Az, hogy ki mennyire elégedett a szexuális életével – társas jellegéből fakadóan – általában nem tisztán egyéni kérdés. Különösen igaz ez hosszú távú kapcsolatban. Korábbi kutatásokból kiderült, hogy általában azok a személyek élik meg pozitívabban a szexet, akik úgy érzik, hogy párjukkal szexuálisan összeillenek. Egy friss német vizsgálat annak járt utána, hogy miként befolyásolja párunk személyisége a szexualitásunkat.

Bár a szexuálpszichológia területe egyre népszerűbb, és szaporodnak a témában zajló vizsgálatok, meglepő módon eddig

nem kutatták a partner személyiségjegyeinek hatását a hálószobai elégedettségre.

A Journal of Sex Research című szaklapban nemrég megjelent kutatásban közel ezer hosszú távú kapcsolatban élő, nagyrészt heteroszexuális pár vett részt. Milyen személyiségjegyek növelhetik egy párkapcsolatban a partner szexuális elégedettségét?

A boldog nemi élet karaktervonásai

A kutatók telefonos interjúk által térképezték fel a résztvevők személyiségjegyeit, szexuális érzékenységét, valamint szexuális funkcióját. Míg előbbi esetében főleg a vágy felkeltésének időbeli tényezőiről, illetve esetleges gátlásáról érdeklődtek, utóbbinál a személy komplex szexuális magatartásának megismerése volt a cél. A nőknél kitértek a szexuális elégedettség, izgalom, vágy, fájdalom és orgazmus gyakoriságára és mértékére. A férfiaknál pedig mindezek mellett az erekció jellemzőire és esetleges problémáira is koncentráltak.

A lelkiismeretes személyek nemcsak saját szexuális elégedettségükre, de párjukéra is hatnak.

A korábbi eredményekkel összhangban a résztvevők saját személyiségvonásai is fontosnak bizonyultak a szexuális elégedettség szempontjából. Nem meglepő módon nőknél és férfiaknál is azt találták, hogy nagyobb szexuális érzékenységet mutattak azok a személyek, akik kevesebb munkahelyi stresszről vagy teljesítményszorongásról számoltak be.

A lelkiismeretesség skáláján jobban szereplők egészségesebb szexuális életet tudhattak magukénak.

A lelkiismeretességet ebben az esetben olyan tulajdonságokkal határozták meg, mint az önfegyelem, a rendszeretet vagy az ambíció. Feltehetően az ilyen személyek több erőfeszítést fektetnek a nemi életükbe is. De hogyan hatnak egymás elégedettségére a partnerek belső vonásai?

A lelkiismeretesség kifizetődik

A pár másik felének személyiségvonásai közül szintén a lelkiismeretesség emelkedett ki az elégedettség előrejelzői közül. Azok a nők, akiknek a párja lelkiismeretesebbnek bizonyult, egészségesebb szexuális életről számoltak be, jobban élvezték az együttléteket. A kutatók szerint ennek hátterében az húzódhat, hogy

a lelkiismeretes személyek hajlamosabbak „utánajárni” a dolgoknak.

Így ha vannak is szexuális problémák, a párjukkal együtt közösen tesznek ezek megoldása érdekében. Meglepő eredmény, hogy azok a férfiak, akiknek a partnerei érzelmileg instabilak voltak, szintén egészségesebb nemi életről számoltak be. Ennek az összefüggésnek a feltárására a kutatók további vizsgálatokat javasolnak.

Nem találtak összefüggést a párkapcsolatok hossza és a szexuális funkciók között. Ebből arra következtettek, hogy az esetleges félelmekkel ellentétben úgy tűnik,

hosszú kapcsolatban is lehetséges az egészséges szexuális élet.

Bár az eredmények biztatóak, a tanulmány szerzői felhívják a figyelmet a korlátokra is. A telefonos vizsgálat hátulütője, hogy feltehetőleg a félénk vagy komolyabb párkapcsolati problémákkal küzdő párok kevésbé hajlamosak a részvételre. Mindazonáltal egy új, izgalmas nézőpont, hogy az egyéni szexuális funkciókat a partnerek személyisége is befolyásolhatja.

 

Felhasznált szakirodalom Velten, J., Brailovskaia, J., & Margraf, J. (2018). Exploring the Impact of Personal and Partner Traits on Sexuality: Sexual Excitation, Sexual Inhibition, and Big Five Predict Sexual Function in Couples. The Journal of Sex Research, 1-13.