Október közepén a világhírű pszichológus, Philip Zimbardo Magyarországra látogatott, hogy előadást tartson a HR Feszten a hétköznapi hőssé válásról, illetve hogy egy zártkörű beszélgetésen vegyen részt másnap reggel a Libri rendezésében, ahol Pszichológia mindenkinek című könyvsorozatáról mesélt. Az utóbbi eseményen Zimbardo a Mindset képviselőjének kérdését is megválaszolta. Hogy hogyan vélekedik Zimbardo a változó interperszonális kapcsolatokról, közösségi médiáról és az addiktív telefonhasználatról, cikkünkből kiderül.

Philip Zimbardo a Libri zártkörű reggeli eseményén kezdetben a laptopjába merülve gondolta át, hogy mely lényeges aspektusait emelje ki Pszichológia mindenkinek című négyrészes könyvsorozatának, majd kedélyesen és mosolygósan fogadta az érkező pszichológus kollégákat és újságírókat. A reggeli beszélgetésen a Mindset újságírója is jelen volt, ahol Zimbardót a jövő pszichológusait is érintő kihívásokról, a változó személyközi kommunikációs formákról és az internetfüggőség hatásairól kérdezte.

Mit gondol, milyen kihívásokkal kell majd szembesülniük és megküzdeniük a pszichológusok következő generációjának? Gondolok itt a közösségi média és a különböző technológiai fejlődések révén bekövetkező változásokra a személyközi kommunikáció tekintetében.

Ez egy rendkívül nehezen megválaszolható kérdés. Két könyvet is írtam Man, Interrupted: Why Young Men Are Struggling and What We Can Do About It és Man Disconnected: How the Digital Age Is Changing Young Men Forever címmel (magyarul Nincs kapcsolat címmel jelent meg Zimbardónak hasonló témában könyve, a szerk.), melyek főként azt taglalják, hogy a fiatal férfiak hogyan is válnak a videójátékoktól és az online pornográf tartalmaktól függővé.

Általánosságban elég, ha csak arra gondolunk, hogy a mai fiatalok hogyan is válnak a mobiltelefonjuk rabjává, folyamatosan, szinte percenként monitorozva azt, hogy történt-e valami újdonság, vagy hogy épp azon keresztül kommunikáljanak. Ennek következménye is, hogy

a fiatalok kevés időt töltenek a valós kommunikációs formák elsajátításával.

Csak hogy egy egyszerű, de konkrétabb példát említsek, nehezen tanulják meg, hogy hogyan is adjanak valakinek egy bókot vagy szimpla dicséretet. Természetesen az internetnek számos előnye van, ha a temérdek hasznos információra gondolunk, melyhez könnyed hozzáférésünk van, de összességében egy nagy kihívás a jövőre nézve, hogy megtanuljuk alkalmazni a közösségi médiát, illetve önmagában az internetet, anélkül hogy az teljesen átvenné életünk felett az uralmat.