Színház az egész világ. És színész benne minden férfi és nő” – Shakespeare nem állított valótlant. Ritka az a párkapcsolat sajnos, ahol képesek lennének mindent őszintén megbeszélni a párok. Különösen akkor, ha a szexről van szó. Holott az egésznek a kulcsa az őszinteség, a felek közötti, gátlások nélküli kommunikáció lenne. Hol csúsznak félre a dolgok? Miért különböznek a férfi és női szexuális igények? Tényleg gyakran csak megjátsszuk a gyönyör átélését? Cikkünkben a női orgazmus körüli titkokat leplezzük le.

Bizonyított, hogy a nők empatikusabbak, gyakrabban mutatnak altruista viselkedésjegyeket, és fontosabbak számukra mások érzelmei, mint a férfiaknak. Ez a hálószobában is így lenne? Hevesi Krisztina szexuálpszichológus szerint igen. Sokszor előfordul, hogy a hölgyek a partner örömét helyezik előtérbe, s saját szükségleteiket háttérbe szorítják. Mégis miért megyünk szembe a racionalitással, és választjuk a nagy Ő-t a nagy Ó helyett? Többek között azért, mert a szebbik nem a szexuális aktus során olyan mélyen tud azonosulni a partner örömével, hogy azt már-már képes a sajátjaként megélni.

Szeretkezés közben örömet okozunk magunknak és a másik félnek egyaránt. Adni tudunk számára valamit. Gondoljunk csak a beszédes kifejezésre: „odaadta magát neki”, mely magában foglalja a másikba vetett bizalom ajándékát, s a fizikai kapcsolatot egyaránt. Annak ellenére, hogy a legtöbb nő számára a klitorális orgazmus sokkal nagyobb örömélményt ad, mint a vaginális, legtöbbször a közösülést értékelik többre.

Míg a férfiak hetvenöt százaléka, a nőknek csupán a huszonkilenc százaléka él meg orgazmust az aktusok során (Carrol, 2015).

Oh, nem

Mi van akkor azonban, ha elmarad a gyönyör? Számos nő nehezen tanulja meg az orgazmus átélésének képességét. Emiatt pedig szoronganak, s szégyellik magukat a partnerük előtt. Ez azonban még jobban megnehezíti a dolgukat, hiszen nem tudják elengedni magukat az aktus közben. Segítséget kell kérniük ilyenkor a partnertől. El kell mondaniuk neki, hogy többet szeretnének tanulni a testükről, és ebben legyen a segítségükre.

Gyakori sajnos, hogy a férfiak önérzetét sérti, hogy nem tudják kedvesüket eljuttatni az orgazmusig. Meg kell értetni ilyenkor velük is, hogy ez nem egyedi probléma, s együtt átlendülhetnek rajta. A nőknek ugyanis nincs olyan könnyű dolga e téren, mint a férfiaknak. A fizikai és pszichés jellemzőik, neveltetésük és a korábbi tapasztalataik mind befolyásolják, hogy képesek-e eljutni az orgazmusig.

Oh, igen

Kutatások vizsgálták, hogy mennyire tudatos a nők részéről a szexuális hangadás. Az eredmény rendkívül meglepő volt és alátámasztja a fentebb írtakat. A hölgyek szexuális vokalizációja a férfi örömélményének közeledtével erősödik fel. A hangadás azonban nem tudatos viselkedés. Azaz nem feltétlen a nő saját orgazmusához kapcsolódik, sokkal inkább a partnerééhez. Mindezzel pedig tudat alatt elősegítik a férfiak ejakulációját.

Ne féljünk segítséget kérni, ha úgy érezzük, hogy baj van. Keressünk fel egy szexuálterapeutát, ha úgy gondoljuk, hogy nem tudjuk a hálószoba falain belül megtalálni a megoldást.

Oh, mint orgazmus

Az egyik legfontosabb kérdés boncolgatása azonban még hátra van. Mitől is orgazmus az orgazmus? Mikor alakul ki a vágy a másik iránt? Egy nő akkor élheti át a legnagyobb élményt, amikor teljesen megnyílhat a partnerének. Ahogyan arról már szó volt, a nők érzelmileg erősebben képesek bevonódni az aktus során. Akkor tudják a leginkább átadni magukat az élménynek, amikor lelkileg is biztonságban érzik magukat. Ezt jól szemlélteti, hogy a gyönyör átélése közben a nők becsukják a szemüket, mellyel a bizalmukat fejezik ki a másik iránt (Hevesi, 2013).

A hölgyek számára ugyanakkor rendkívül fontosak a csókok, az érintések is szeretkezés közben. Mindaz, amit önkielégítés vagy egy futó kaland közben csak kevéssé élhetünk meg. Ez által pedig érthető, hogy miért tudnak olyan különbözően vélekedni férfiak és nők egy egyéjszakás kapcsolatról vagy épp az önkielégítésről.

A partnerhez való viszonyunk, a környezet, az egyén biológiai beállítottsága és a kultúrájának, valamint környezetének hatása együttesen határozza meg, hogy mennyire képes fellobbanni benne a szexuális vágy.

Mitől lesz igazán jó az aktus és igazán hangos az Ó? Az érzelmi élmény, melyet átélhetünk közben, alapjaiban befolyásolja az orgazmus intenzitását. Míg a férfi orgazmus inkább biológiai meghatározottságú, addig a nők számára az emóciók átélése a fontosabb (Hevesi, 2013). Így máris érthetőbb a fenti kutatás eredménye, hiszen magyarázatot kaptunk arra, hogy miért tartják a férfiak szinte elképzelhetetlennek a jó szexet orgazmus nélkül, s miért nem ez a legmeghatározóbb a nők számára az aktusok értékelésekor.