A pszichológia és az alkotás kapcsolata rendszerint őszinte, bizalmas és tud újat mutatni annak is, aki végzi. A „művészlét” nem feltétlenül zsákutca vagy érthetetlen, megfoghatatlan dolgok összessége. Fiatal alkotóként sokkal inkább van lehetőség „másképp látni” ezt, mint kívülről, laikusként. Munkáról, művészkedésről kérdeztük a MOME (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) hallgatóját, Muszka Máté Gergőt.

Nézegetve a munkáidat, elgondolkodtunk a lelki világodon. Amit látunk, az színes, de mégsem vidám. Magadat próbálod átadni, amikor dolgozol vagy a környezeted interpretálod ilyennek?

Általában vegyítem a kettőt, és nem titok, hogy valahol én is ilyen vagyok. Ilyennek is látom többnyire a világot. Pont azt szeretem az animációban és az alkalmazott művészetekben, hogy a világot saját elképzeléseim szerint alakíthatom. Persze van, hogy tanácsot kérek, de az alkotás fő vonalába nem szól bele senki. A világot ilyenkor meg tudom fogni, variálni és vegyíteni az érzéseim szerint. Ezek olyan lehetőséget adnak, amivel ki tudom fejezni a világ felé azt, amire szavakkal nem lennék képes.

Néma típus vagy inkább?

Nem akarok paranoidnak tűnni egy pszichológussal szemben ülve, de szerintem sok ember szeretné hogy az legyek. Ennek ellenére nem. Régebben keveset beszéltem, az önbizalmam sem volt túlságosan eleresztve. Aztán idősebb lettem és láttam, hogy az önbizalmam erősödik, vele együtt a nyitottságra való hajlamom is javult. Magyarán: beszédesebb lettem. Néma akkor vagyok inkább, amikor olyan témák kerülnek a felszínre, amik az én fejemben elég mélyen vannak elásva. Ebből a szempontból nem vagyok nyitott és csacsogó típus, a legbelső énemről kevés embernek merek beszélni. Könnyebb ezeket máshogy kiadni magamból.

Művésznek lenni valahol azt is jelenti, hogy forradalmár az ember?

Manapság? Kétlem. Az, hogy valaki művész, nem jelenti azt, hogy forradalmár is. Maximum egy kényelmesebb útnak tűnhet a művészet, amit sokan csak azért választanak, mert körü lengi a szakmát az a tévhit, amit a hozzá nem értők és a múlt évszázadok anekdotái mondanak. De ez tévedés.

Mégpedig?

Hogy a művészet a lustálkodás és az ingyenélés nagy-nagy lehetősége. És ezzel pont azt akarom mondani, hogy nem minden művész egy fennkölt, cigarettázgató alak. A valódi művészet mögött kemény munka van. Különben is, ma már bárki mondhatja magát művésznek. De egy igaz művész-forradalmár tudja, hogy mit akar elérni, és képes mindent megtenni a céljaiért.

Muszka Máté Gergő grafikája

Tehát a művész-forradalmárok mindent megtesznek a céljaikért. De akkor milyen egy modern művész? Mit ad a néplélekhez például?

A modern művész Instagramot és Facebook-oldalt csinál, esetleg pólókon meg vászontáskán árulja a grafikáit mindenféle karácsonyi vásáron.

És ezt adja a népléleknek?

Általában igen. Nem mindenki. De igen.

Te a MOME diákja vagy. A tantervben van pszichológia vagy azzal kapcsolatos tárgy?

Van. Nem is egy! Az elméleti intézetben számos pszichológiával foglalkozó tárgyat fel lehet venni. Ezek erős, de izgalmas órák. Az eddigi három év alatt több olyan órán is voltam, ami a pszichológia és a művészet kapcsolatával foglalkozott.

Volt, aki hatással volt rád, még mielőtt az egyetemre jelentkeztél?

Stark Attila főleg, jelenleg Keith Haring munkái azok, amik a leginkább hatással vannak rám.

Muszka Máté Gergő grafikája

Alkotás közben gondolkodsz azon, hogy mások lelkéhez is szólj? Vagy ez tudatosan nem irányít?

Nem határoz meg különösebben. De szeretnem átadni az érzéseimet. Mondjuk úgy, hogy számomra inkább a kiadásuk a fontos, nem a velük való közvetítés az első.

Mit gondolsz, létezik kívánatos művészkép manapság?

Persze. Mindig is ott volt a művész szakmában a szexualitás.

Én inkább követendő példára gondolok itt

(nevet) Jaj, igen! Sokak számára vannak követendő vagy legalábbis követhető példák. Azért valljuk be, néhány művész életvitelével nehéz azonosulni. Számos esetben pedig a szülők azok, akik visszatartják a bontakozó (művész) fiatal egyedi fejlődését.

Maradjunk a szexualitásnál. Vannak olyan képeid is, amiken aktívan feszegeted a nemiség kérdését. Ez ösztönös vagy volt üzenet is mögötte?

Próbáltam kiélni azt, amit nem mertem sokáig. Ilyen szempontból abszolút nagy segítség volt a rajz.

Muszka Máté Gergő grafikája

A nemi szerepek leképezése, bemutatása mindig is központi téma volt a művészetekben. Hogy látod, ma a nemiséget és a hagyományos szerepeket lehet új formában interpretálni a társadalom számára?

Lehet, viszont hozzátenném, hogy szigorúan csak saját látásmódon keresztül! Egyre inkább fontos és érzékeny téma ez, és jó, ha a közönség is tudja, hogy

a művész nem megmondani akarja, mit lássanak, hanem egy alternatívát kínál.

Mit gondolsz a művészetterápiáról?

Úgy tudom – néhány ismerősöm által –, hogy nagyon hatásos és megéri elkezdeni. Személy szerint nekem még nem volt benne részem tudatosan. De merem állítani, hogy sok réteget felszabadít az emberben.

Kipróbálnád, ha lehetne?

Lehet, de nem vagyok biztos benne teljesen.

Létezik olyan attitűd, emberi tulajdonság, amivel egy művésznek rendelkeznie kell?

Szerintem vannak attitűdök és tulajdonságok, amiket idővel felvesznek. Konkrét művészi attitűdök és tulajdonságok nincsenek, ahogy én látom. Fogalmazzunk úgy, inkább csak képek és fantáziák vannak, aminek szeretnének megfelelni.

Muszka Máté Gergő grafikája

Mi a helyzet a nyitottsággal és a szabadsággal?

Én fontosnak tartom, de ahogy elnézem sok művész nem igényli. Van, aki kifejezetten szereti, ha tudja, mikor és mit kell tennie, ha kicsit irányítva van kívülről. Szerintem ez teljesen rendben van, semmit nem von le egy alkotó értékéből.

Tanítod is az alkotást? Ha igen, mi az ami a legszembetűnőbb egy kezdő rajzolóval kapcsolatban?

Rajzot nem tanítok. Amit tapasztaltam viszont az az, hogy a kezdők sokszor bátortalanok, es óriási bennük megfelelési kényszer. Mondok egy példát: ha kört kell rajzolni, de az nem sikerül tökéletesen, akkor sokan azonnal pánikba esnek. Tágabb értelemben viszont az a kör nem a tökéletességre született egy rajzolni tanuló kezében. Ezt sokan nem tudják vagy elfelejtik.

Mit üzensz azoknak, akik szeretnének hasonló dolgokkal foglalkozni?

Közhelybombát fogok robbantani, de: merj önmagad lenni, mert akkor tudsz igazán egyedit alkotni!

Muszka Máté Gergő animációja

Portré

Muszka Máté Gergő

Muszka Máté Gergő vagyok, 22 éves és vágyaktól duzzadó fiatal alkotó. Próbálom másoknak bemutatni a látásmódomat és szexualitás sokszínűséget. A munkáim egyszerre a legbelső vágyaim és érzéseim is egyben, amik segítenek, hogy ki tudjam fejezni az igazi valómat. Sok emberhez hasonlóan én is a Tumblr-en gyűjtöm a munkáim: mgmuszka.tumblr.com