Júniusi Pszicho-Kávéházunk fő témájáról, a mesékről kérdeztük állandó kerekasztal-tagjainkat, így Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológust is.  Villáminterjúnk következik. 

Melyik a kedvenc meséje?

Gyerekkorom kedvence a Rigócsőr király volt. Borzongató volt elképzelni, ahogy a dölyfös és beképzelt lányt megleckéztetik, és koldus férje oldalán kemény élet vár rá. Persze a mesében a „minden jó, ha vége jó” alapon a lány végül feloldozást nyer, és férjének egyenrangú párja lesz. Ez a mese egy igazi fejlődéstörténet.

Mi a véleménye a klasszikus és a modern mesék különbségeiről?

A mese tükör, amiben önmagunkra nézhetünk rá, de a mese az adott történelmi-társadalmi kor tükre is, amiben keletkezik. A mese témája mindig az, amivel éppen dolgunk van. A mese – legyen az klasszikus vagy modern – útjelző, ami segít a világban eligazodni. A klasszikus mesék egységes emberképet jelenítenek meg, és nagy hangsúlyt fektetnek az olyan általános emberi értékekre, mint a jóság, szorgalom, kitartás, megbocsátás. Ezen kívül fontos elemük a jellemfejlődés. A modern mesék ezzel szemben kevésbé egységesek, és bonyodalmaik is felszínesebbnek tűnnek. Szülőknek azt mondanám, a mesét egy rituálé részének tekintsék, legyen fontos eleme mondjuk az esti együttléteknek. A mese semmi esetre se legyen kötelező nyűg. Ha mesélnek, tegyék örömmel, szánjanak rá időt és ne igyekezzenek minél gyorsabban letudni.

Mit adhat a gyermeknek a mesemondás?

A mesélős esti összebújások lelki szupererővé válnak, amiből évek, évtizedek múltán is táplálkozik majd a gyerek. Azt hiszem, igazából nem is a mese témája számít, hanem a mesélés formája, az, ami segíti a gyermek érzelmi fejlődését. Az együttlét, a bizalmi légkör, a kiszámíthatóság, a ritmus – ezek a zsigeri élmények az igazán lényegesek. Az idő, amit egymásra figyelve tölt a szülő a gyerekével, az fejleszt igazán. Amikor a szülő mesél, önmagát adja: a legtöbbet, amit adhat, és pont azt, amire a gyerekének szüksége van.

•••

Az Üveghegyen innen – Mesepszichológiával az érzelmi fejlődésért

Júniusi Pszicho-Kávéházunkban dr. Kádár Annamária pszichológus fog mesélni arról, hogy milyen belső erőforrásokat erősíthetünk gyermekeinkben, amelyek által később sikeresen küzdhetnek meg az eléjük kerülő akadályokkal. Mi az érzelmi intelligencia? Hogyan olvassunk mesét? Miért fontos ez a XXI. században?

Június 27-én ilyen kérdésekre keressük a választ! Dr. Kádár Annamária előadását  Budapest egyetlen állandó pszichológiai kerekasztala követi (Orvos-Tóth Noémi, Kozma-Vízkeleti Dániel, Forgács Attila).

Az eseményről itt olvashattok bővebben.

Jegyeket pedig itt vásárolhattok.