Azt támogatjuk, hogy a legjobb sportolók legsikeresebb pillanataiban legyünk ott” – hangzott el a gondolat a Budapest Business Club (BBC) által szervezett előadáson. Gyarmati Panka világbajnok snowboardos, Oláh Ildikó, az Adidas marketing vezetője és Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere beszélgetett munkáról, sportmarketingről és sportszponzorációról. Hogyan vezet el egy fiatal tehetséges sportoló karrierútja a világsikerig? Mik a legújabb sportmarketing fogások, és mit érdemes tudni a sportolók szponzorációjáról? Hogyan történik a kiválasztás, és miben nyilvánul meg a támogatás? Többek között ezekre a kérdésekre kaphattunk választ a kerekasztal-beszélgetés során. Tudósításunk.

A szervező Budapest Business Club (BBC) egy a Budapesti Corvinus Egyetemen működő diákszervezetek közül. Céljuk, hogy egyedi és élményteremtő rendezvényekkel színesítsék a hallgatók egyetemi éveit. Szervezetük az aktuális üzleti és gazdasági témában a szakma legfontosabb szereplőit igyekszik megszólaltatni, nem volt ez másképp ezen az estén sem.

András Krisztina sportközgazdász, a Budapesti Corvinus Egyetem sportközgazdász-szakfelelőse és egyben az est moderátora nyitásként kiemelte, hogy a kerekasztal során Gyarmati Panka sportolói karrierje adja meg azt a lehetőséget, hogy a sportmarketingről, a szponzorációról és annak trendjéről többet tudjunk meg. Gyarmati Panka az első magyar snowboard-világbajnok. De mi az, amit még tudni érdemes a karrierjéről?

„12 évesen, még a Kékesen kezdtem el snowboardozni, rá nem sokkal pedig el is indultam az első versenyemen, ahol különdíjas voltam” – kezdett bele történetébe Gyarmati Panka. A snowboardban a trükkök, a stílus és a kivitelezés az, ami számít. Ehhez sok-sok adrenalin társul, ami végül őt is beszippantotta. Karrierje elindult, így a szponzorációval is hamar megismerkedett.

Azért egy-egy sportoló felfedezése nem megy ilyen könnyen

Mitől lett Gyarmati Panka karaktere izgalmas a cégek számára, és hogyan indult a közös munkájuk? Takács Ákos, a Red Bull marketingmenedzsere emlékezett vissza a kezdetekre, miszerint már Panka sportpályafutásának kezdetén tudták, hogy később mindenképpen szeretnének vele együtt dolgozni. A közös munkát azonban ilyen fiatalon nem kezdhették meg az energiaital koffeintartalma miatt, melynek fogyasztása 16 éven aluliak számára nem ajánlott. A Red Bullnál a kiválasztás során a teljesítmény mellett a sportoló személyisége is fontos. Panka olyasvalaki, aki a márka építéséhez az egyik legjobban illeszkedik, magyarázta Takács Ákos.

Az Adidas marketingvezetője, Oláh Ildikó is osztozott az emlékekben: habár a világbajnok snowboardos még csak fél éve erősíti a csapatukat, karrierjét régóta figyelemmel kísérték. Gyarmati Panka, az Adidas Runners csapatában nem mint élsportoló, hanem mint edző van jelen, de a kiválasztás itt is egy hosszabb, komplexebb folyamat. Jelen pillanatban hat, ilyen irányú végzettséggel rendelkező edzővel dolgoznak együtt, ahol Panka kivételt képez, ennek hiányában. Véleményük szerint azonban élsportolóként elért eredményei és motiváló személyisége miatt tökéletesen illeszkedik az Adidas Runners által képviselt célokhoz, így ők elsősorban nem a snowboardos oldalát támogatják, hanem a futót.

„A Red Bullhoz bekerülni nem egyszerű” – mondta el Panka, aki szerint a szponzoráció elnyerésében a junior világbajnokság megnyerése jelentette a mérföldkövet.

A különböző márkák tehát igen korán felfigyeltek Panka tehetségére és személyiségére, de joggal merült fel a kérdés, vajon ő hogyan élte meg a kiválasztást ebbe a globális sportolói programba?

A Red Bullhoz bekerülni nem egyszerű” – mondta el Panka, aki szerint a szponzoráció elnyerésében a junior világbajnokság megnyerése jelentette a mérföldkövet, noha nem csak ez volt a fókuszban. A Red Bull elöl jár a sportmarketing terén, így

nem csupán egyetlen cím elnyerése az ami számít,

hanem az is, hogyan tud teljesíteni, milyen a személyisége és hogyan tudja eladni magát.

Kire essen a választás?

A Red Bull képviselője kifejtette, hogy folyamatosan a hazai sportpalettán tartják a szemüket, és kiemelkedő fiatal sportolókat keresnek, hogy még a karrierjük elején integrálni tudják őket saját programukba. Keresik azokat a sportolókat, akikben nagy a potenciál és akik személyiségüket tekintetve is illenek hozzájuk. Ha ez megvan, a sportolóval és menedzsmentjükkel közösen kezdenek gondolkodni.

Sportszponzorációs megközelítésük igen sokrétű: amennyiben a cég, az osztrák központ és persze a sportoló is úgy dönt, megkezdik a közös munkát. Amellett, hogy anyagi támogatást nyújtanak, ruhát, infrastruktúrát és egészségügyi szolgáltatást is biztosítanak sportolóik számára. Ausztriai központjukba a világ minden tájáról érkeznek sportolók, hiszen ott olyan technológiai felmérést tudnak végezni, amit máshol nem kapnak meg. Lehetőség van edzésmódszerek megismerésére és fejlesztésére, edzői konzultációra, de pszichológiai tesztek elvégzésére is. Az extrém sportokban a szponzoráció legfelsőbb fokának tekinthető ez a fajta támogatás.

Habár Magyarországon még annyira nem járnak az élen a sportszponzoráció terén (világszinten igen), a kiválasztás ezen módjával az Adidas módszere is összecseng. Az elsősorban sportfelszerelésekre szakosodott márka fő profiljának a labdarúgás és a futás támogatását tekinti, ahol szintén megjelenik a még karrierjük elején lévő, fiatal sportolók megfigyelése és kiválasztása. Az erre szakosodott menedzserek az utánpótlás-válogatott meccsekről szűrik ki a későbbiekben támogatandó, jövő nagy sportolóit.

„Magyarországon egyedülállóként világszínvonalon teljesítő és a saját sportjában ennyire kiemelkedő lány fantasztikus érték egy sportban tevékenykedő márka számára” – terelte vissza a szót Takács Ákos Gyarmati Pankára. Ennek hallatán András Krisztina a beszélgetést a teljesítménybeli elvárások, egyéni és közös célok felé terelte.

Mivel Gyarmati Panka az Adidasnál mint edző, a Red Bullnál pedig mint élsportoló tevékenykedik, a két márka különböző elvárásokat támaszt felé, így a teljesítmény is más és más. Az elsősorban energiaitalt forgalmazó céggel egy-egy szezon elején ülnek össze a sportolók és közösen tűzik ki az az évi célokat. Az Adidas esetében, a fiatal snowboardos elmondása szerint mások kerülnek előtérbe, hiszen edzői feladata az, hogy az ottani sportolók jól érezzék magukat és megszerettessék velük a futást, a sportolást. A közös munka azonban

nem csak a sportról szól:

igyekeznek a magánéletükben is jelen lenni, így támogatva, hogy az életük minden területén a lehető legjobbat hozzák, jelentse ez akár a tanulmányaikat vagy a mentális állapotukat.

Nagy érdeklődés kísérte a rendezvényt.

A kerekasztal-beszélgetés a jövőbeni tervekkel zárult, különös tekintettel az e-sportokra. Van-e benne potenciál, érdemes-e a nagyobb márkáknak is e felé fordulni?

Az a tény, miszerint többen nézik a League of Legends döntőt, mint a Superbowlt, nem engedi, hogy szó nélkül elmenjünk az e-sportok mellett – értettek egyet a kerekasztaltagok. A Red Bull saját LOL csapattal és e-sport rendezvénnyel büszkélkedhet, illetve támogatott e-sportolójuk is van. 19 éves szponzoráltjukkal azonban sajátos együttműködést kötöttek, mert az anyagi támogatásra nem tartott igényt. Ennek tükrében a márka felmérte a játékos igényeit, akinek az egészségmegtartásra volt szüksége, így a Red Bull dietetikust, heti táplálkozási útmutatót és személyi edzőt biztosított a sportolónak. A lehetőségek tárháza tehát végtelen.

Zárásképp lehetőség nyílt arra, hogy a résztvevők által feltett kérdésekre is válaszoljanak a meghívottak. Az egyik legtöbbünket foglalkoztató kérdés is felmerült: Nem paradoxon-e, hogy egy egészségkárosító termék élsportolókat támogat?

Megtudhattuk, hogy habár ez egy energiaital, önmagában még nem egészségkárosító. Többek között azért dolgoznak élsportolókkal, mert igyekeznek azt hangsúlyozni, hogy ez egy funkcionális ital, amit akkor fogyasztunk, amikor energiára van szükségünk, nem pedig akkor, ha szomjasak vagyunk vagy izotóniás italra van szükségünk. A támogatott sportolók legtöbbje tudja, hogy ez a fajta energiaital milyen hatással van rá, és hogy szervezetének mikor van rá szüksége. A Red Bullt tehát addig a pontig lehet fogyasztani az olimpiákon is, amíg a koffeinfogyasztás nem minősül doppingnak.

A közel másfél órás beszélgetés során bepillantást nyerhettünk a sportmarketing és a sportszponzoráció világába, személyes véleményeket, élményeket hallhattunk, életutakat ismerhettünk meg.