Gondot okoz, hogy mit vegyél fel reggel? Térdig gázolsz otthon a haszontalan kacatokban, amelyek „egyszer jók lesznek még valamire”? Úgy érzed, a kelleténél több dologgal térsz haza a bevásárlóközpontból? Mindenre van megoldás! Fogyasztói társadalom, élvezeti cikkek és tárgyi javak felhalmozása, őrült Black Friday dulakodások – ezekre mond nemet egy új irányzat, a Minimalizmus. Vonatkoztassunk el a művészetben használt minimalizmus fogalmától, és nézzük meg, miben is segíthet számunkra egy ilyen pálfordulás!

Legalább egyszer biztosan mindenki fejében megfordult már, hogy több ruhája van a kelleténél vagy túl sok ételt vásárolt. Milyen kár, már megint ki kell dobni valamit! Szinte mindenkinek van a lakásában egy olyan fiók, amelyben azokat a tárgyakat gyűjti, amelyek valamikor talán még „hasznosak” is lehetnek. Mindannyian ismerjük azt a ragaszkodó érzést, amely a felesleges emléktárgyaink kidobásában akadályoz meg bennünket – pedig jól tudjuk, hogy semmi szükségünk azokra. Mi a baj mindezzel?

Környezetszennyezés és pocséklás az egyik oldalon, nélkülöző társadalmak a másikon. A minimalizmus, mint életvezetési mód ezekre mond nemet.

Elutasítja a pocséklást, a materiális javak és a státuszszimbólumok felhalmozását,

mindezt önkéntesen. A minimalizmus filozófiája nem új keletű – sokkal inkább az a megvalósítás módja, hiszen a fogyasztói társadalom szokásainak tükrében teszi mindezt. Szokatlan, ha valaki szembefordul az árral, és maga mögött hagyja a fényes karriert, a házat, az értékeket, amelyeket összegyűjtött,hogy új célok után nézzen az életben.

Miről ismerünk fel egy minimalistát?

Kevés, rendkívül egyszerű ruha, fehér falak, csekély számú bútor, szinte semmi dekoráció. Jusson eszünkbe Steve Jobs, aki minden nap fekete garbót, kék farmert és edzőcipőt viselt – gondoljunk bele, mennyi döntési energiát és időt spórolt meg! A minimalista egészen biztosan nem tölt fel újdonsült használati tárgyairól fotókat a közösségi médiára, és nem esik hasra, ha valami akciósat lát az üzletben, hovatovább, alig megy be oda. A kölcsönöket kerüli, nem költekezik gyorsabban, mint ahogyan megkeresné a pénzt. A gazdagságot pedig egészen máshogyan definiálja, mint a legtöbb modern ember. Azonban ez mind nem maga a Minimalizmus, sokkal inkább annak a terméke. Ahogyan egy Buddha szobor megvásárlása még nem tesz senkit buddhistává, úgy a tárgyaink elajándékozása sem tesz minket azonnal minimalistává.

A legnagyobb hangsúlyt a megfelelő priorizálás kapja.

Ezáltal tudunk megszabadulni azoktól a tárgyaktól, szokásoktól, amelyek nem adnak az életünkhöz valódi tartalmat. Felesleges ragaszkodástól kíméljük meg magunkat, ha megfelelően el tudjuk dönteni, mi fontos számunkra, és mi nem.

Szabadság a tárgyainkkal szemben

A minimalisták általában azt nyilatkozzák: a tárgyaiktól való megszabadulás a legnagyobb megkönnyebbülés számukra. Nagy döbbenetként éri őket az élmény, miszerint nincs szükségük korábban nélkülözhetetlennek hitt eszközeikre, emlék- és dísztárgyaikra. Emellett a felszabaduló pénzt egészen új dolgokra költhetik – több marad élményekre, utazásra, minőségi időtöltésre, amely sokkal fontosabb, mint a legújabb mobiltelefon. Az életünkben valóban többre van szükségünk: több minőségi időre, odafigyelésre, tudatosságra, nem pedig több ruhadarabra, autóra vagy házra.

Az irányzat két ismert alakja az amerikai Joshua Fields Millburn és Ryan Nicodemus. Már ránézésre látható, nem fektetnek túl sok energiát az öltözködésbe sem.

https://youtu.be/GgBpyNsS-jU

 

A minimalisták nemcsak a tárgyaiktól szabadulnak meg – a napirendjüket is lelassítják, hogy igazán fontos teendőkre koncentrálhassanak és mindazzal foglalkozhassanak, amik értékesek számukra. Emellett igyekeznek megszabadulni a mérgező kapcsolataiktól is. Nem minden szociális viszonyunk ad számunkra megfelelő érzelmi támogatást, sőt, előfordulhat, hogy sokkal nagyobb árat fizetünk a kapcsolat fenntartásáért, mint kellene. A minimalisták elképzelései szerint nem kell embereket pusztán megszokásból magunk körül tartanunk. Próbáljuk elhagyni a felszínes kapcsolatainkat, amelyek inkább ártanak, mintsem fejlődésünket szolgálnák.

Hogyan indulhatunk el egy ilyen nehéz úton?

Nem a használati tárgyainktól való megválás jelenti a legnagyobb feszültséget, sokkal inkább a személyes emléktárgyaink elhagyása. Valóban, egy-egy kedves könyv vagy ajándék segíthet emlékezni régmúlt eseményekre, szeretteinkre. Azonban itt is tudnunk kell priorizálni a minimalisták szerint. Filozófiájuk azt állítja,

nem vagyunk egyenlőek a tárgyainkkal, az emlékeink bennünk élnek.

Rengeteg videó dokumentál már merész próbálkozásokat az életmóddal kapcsolatban. A lényeg, hogy megszabaduljunk a ragaszkodástól. Kezdetben nehéz lehet, hosszú távon azonban kifizetődő. A minimalisták szerint az emberek kezdenek rájönni, hogy átverik őket és nem szeretnének fogyasztói magatartásukkal asszisztálni ebben a vásárló-spirálban.

https://www.youtube.com/watch?v=6PDlf8mPMh8

Babysteps vagy hidegzuhany

Hogy hogyan tegyük meg az első lépéseket? A minimalisták számos tanáccsal látnak el bennünket. A leghatékonyabb, ha hirtelen szabadulunk meg a felesleges „tartozékainktól”, de kezdetnek elég, ha kipróbálunk egy játékot! Éljünk egy hétig a tárgyaink nélkül, amelyeket el is csomagolhatunk, de el is kezdhetünk megválni tőlük. Minden nap ajándékozzunk el vagy dobjunk ki valamit, amire nincs égető szükségünk, és figyeljük meg a változást magunkon és környezetünkön. Ahogyan felismerjük, milyen kevés tárgyra van valójában szükségünk, egyre kevesebbet is fogunk vásárolni, kizárólag csak a legszükségesebbeket. Ez pedig kimondottan kíméletes a természettel és világunkkal szemben – gondoljunk csak az ökológiai lábnyomainkra!

És hogy hogyan is játsszunk? Keressünk valakit, aki szintén szeretne megválni a tárgyaitól, és támogassuk egymást! Az első napon egy tárgytól, a másodikon kettőtől, a harmadikon pedig három tárgytól szabaduljunk meg, és így tovább. Lehetnek ezek apróságok, de egészen merészek is lehetünk. A lényeg, hogy napról-napra átértékeljük a környezetünket és benne magunkat. Lássuk meg magunkban a felszabadult, független embert, akinek nincs szüksége a tárgyaira ahhoz, hogy teljes életet éljen.

 

Forrás:

https://www.theminimalists.com

•••

A Mindset Pszichológia több, mint érdekes cikkek halmaza. Nem egyszerűen egy szaklap. Ebből a rövid animációs videóból megtudhatod, miről is szól valójában ez a páratlan platform!

https://youtu.be/z-htXgkYeeE