Gyermeknevelésről, egyedülálló édesanyákról, modellkarrierről és az öregedéstől való félelemről mesélt Maye Musk, Elon Musk édesanyja, az idei Brain Bar egyik kiemelt vendége, előadása után pedig szakújságírónk is részt vehetett egy zárt körű, exkluzív kerekasztal-interjún. Összefoglaló tudósításunk és interjúnk.

A divatszakmát és az egyedülálló édesanyákat is rengeteg sztereotípia, tévhit övezi. Maye Musk páros lábbal tiporja mindkettőt, rendkívüli életútja sokak számára lehet motiváló erő. Egyedülálló anyaként, három gyermekét nevelve, országok között költözve valósította meg álmait, világszerte elismert modell és kiváló dietetikus szakember. Hihetetlen energia és életöröm sugárzik róla, magabiztos, de visszafogott és kedves. Egy olyan nőt látunk magunk előtt, akinek „minden összejött”, pedig egyáltalán nem volt könnyű élete, minden elért sikeréért nagyon komolyan meg kellett küzdenie, minden szabad percében dolgozott és képezte magát.

Mindset: Hogyan tudta megtartani a pozitív attitűdjét és életszemléletét a legnehezebb időkben? Egyedülálló anyaként, távol az otthonától karriert építeni és felnevelni a gyerekeit biztosan nem volt egyszerű.

Maye Musk: Valóban elég sok nehézséget kellett leküzdenem eddigi életem során. Sokszor nagy elhatározásokkal indultam neki a napnak, hogy mi mindent elintézek, megteszek aznap. Aztán persze ez nem mindig sikerült, de újra és újra belevágtam. Rengeteg elutasítást kaptam. Modellként átlagosan 20 castingból egy munkát kapsz csak meg, ez sajnos egy ilyen szakma. Dietetikusként pedig az orvosok utasítanak el, mert nem akarnak veled dolgozni, nem akarják hozzád küldeni a betegeiket. Eleinte sokat töprengtem azon, vajon miért nem kaptam meg a munkákat – túl drága vagyok, vagy talán túl olcsó? Vagy valami más lehet az oka? Sosem derül ki igazán. De egyszerűen muszáj újra és újra megpróbálnod, megmutatnod magad, nincs idő, hogy azon töprengj, vajon miért utasítottak el korábban.

De Maye pozít attitűdje ellenére, az előrejutás senkinek sem egyszerű, s felmerülhet a kérdés, honnan tudunk támogató erőt gyűjteni?

„Azt gondolom, hogy a nőknek sokkal jobban kellene támogatniuk egymást, segíteni a másikat előbbre jutni”

– fejtette ki Musk az egyik újságírónak véleményét.

Gyermekeit egyedül nevelte, s rengeteget költöztek, hogy a család minden tagja megtalálhassa a számítását. Mindhárom gyermeke kiemelkedő siker a maga területén – fiát, Elon Muskot valószínűleg nem kell bemutatnunk senkinek –, és sokakat érdekel, vajon hogyan csinálta. Hogyan lehet három, ennyire kiemelkedő és erős akaratú gyermeket támogatni? Maye szerint sehogy – csak bátorította őket, hogy olvassanak sokat, és azzal foglalkozzanak, amit szeretnek.

Exkluzív kerekasztal-interjú az előadás után. Fotó credit © Brain Bar.

De ahogyan ő maga is, gyermekei is maguknak járták ki az útjukat, hamar kellett önállósodniuk és megtanulniuk kiállni magukért. Ő „csak” az érzelmi bázist nyújtotta a küzdelemhez. A családjuk ma is nagyon összetartó, sokat találkoznak és mindenben támogatják egymást. S hogy miként lett szuperanya? „Ti tettetek azzá, mikor ezzel hirdettétek az előadásomat! De a viccet félretéve, úgy gondolom, hogy minden anya szuperanya! Hiszen ez rengeteg felelősséggel jár nap mint nap. A férfiak is lehetnek remek édesapák, de azért inkább azt látom még manapság is, hogy a nők vállalnak nagyobb részt a gyerekek neveléséből. Valóban nehéz összeegyeztetni a karriert és az anyaságot, de megéri, mert csodálatos dolog édesanyának lenni. De természetesen mindenkinek a saját útját kell megtalálnia, eldöntenie, hogy ő mire vágyik, és hogyan tudja megtartani az egyensúlyt az életében” – véli Maye.

Az összegyűlt hallgatóságot és az újságírókat is nagyon érdekelte Musk véleménye a divatszakma jelenlegi helyzetéről. Kérdéseinkre elmondta, hogy szerinte valós változás zajlik épp a divatvilágban, amiben 15 éves kora óta benne van. Úgy látja, egyre nagyobb az elfogadás és a diverzitás ezekben a körökben, a különböző közösségi médiumok pedig remek platformul szolgálnak az „önmenedzselésnek”, hogy az ember megmutathassa magát. „Nem volt egyszerű megtanulnom használni a különböző oldalakat, de most már nagyon élvezem a dolgot. Magam kezelem mindegyik közösségi oldalamat, de nagyon sok segítséget és visszajelzést kapok a csapatomtól.”

Saját bevallása szerint soha nem félt az öregedéstől, s ebben édesanyja is komoly példaképként szolgált számára, aki 96 éves koráig aktívan dolgozott. Maye rengeteg nőnek, minden életkorban és szakmában inspirációs forrásként szolgál. „Néha még mindig meglepődöm, hogy 71 évesen még modellkedem.

Nem azért kezdtem el csinálni, és nem azért csinálom ma sem, hogy példakép legyek,

de nagyon sok olyan visszajelzést kapok nőktől, hogy mennyire inspirálom őket, és nekem köszönhetően már nem félnek az öregedéstől. És a fiatal kolléganőimtől is sok ilyen jellegű visszajelzést kapok.”

Maye remek példaképe lehet az újrakezdésnek is, és hogy sosem késő belevágni egy-egy új hobbiba, elkezdeni tanulni, vagy akár karriert váltani. A beszélgetés zárásaként erről kérdeztük őt.

Mindset: Mit gondol az élethosszig tartó tanulásról, és arról a rendszerről melyben dietetikusként dolgozik, hogy újra és újra vizsgáznia kell, hogy megtarthassa az engedélyét?

Maye Musk: Úgy vélem, nagyon fontos, hogy folyamatosan aktívan tartsuk az agyunkat, tanuljunk, és foglalkozzunk azzal a szakterülettel, amit élvezünk. Minél inkább elmélyülsz egy tudományterületben, annál jobban izgat a dolog. Ráadásul hiába vagy szép, ha nincs mit mondanod és unalmas vagy, az emberek elfordulnak tőled. Ha naprakész vagy a munkádban és általánosságban a világ dolgaiban, ezeket könnyedén behozhatod egy hétköznapi beszélgetésbe is, és lenyűgözheted az embereket. Persze egy adag humorérzék sem árt ehhez! (nevet)

Úgy látja, manapság a trendi diétákkal és étrendekkel kapcsolatban is nagyon nagy kavarodás van az emberek fejében, ezért is tartja kiemelkedően fontosnak, hogy szakemberként megbízható információkkal szolgáljon a hozzá fordulóknak, és hiteles, hatékony tanácsokat tudjon nekik adni.