöbb kutatás azonban abban egyetért, hogy a test és a szellem frissességéhez egyaránt elengedhetetlen a testmozgás. Susan Krauss Whitbourne, a massachusetts-i egyetem professzor emeritusa nemrégiben 19 okot gyűjtött össze, amiért érdemes magunkat újra és újra a testedzés mellett elkötelezni. Cikkünkben ezek közül a 8+1 legfontosabbat vesszük sorra.

  1. Növeli az aerob teljesítményt

Az aerob kapacitásunk tulajdonképpen a testünk azon képessége, hogy a maximumon dolgozzon azáltal, hogy a környezetből felvett oxigént a legkisebb sejtekig is eljuttatja. Az emberek évente általában aerob kapacitásuk egy százalékát veszítik el, ami tíz százalékot jelent egy évtized alatt. Ha 40 éves korunktól kezdjük ezt számolni, 70 éves korunkra akár a maximum aerob kapacitásunk harminc százalékát is elveszíthetjük. Szerencsére mind a rövid és hosszú távú testedzéssel foglalkozó kutatások eredményei azt mutatják, hogy mozgással ezek az értékek megfelezhetők. A legtöbb további ok ezen az egyen alapszik, így ha csak ez ragad meg a fejünkben, máris megvan az egyik legfontosabb indok a mozgásra.

  1. Csökkenti a vérnyomást

A krónikus magas vérnyomás az egyik leggyakoribb szív- és érrendszeri megbetegedés. A hipertenzió okai közé sorolható a megnövekedett plakkok megjelenése az érfalakon, melyek legtöbbször a magas zsírtartalmú ételek fogyasztása miatt alakulnak ki. A testmozgás hatására a plakkok csökkennek, az artériák tágulnak, ezáltal a vér könnyebben áramlik az erekben és a vérnyomás csökken. A hosszú távú, rendszeres fizikai aktivitás a szívizom megvastagodását eredményezheti, mely által a szív erőteljesebb összehúzódásra lesz képes. Ez a fajta erősödés a nyugalmi szívműködés hatásosságát is megnöveli: ugyanazt a vértérfogatot egy edzettebb szív kevesebb számú összehúzódással is képes megmozgatni. Emiatt egy rendszeresen sportoló szervezet szívverése nyugalomban alacsonyabb, mint az átlagos.

  1. Megőrzi a csontok erejét

Az életkor előrehaladtával csontjaink ásványianyag-összetétele is változik. A szervezetben lezajló természetes hormonszintváltozások, a felszívódás, a szervek működésének csökkenése fokozatos csonttömegfogyást eredményeznek. Számszerűen kifejezve ez évente egy százalékot jelent, mely által csontjaink vékonyodnak és gyengülnek. Noha számos kockázati tényező fennáll, az egyik az alapvetően mozgásszegény életmódunk. Mivel a csont élő szövet, állandó felépülés és lebontás jellemzi. Az állandóan változó terhelés módosítja a csont szerkezetét, így a nagyobb terhelés alatt álló területen csontképződést figyelhetünk meg. Az edzések a maximálisan elérhető

csonttömeg elérésében és megtartásában fontosak.

Sportolókkal végzett vizsgálatok alapján elmondható, hogy az aktívan sportolók csontjainak ásványianyag-tartalma sokkal magasabb a nem sportolókéval szemben. Ez a különbség pedig az életkor előrehaladtával is megmarad. Súlyemelők esetében a felső végtagi fokozott igénybevétel miatt ezen a területen hangsúlyosabb a csontfelépítés jelensége. A futók alsó végtagjai erősebbek, a teniszezők esetében pedig 35 százalékkal nehezebbek az ütőt tartó, mint a szabad kezük csontjai.

  1. Növeli az izomtömeget

Az ellenállások használatára épülő edzések hatására nemcsak az izmaink erősödnek és nőnek, hanem a csontjaink is maximális előnyeit élvezhetik a súlyzós edzéseknek. Ha nincsen a rutinunkban súlyzós edzés, évente egy százalékát is elveszíthetjük az izmaink erősségének. A korábban már említett, más néven szarkopénia folyamata és intenzitása, ami az izomerő- és izomtömeg-csökkenését jelenti, a súlyzós edzésekkel visszafordítható és redukálható a leghatékonyabban. Izmaink karbantartása pedig nemcsak a tükörben fog jól mutatni, hanem az aerob kapacitásunkat is befolyásolni fogja.

A súlyzós edzések jótékony hatással vannak az izmokra és a csontokra egyaránt.

  1. Fejleszti a légzőrendszert

Az öregedés folyamata a tüdőnk szöveteinek változását is okozza, ezt azonban a testmozgás nem tudja megváltoztatni. Ha megváltoztatni nem is, de a fizikai aktivitás képes azon izmainkat erősíteni, melyek az oxigénfelvételhez szükséges tüdőtágulást létrehozzák, illetve ellenirányú mozgásukkal a szén-dioxidot a külvilágba juttatják. A sportolás, illetve a fokozott fizikai aktivitás hatása a légző szervrendszerre kettős: a terhelés idejében a percenkénti légzésszám-emelkedés, a tüdő hajszálereiben keringő vérmennyiség növekedése figyelhető meg, hosszú távon viszont a légzőfelület megnövekedését is eredményezi.

  1. Javítja a memóriát

A fizikai aktivitás hatásai a kognitív funkciók területén is jelentősek. Ma már számos tanulmány áll rendelkezésünkre, mind állatokkal, mind emberekkel végzett kutatási területekről, hogy a rendszeres testmozgás segíti megőrizni a neuronok egészségi állapotát, különös tekintettel a memóriafunkciókért felelős agyi területeken. Az a tény pedig, miszerint még csak nagy erőkifejtés sem szükséges ennek eléréséhez, még vonzóbbá teszi ezt a megállapítást. Már egy

nyugodt séta is képes fenntartani

a memóriához szorosan kapcsolódó agyi terület, a hippokampusz életképességét és egészségét.

  1. Növeli az energiaszintet

Testünk hatékonyabb működése által több oxigén áll rendelkezésünkre a sejtek ellátásához. Mindemellett kevesebb fájdalmat és több erőt érzünk magunkban. Ezek eredményeképpen kevésbé fáradtan, stresszesen és zaklatottan tudjuk napi tevékenységeinket végrehajtani. Ha korán reggel vagy késő este illesztjük napi rutinunkba a sportolást, gyakran érezhetjük, hogy ehhez most semmi erőnk sincsen, onnantól kezdve azonban, hogy ez szokássá válik, kevésbé érezzük majd megterhelőnek, mert fizikálisan és mentálisan is képesek leszünk további energia mozgósítására.

  1. Javítja a hangulatot

Kutatások bizonyítják, hogy a rendszeresen testedzést végző személyek esetében alacsonyabb a valószínűsége depresszió kialakulásnak. Egyre többször hangsúlyozzák a mentális betegségek tüneteinek enyhítése céljából a testmozgás szerepét, melyet empirikus tanulmányok is bizonyítanak már. Az aerob edzés endorfint szabadít fel testünkben. A köztudottan boldogságért felelős hormon hatása már 20 perc mozgás után érezhető.

+1 Mert jó szórakozás

Amennyiben rátaláltunk a számunkra tökéletes mozgásformára, anélkül törődhetünk egészségünkkel, hogy ez megerőltető lenne. Egyesek inkább a csoportos tevékenységeket, míg mások az önállóakat részesítik előnyben, de személyiségünktől függetlenül, ha a mozgás napi rutinná vált, egyre inkább megtapasztalhatjuk annak előnyeit. Legyen az akár az endorfin okozta jó érzés vagy az edzőtársak által nyújtott társas támogatottság érzése.